Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija radiofrekvenčna ablacija

radiofrekvenčna ablacija

Pozdravljeni!
Mama se pripravlja na poseg radiofrekvenčna ablacija, ki bo v ponedeljek 24.1. 2005. Poseg je bil prestavljen zaradi menstruacijskega cikla in sicer iz prejšnjega torka (18.1.2005) na ponedeljek. Ima (supra) ventrikularno tahikardijo. Stara je 48 let, je kadilka.Zvečer istega dne, ko je izvedela, da je poseg prestavljen, se je pojavil napad. (V povprečju ima na leto dva napada). Pred napovedanim prvim posegom, je bila naročena, da pride na poseg še isti dan, zdaj pa je naročena, da pride v bolnico 1 dan prej. Zanima me zakaj je tako, lahko napad kaj vpliva na izvedbo posega?
Zanima me tudi kakšen poseg je radiofrekvenčna ablacija, ali je poseg rutinski, kako se izvaja, uspešnost, kako dolgo traja, skratka čim več. Poseg bo izvedel dr. Vokač.
Kako ji lahko po posegu pomagamo?
Prosim, da mi odgovorite čimprej.
Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav!

Radiofrekvenčna ablacija je poseg, pri katerem zdravnik uvede v žilo poseben kateter. Na koncu katetra je naprava, ki v dotiku s centrom, kjer so bolne celice, sproži električni sunek in uniči bolne celice. Če je poseg uspešen, je bolnik za vselej rešen napadov nerednega bitja srca.

Postopek je “zoprn” zato, ker lahko traja nekaj ur. Dr. Vokač ima glede ablacij zelo veliko izkušenj. Predvidevam, da bo tudi tokrat uspešen in da bo zelo upošteval bolničino počutje in želje. Težko bi znal odgovoriti zakaj želijo, da bolnica pride v bolnišnico en dan pred posegom. Ukrep se mi zdi zelo human. Po posegu se bolniki kmalu popravijo.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,
pred enim letom so mi odstranili aortno zaklopko in jo nadomestili z umetno. Star sem 56 let in sem po poklicu maser, kar je v danih razmerah zame vse težje delo. Poleg ostalih težav se mi je že dvakrat zgodilo nenadno močno povišanje srčnega utripa. Obakrat so me odpeljali v bolnišnico Golnik, kjer so opravili raziskave. Ugotovili so sinusno tahikardio. Ker so ti napadi zelo neprijetni (ob tem je tudi strah velik dejavnik) in se ob tem močno čuti in sliši delovanje umetne zaklopke, želim vaše mnenje o tem, ali bi tudi pri meni prišla v poštev radiofrekvenčna ablacija in kakšen je postopek, da bi to opravil.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Viktor

Iz vsebine vašega dopisa nisem mogel ugotoviti ali imate napade hitrega bitja srca, ki jih imenujemo paroksizmalna supraventrikularna tahikardija ali napade pospešenega sinusnega ritma. Po informaciji s katero razpolagam radiofrekvenčna ablacija pri napadih
supraventrikularne tahikardije je možna. Postopke vršijo kardiologi na Kardiološki kliniki v Ljubljani.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Po diagnozi PSVT so mi pred petimi dnevi opravili ablacijo v KC Lj. Zanima me naslednje. Kdaj po opravljeni ablaciji lahko začneš opravljati fizične napore (npr. dvigovanje otrok, nošenje težjih predmetov,…), kdaj greš lahko v službo (delam namreč v vrtcu kot vzgojiteljica)? Trenutno manjši napor (npr. hoja po 12 stopnicah) izzove pospešeno bitje srca okrog 90 utripov na minuto.Tudi ob daljšem govorjenju čutim utrujenost. Zadnjo noč v bolnici sem imela še napad sinusne tahikardije 120 utripov na min. Jemljem Coryol 3,125mg dvakrat dnevno in aspirin control 100mg enkrat dnevno.

Lp Niki

Po vsebini vašega dopisa izgleda, da niste dobili zadostnih informacij o dopustnih telesnih obremenitvah po uspeli ablaciji. V vašem dopisu sem pogrešal podatek o predlagani dolžini bolniškega dopusta. Kardiolog s kliničnega oddelka za kardiologijo UKC v Ljubljani, mi je sporočil, da se bolnik po uspeli ablaciji lahko brez zadržkov vrne na svoje delovno mesto, tam opravlja enake obremenitve kot pred posegom in nadaljuje z jemanjem priporočenih zdravil.

Mislim, da je 90 utripov normalno, če greš po stopnicah gor. Ali ni? Jaz jih imam 100% ko grem gor v prvo nadstropje nekje 20 stopnic 100 utripov na minuto 😀 Me pa tudi zanima, kako to napako odkrijemo? Je to enako kot hitro bijte srca ?

Pri vsaki obremenitvi srce reagira s pospešenim delovanjem. Hitrost bitja ob obremenitvah je individualno različna odvisno od stanja treniranosti. Pri dobro treniranem odraslem človeku je porast hitrosti bitja srca manjše kot pri netreniranem. Mislim, da je naveden porast srčne frekvence ob hitri hoji po stopnicah v mejah normale.

Jel doktor Vokač prima pacijente s tahikardijom/WPW/iz Hrvatske na konzultaciju i ev.ablaciju i na koji broj mogu dobiti sve informacije?Lijep pozdrav!

Dr. Vokač dela na Kardiološkem oddelku Interne klinike v Mariboru. Telefonska številka centrale je 00386.2.321.1000. Mislim, da obvlada ves naveden program.

Lepo pozdravjeni!

Moja mama, ki je stara 65 let, ima že 7 let napade atrijske fibrilacije z abs. tahiaritmijo, ki so zelo pogostni. Dobiva Concor 10 mg, Cordarone, Atoris, Pradaxo 110 mg 2×1 tbl., So.Diovan 160/25 mg in še dodatno zvečer Diovan 80 mg, Preductal MR 35. Poleg vseh navedenih tablet ima skoraj vsak dan napad hitrega bitja srca okrog 140 ali tudi 160 udarcev na minuto, kar jo zelo izčrpa in tudi prestraši. Jaz pa opažam in tudi mama sama, da se ji največkrat ritem tako poveča po tem, ko jo kaj razjezi, razžalosti. Je namreč zelo občutljiva in dovzetna za čustvene pretrese, krivice, nesoglasja… Skratka je zelo dobra in miroljubna in vse slabo na njo vpliva slabo. In zanima me, ali je možno, da ji stresi povzročajo povečan utrip srca in kakšen tablete bi ji predlagali za pomiritev?

Hvala za odgovor, Mojca

Upam, da vas ne preseneča dejstvo, da ima mama ob razburjenju hitro bitje srca, saj razburjenje lahko tako obremeni srce kot težko fizično delo. Skušajte mami prihraniti raburljiva stanja in ji dodatno svetujte po potrebi jemanje pomirjeval (morda tablete Persen, ki so v prosti prodaji).

Spoštovani doktror,

še enkrat me zanimajo omejitve za RFablacijo kot so
starot, prekomerna teža, velikost atrijv, pritisk aritmija in podobno.
Če bi se vi opravljali na RF ablacijo ali bi izbrali dr. Vokača ali pa dr. Šinklovca.
Lep pozdrav in hvala !
Drago 1950

Oba navedena zdravnika imate velike izkušnje. Morda bi dal rahlo prednost prof. Šinkovcu.

koliko časa po ablaciji ne smeš delati v službi? zanima me v dnevih. in koliko časa po posegu si v bolnišnici?

Hvala za zaupanje, vendar prepuščam operaterju, da vam odgovori na postavljena vprašanja. Sam sem doživel blag poseg na srcu po katerem je bil predviden odpust iz bolnišnice v teku 48 ur, sem pa moral ostati v bolnišnici en teden. Srečno.

New Report

Close