Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? RAK DOJKE -izvid in preiskave

RAK DOJKE -izvid in preiskave

Pozdravljeni,

pred 14 dnevi sem bila operirana, odstraili so mi levo dojko. Stara sem 38 let. Izvid OI glasi:

V dojki bifokalni invazivni lobularni karcinom. Večji tumor okoli 3,5cm, manjši 1,2cm. Oba tumorja gradus II, mitoze 2. Oba tumorja ER 100%, PR 100%. HER-2 status je naveden le enkrat, ni jasno za kateri tumor, je pa negativen.

Zanima me, kaj vse to pomeni in kaj se mi obeta v naprej.

Prebrala sem, da se invazivni lobularni karcinom lahko razširi tudi v duge organe.

Ali obstaja kakšna metoda, s katero je možno ugotoviti, ali se je moj rak morda že razširil še kam naprej?

Zahvaljujem se vam za odgovor,
Damjana

Spoštovana bolnica!

Pri vas gre za invazivni lobularni rak, ki je po pogostosti na drugem mestu, za duktalnim rakom. Prognoza lobularnega raka kljub njegovi biologiji ni bistveno boljša kot duktalnega,če govorimo nasplosno.je pa res,da ima klasični lobularni tendenco k boljsi prognozi, boljsemu izidu, vse to je seveda odvisno od gradusa, hormonskih receptorjev, HER-2 statusa in drugih genov, ki so v tumorju izrazeni.tezko je reči,kaksna je vaša prognoza natančno,v splosnem pa je dobra.Zdravljeni boste s kemoterapijo,verjetno,glede na velikost tumorja ,gradus,mitoze ter starost, kasneje seveda s hormonsko ,ki je pri tem raku bolj pomembna.Lobularni karcinom je včasih veljal za indolentni rak dojk, oz.študije kažejo,da imajo bolnice s tem rakom nekoliko boljse napovedi v prvih letih po posegu, kasneje se krivulja nekoliko poslabsuje, kar kaze na to,da gre na dolgi rok in ima kasne relapse-ponovitve.vendar je vse to spet individualno,.
Seveda se lahko razširi v druge organe in tudi bolnice po svetu umirajo zaradi lobularnega karcinoma,vendar v manjsem stevilu kot zaradi duktalnega,saj je tudi redkejsi.Biologija klasičnega lobularnega karcinoma je nekako taka: visoko hormonsko odvisen, HER-2 negativen,nizkr mitoze>(kar pa vase niso!), nekoliko večji tumor in multicentricnost, po onkotipu ima ta rak nekoliko nizje povprecno stevilo tock za ponovitev kot duktalni, vendar vse to je statistika.pomemben je vas individualni rak,ki pa dejansko je ugoden.Obstajajo preiskave za zamejitev oddaljenih metastaz-UZ abdomna, skan skeleta,rtg pljuč in biokemija v krvi.
Menim,da je prognoza vasega raka dobra in da se morate boriti za ozdravitev,se pravi,da nikoli več nimate opravka s tem rakom!

Lep pozdrav,.

mladi zdravnik

New Report

Close