Radiografija vratne hrbtenice
Pozdravljeni!
Zdravnik me je poslal na slikanje vratne hrbtenice, na kar sem tudi šel. Po slikanju sem prejel slike in mnenje rentgenologa. Ker izbranega zdravnika trenutno ni, v zdravstvenem domu pa so mi rekli, naj pocakam svojega zdravnika, kar zna trajati se kar nekaj casa.
Zato vas prosim, ce mi lahko pomagate z razlago izvida, ki se glasi:
—
Na radiogramih vratne hrbtenice v 2 projekcijah, korpus C6 je nekoliko klinasto formiran na radiogramu v stranski projekciji (anatomska variacija?, druga etiologija?).
Unkartroza v višini C5, C6.
I.v. prostor C4/C5 je nekoliko zožen, brez sigurnih reaktivnih sprememb pripadajočih pokrovnih plošč.
Mnenje: Spondylosis vert. cervicalis incip.
—
Slikanje je bilo opravljeno, ker imam zadnja 3, 4 leta težave z gibanjem vratu. Ko se pojavi bolečina, me boli 2-3 tedne, glavo pa zelo težko in z velikimi bolečinami premikam. Za lajšanje mi deloma pomaga masaža. Med temi “seansami” pa so lahko tudi mesec ali dva trajajoča brezbolečinska obdobja.
Za razlago mnenja in tudi vaše mnenje se vam vnaprej zahvaljujem.
Spoštovani,
rentgenski izvid govori za obrabne spremembe med 4. in 5. (zoženje medvretenčne ploščice) ter 5. in 6. (obraba malih sklepov) vratnim vretencem. Takšne spremembe, če so izrazite, lahko utesnijo živčne korenine pri njihovem izstopu iz hrbteničnega kanala. Če pride do slednjega, je lahko potrebno tudi operativno zdravljenje.
Priporočam, da počakate Vašega zdravnika, s katerim se bosta nato odločila o nadalnjih ukrepih.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih