rak jeter
Lep pozdrav vsem na forumu.
Tega foruma sem se izogibala vse do takrat ko se je začela naša mora. Gre se za mojega 61-letnega očeta. Že od septembra je imel vročino, okrog 37,5 do 38. Kljub antibiotikom predpisanih s strani osebnega zdravnika, vročina ni padla oz samo za kratek čas. 8.10 so se začele bolečine pod desnim rebernim lokom. Še isti dan sva šla na urgenco v Celju, kjer so mu naredili uz trebuha, vse b.p. CT trebuha pokaže na jetrih majhen ognojek, zato ga hospitalizirajo. že naslednji dan 9.10 ga premestimo v ljubljano na gastroenterološki oddelek (zveze). ker verjamejo, da je res ognojek, ga takoj punktirajo, vendar gnoj ne priteče. istočasno mu vzamejo vzorec za na patologijo. čez 1 dan izvidi pokažejo PRIMARNI RAK JETER. po vseh preiskavah ugotovijo še metastaze na pljučih. operacija ni možna, niti kakršno koli drugo zdravljenje. dela mu še samo 95% jeter. da pa še vsega ni konec, je dobil še pljučnico, ki ga izčrpava. zdaj je v domači oskrbi, brez apetita, zaradi vseh zdravil je občasno čisto zmeden. naj še povem, da ni nikoli pil. težko je gledati, kako nam ga bolezen jemlje. ves je shujšan, nemiren, težko diha. ne da se povedati, kako je grozno to gledati. zelo bi bila vesela kakršne koli informacije v zvezi s tem zaradi česa nastopi smrt in kakršnih koli vaših izkušenj s takim primerom.
Že vnaprej hvala vsem.
POzdravljena!
Žal mi je za tvojega očeta. Žal ti ne morem veliko pomagati, saj je moj brat pred dobrim mesecem in pol izgubil bitko z rakom – od vidnega izbruha bolezni in smrti je preteklo le mesec in pol. Bolečin in trpljenja, ki ga je spremljalo zadnjih 14 dni se ne da opisati, bilo je nečloveško….. Lahko ti le rečem, da sočustvujem s tabo in ti polagam na srce, da si čimveč z njim, vsako minuto, ki jo imaš na voljo. Jaz sem to storila. Zanemarila in opustila sem veliko svojih osebnih in poslovnih stvari, pa verjemi, da mi ni žal za niti en zanemarjen trenutek, samo da sem bila lahko z njim, da sem ga lahko držala za roko, ….. In ne izgubite upanja, ….. ja naj se sliši še tako klišejsko, ampak, imejte upanje za jutri, za jutrišnji dan…… pa berite forume in izkušnje – pozitivne in negativne, ljudi, ki pišejo na teh forumih….. mogoče tudi izkušnje z belim omelom, ……
Izguba brata je za nas velika in žalostna. Če želiš si lahko mojo-njegovo zgodbo prebereš na tem forumu v rubriki vrste raka – pofočkaj se; pišem pod istim imenom, bolj na koncu.
Upam, da ti bo kdo drug napisal kaj bolj vzpodbudnega, kaj bolj konkretnega.
Lep pozdrav, Urška
Ne vem če ti bo kaj pomagalo.Moja mama je imela metastaze na pljučih,kasneje so se razširile najetra in druge organe,na obreberno tkivo,verjetno pa je imela na koncu metastaze povsod.Izbruh je bil na materničnem vratu,uspešno pozdravljen,žal pa so se metastaze pokazale 4 mesece po zadnjem obsevanju na pljučih.Začelo se je s pokašljevanjem,po 3 tednih je bila prisotna še vročina.Sledil je šok,potrjene metastaze v obeh pljučnih krilih.Operacija ni prišla v poštev(invazivni ploščatocelični ),je pa imela predvidenih 6 tri dnevnih kemoterapij.Po treh kemoterapijah je imela kontrolo,kjer so tumorski markerji bili močno povišani,kasneje je prejela še dve,vendar ni bilo več učinka.Njeno telo se ni bilo več sposobno boriti.Zadnjih 14 dni se je stanje vidno slabšalo,njeno srce je bilo opešano,v očeh ni bilo sijaja,vedno bolj težko je dihala,napadi kašlja so bili vse hujši,med pogovorom je enostavno zaspala od otrujenosti.težko je z besedo opisat trplenje ljube osebe da se bliža konec pa nihče ni niti pomislil.Edina tolažba mi je to da je zvečer zaspala-padla v komo,zjutraj pa se je ustavilo srce.Poslovila se je mirno.
Hvala urška in julci. zdaj ima durogesic obliže, zato zelo veliko spi. za vsako ko se zbudi se mi zdi da je slabše. noge ga držijo komaj po konci, toliko, da počasi pridemo do Wc-ja in do mize, da poje vsaj pet žlic. zelo je zmeden, pride trenutek ko nas ne prepozna, pa spet ko je vredu. dela se mu tudi ascites. najbolj grozno je ker ne veš kako dolgo še. upamo samo, da se bo poslovil brez bolečin in trpljenja.
Anya85 za nasvet vprašaj tudi pod temo zdravilstvo. G. Dominik daje zelo koristne nasvete in odgovore – seveda, če na postaljeno vprašanje pozna konkreten odgovor, če ne, pa to tudi pove (vsaj pri meni je bilo tako).
Tudi jaz upam, da bo tvoj oče odšel na tak način kot si želite – brez bolečin in trpljenja; pa ne pozabi, naj čuti, da ste ob njem in z njim, jok, žalost, trpljenje, nemoč, jezo, …. in vse kar paše zraven pustite daleč strab od njega, ko ste z njim bodite pozitivno naravnani.
Vso srečo vsem skupaj in veliko pozitivne energije vam želim.
Anja, moje sožalje…
Kristina