Rak dojke
Lepo pozdravljeni!
Želela bi, da mi odgovorite na dve vprašanji:
1. Stara sem 32 let, imam hčerko, ki je stara 10 let.Pišem pa vam zato, ker sem zelo obremenjena s strahom pred rakom dojke.Zanima me, ali je velik rizik, da zbolim za rakom dojke, če je mamina starejša sestra umrla zaradi te bolezni( pri 53 letih), prav tako je imela rak dojke moja babica.Moja mama je bila dvakrat na mamografiji in je v redu, prav tako njena mlajša sestra.Pred kratkim so prijateljici ugotovili, da ima raka dojke( stara je 35 let).Od takrat se je moj strah povečal.Kdaj bi bila mamografija primarna zame?Moja ginekologinja pravi, da sem premlada.
Pred menstruacijo imam zelo boleče dojke(včasih ne prenesem niti dotika).Ali je to normalno?
2. Zadnjo menstruacijo sem imela 12.3.01.Včeraj se mi je pojavil krvav izcedek, mislila sem, da sem dobila menstruacijo malo prezgodaj (drugače je redna na 28 ali 29 dni), pa danes nimam več izcedka, pa tudi menstruacije ne.Z možem nimava nobene zaščite.Ali je mogoča nosečnost?
Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem.
Draga Tamara,
po “statističnih podatkih” imate morda za 2% večje tveganje za raka na dojki kot povprečna ženska brez sorodnikov z rakom na dojki, kar je zanemarljivo. Osnovno tveganje za raka na dojki do 80. leta starosti je namreč 10% (9%-12%). Boleče dojke pred menstraucijo so kar pogoste, torej pojav ne pomeni bolezni. Seveda pa je neprijeten in obstajajo za to tudi pomagala oziroma zdravila. Pomaga oralna kontracepcija in različne spremembe v načinu življenja kot npr. izogibanje dražeči prehrani, stresu, kofeinu, tobaku ipd, dodajanje kalcija in magnezija ter vitaminov vsakdanji prehrani ipd.
Mamografija res pred 50. letom ni idealna metoda za ugotavljanje raka na dojki vendar boljše metoda v uradni medicini ni. obstaja pa biološka metoda za ugotavljanje tveganja za “nevarne spremembe” v dojki, ki upošteva dejstvo, da rak oddaja več toplote kot okolno tkivo. Pobrskajte po spodnji spletni strani:
kjer je več informacij o tej metodi in kje je dosegljiva. Je uporabna za vse starostne skupine, posebej za mlajše, vendar pri nas ni vključena v uradno medicino.
Kar zadeva krvavitev je najbolje, da se prepričate s testom za nosečnost, če le-ta ni izključena.