Rak?
Pozdravljeni,
star sem 26 let, rad pa bi vam postavil nekaj vprasanj.
Ze nekaj casa opazam spremembe pri svoji prebavi in odvajanju. Po zauzitju hrane me zacnejo muciti vetrovi (zadeva je zelo izrazita). Trenutno je z vetrovi sicer bolje, prebava pa se vedno ni taksna, kot bi morala biti. Zaprt sicer nisem, na potrebo hodim skoraj vsak dan, opazam pa dolocene premembe pri samem blatu – zadnji del blata, torej tisti del, ki ga izlocim najprej, je obcutno temnejse barve od ostalega, poleg tega je tudi obcutno trsi in je v kosckih. Pri tem naj dodam, da imam zelo pogosto obcutek polnosti danke – zdi se mi, da bi moral na potrebo, vendar pa je ne morem opraviti.
Tezave s prebavo in izlocanjem se mi sicer vlecejo ze vec mesecev, kaksne dobre pol leta. V prehrano sem vnesel vec vlaknin in sadja ter se zacel redneje rekreirati, kar je res povzrocilo rednejse odvajanje, vetrovi so manj pogosti (ceprav se se vedno pojavljajo prepogosto), ni pa odpravilo omenjenih stvari z blatom. Predvsem bi vas prosil, da mi razlozite, zakaj je del blata (tisti, ki ga izlocis najprej, in se po logiki dlje casa nahaja v danki) obcutno temnejse barve in v kosckih. Je to lahko simptom resne bolezni? Lahko po tem sklepam, da blato (pre)dolgo zastaja v danki? Gre lahko za rak danke, crevesja ali drugo resnejso bolezen?
Blato je vcasih mehkejse, drugic trse, enkrat tanjse, drugic debelejse, skoraj zmeraj pa je zadnji del obcutno trsi in temnejsi.
Dodal bi se to, da se mi pogosto pojaljajo tudi bolecine v spodnjem delu trebuha, vzporedno z zacetkom prebavnih tezav pa se je pri meni pojavila tudi silna utrujenost in zaspanost, kar zame prej ni bilo znacilno. Ker se tezave vlecejo ze lep cas in zaradi omenjenih zadev, ki sem jih opazil na blatu, me za kar mocno skrbi, zato vas prosim za pomoč.
Ze vnaprej hvala in lep pozdrav.
Marko
Marko pozdravljen!
Po znakih, ki ste jih opisal ni nič takega kar bi kazalo na resnejše obolenje oziroma nasploh na obolenje.Glede na to, da se je prebava že izboljšala ob spremembi prehrane in povečanem gibanju, bolj kaže na leno črevo. dodajte v prehranjevalne navade še pitje donata, zjutraj pred zajtrkom.
Kar se tiče utrujenosti, upam da gre le za spomladansko utrujenost.
Da pa boste vseeno bolj mirni se pogovorite z osebnim zdravnikom, da pregleda vsaj krvno sliko in vas mogoče, da lahko izključite vse dvome, napoti na rektoskopijo ali pa celo kolonoskopijo.
Lep pozdrav
lidija
spoštovani!
imam 24 let in sem zelo zaskrbljena glede določenih simptomov. ko grem na blato, se mi zadnje čase( pol leta) pojavijo sledi krvi na toaletnem papirju. kri se ne pojavlja ob vsakem izločanju blata. ko pri odvajanju čutim zelo zelo močno bolečino v predelu danke, takrat se mi pojavi tudi kri. bolečina je zelo zelo neprijetna. mesec dni nazaj me je zbudila močna bolečina v trebuhu. bolečina je bila neznosna že ob samem dihanju. bolečina ni bila omejena le na določen del trebuha, ampak se je raztezala po celotni trebušni votlini. bolečine v trebuhu se mi pojavljajo več krat, predvsem pri psihičnih naporih, včasih pa tudi po zaužitju obroka.
naj povem še to, da imam z redno prebavo težave že od mladosti, in blata lahko ne odvajam tudi po 2-3 dni, sploh ko sem pod stresom. te težave so se mi malo izboljšale, ampak še vedno v stresnem okolju oz. ko zamenjam okolje(grem na morje….) me zaprtost pesti tudi po 2- 3 dni. za odvajanje ne jemljem nobenih tablet in ne pijem nobenih čajev.
zanima me, če gre za raka? ali so pregledi za ugotavljanje raka debelega črevesja boleči? kako potekajo?
najlepša vam hvala
spoštovani!
imam 24 let in sem zelo zaskrbljena glede določenih simptomov. ko grem na blato, se mi zadnje čase( pol leta) pojavijo sledi krvi na toaletnem papirju. kri se ne pojavlja ob vsakem izločanju blata. ko pri odvajanju čutim zelo zelo močno bolečino v predelu danke, takrat se mi pojavi tudi kri. bolečina je zelo zelo neprijetna. mesec dni nazaj me je zbudila močna bolečina v trebuhu. bolečina je bila neznosna že ob samem dihanju. bolečina ni bila omejena le na določen del trebuha, ampak se je raztezala po celotni trebušni votlini. bolečine v trebuhu se mi pojavljajo več krat, predvsem pri psihičnih naporih, včasih pa tudi po zaužitju obroka.
naj povem še to, da imam z redno prebavo težave že od mladosti, in blata lahko ne odvajam tudi po 2-3 dni, sploh ko sem pod stresom. te težave so se mi malo izboljšale, ampak še vedno v stresnem okolju oz. ko zamenjam okolje(grem na morje….) me zaprtost pesti tudi po 2- 3 dni. za odvajanje ne jemljem nobenih tablet in ne pijem nobenih čajev.
zanima me, če gre za raka? ali so pregledi za ugotavljanje raka debelega črevesja boleči? kako potekajo?
najlepša vam hvala
Spoštovana!
Poskrbite za bolj redno odvajanje blata, poizkusite s pitjem Donata.Bolečine se lahko pojavijo takrat, ko je črevo napolnjeno z blatom.
Znaki, ki so najbolj značilni za raka, so menjavanje driske in zaprtosti. Tega pri vas ni. Pojavljanje krvi v blatu, pa je po vsej verjetnosti posledica hemeroidov. Pogovorite se z osebnim zdravnikom in naj vas pošlje na pregled.
Lep pozdrav Lidija