Rak jajčnikov?
Pozdravljeni!
Prosim, če mi lahko kdo malo pomaga s kakšnim nasvetom: odkrili so mi 6×5 veliko cisto na jajčniku, tumorski marker pred enim mesecem ca 125 je bil 136, po menstruaciji je padel na 93, ampak zdravnik pravi, da je to preveč. Ni mi pa rekel kaj bi to lahko pomenilo. Zdaj čakam na operacijo, pa me zanima, če je katera od vas imela podobne zdravstvene težave in kako hitro lahko to napreduje. Prosim za čim več informacij.
Meri-lp, pri mojem raku jajčnikov se je začelo s tumorjem, ki pa je bil obdan s cisto. Na UZ je bilo to lepo videti.Tumorski marker CA 125 (marker za karcinom jajčnika)je bil povišan, nato so mi najprej naredili laparoskopijo in vzeli vzorec za histologijo in nekaj proste tekočine , ki se je nabirala v trebuhu za citološko preiskavo.V 4 tednih od prvega odkritja se je tumor pojavil tudi na drugem jajčniku. Po potrjenem pozitivnem izvidu je vse potekalo zelo hitro- radikalna operacija, kemoterapija (6 ciklusov). Najprej kontrole na 3 mesece, nato 6, sedaj pa 1x letno. Vsaka cista še ni rak, tudi CA 125 je lahko povišan zaradi drugih vzrokov. Vsekakor pa je treba situacijo preveriti. Rak jajčnikov ima slabo prognozo predvsem zaradi poznega odkritja-ko se je tumor že razširil, kajti prej ne dela večjih težav. Želim vam, da se vam dobro izteče.
Hvala, BijaV. Jaz nimam nobenih drugih težav, ciklus M normalen. Cista se je po M zmanjšala za 1 cm, na UZ ni videti nič anormalnega – tako so mi rekli, drugi jajčnik je v redu. Sedaj so mi prestavili operacijo (laparoskopijo) na mesec september ali oktober, kontrolo krvi (marker, levkociti) pa imam čez 1 mesec, prav tako ultrazvok. Najprej sem bila vesela, da mi ni treba it na operacijo, vendar se sedaj bojim – kaj pa če vseeno ni kaj v redu.
Kako visok pa je bil vaš tumorski marker CA 125?
Hvala za vsako informacijo.
eva77-lp, mene so po laparoskopiji kar v bolnišnici držali,se mi je že tiste dni zdelo malo čudno. Je pa izvid prišel šesti dan in so me kar takoj prestavili iz ginekologije na onkologijo.Tudi tam je po radikalni operaciji ponovni novi histološki izvid prišel kar hitro-ko sem še bila na intenzivni negi-sedmi ali osmi dan. Sicer pa imam lanskoletno izkušnjo s histološkim izvidom- tokrat je prišel po pošti po 12 dneh.Bil je negativen. Praksa je taka, da v primeru pozitivnega izvida pacientko seznani zdravnik osebno in pozitivnega izvida ne pošiljajo po pošti.Najbrž imate že datum, kdaj se naj oglasite na ponovni pregled. Če ne bo nič glasu, po 14 dneh sami pokličite v ambulanto in povprašajte o izvidu- čeprav ne dajejo informacij po telefonu, ji boste vsaj spomnili na izvid. Kar nekaj zgodb o založenih izvidih slišiš po ambulantnih čakalnicah.Dober konec vam želim. BijaV
No, javljam se po dveh mesech. Danes je laparoskopska operacija k sreči za mano in okrevam doma. Odvzeli so mi en jajčnik s cisto, ker mi je po enem mesecu TM spet narasel čez 100. V prihodnjem tednu dobim histološke izvide – ne po pošti, ampak gredo k mojemu G v bolnišnici. Mnenje mojega zdravnika je vzpodbudno, vendar bom točno vedela šele po histološkem izvidu.
Eva77 – nisi po operaciji v juliju imela še nobene kontrole pri ginekologu? Jaz sem bila operirana konec avgusta in imam kontrolo 4 tedne po operaciji.
Lep pozdrav.