Hvala, Mare, za odgovor.
Glede vnosa kalorij prav gotovo ne bo držalo, ker je tako že vse moje odraslo življenje – in tudi zdaj, dokler nisem drastično omejila vnosa kalorij, kljub vsakodnevnemu gibanju ni šla dol niti deka (v pol leta). Ko zdaj gledam nazaj, sem se vedno zredila, če sem začela jesti več, pa ne glede na telesne napore, in shujšala edino po tem ključu, da sem močno omejila prehrano. Saj tudi lačna nisem, v bistvu zelo redko občutim lakoto, kaj šele hudo lakoto, da bi mi krulilo.
Mogoče me res matrajo beljakovine, čeprav se mi zdi, da jih pojem dovolj – ne jem mesa, ampak ravno konkretno čičerika in stročnice na sploh imajo približno toliko beljakovin kot meso. Pojem tudi ogromno mlečnih izdelkov, le da mleko in jogurt uživam manj mastna. Maščobam pa se ne izogibam, razen nepotrebnim, kot je ocvrta hrana in podobno. Solato si normalno zabelim (olivno ali repično olje – repično ima tudi omego 3). Oreške imam drugače zelo rada, problem je, ker mi ne naredijo dobro v želodcu in moram res pazit, da ne pretiravam. Nisem pa šla nikoli računat, koliko kalorij pojem z maščobami, ampak po mojem da pridem na tistih 20 procentov.
Prijatelj, ki je zelo dober rekreativec (ampak res dober) in prav tako že vse življenje bije bitko s kg (očitno je možno) je prav tako shujšal po ključu, da je drastično zmanjšal vnos, vendar hkrati tudi omejil trening. Potem je postopoma stopnjeval trening in nekoliko povečal obroke. Tako je sicer spet pridobil par kg nazaj, ampak nekaj minusa je pa vseeno ostalo. On je mnenja, da mogoče enostavno preveč zahtevam od sebe, ker ima tudi moj dan samo 24 ur :). Letos sem bila res do nedavnega stalno pod stresom, razen 10 dni dopusta, ki je bil pa prav tako fizično naporen.
V glavnem, čez zimo si bom dala malo mir, ker sem tudi sicer pozimi na precej nizkih obratih in NI moj letni čas. Šla bom še enkrat preverit ščitnico (nazadnje je sicer bila v mejah normalne, vendar je precej na meji). Začela bom hoditi na fitnes (spinning, boot camp in pace, tisto samostojno raztegovanje na mučilnih napravah ni zame) – zdajle je še primerno vreme za tek. Spomladi se bom pa res skušala vključiti v vodene treninge teka, kar si želim že dolgo, pa nekako nikoli ni časa. Toliko se poznam, da vem, da se sama ne bom zmogla držati nobenega programa, ker mi postane preveč dolgčas.
Ok.
Iz prvega opisa tvoje prehrane ni bilo razvidno, da poješ dovolj beljakovin in zdravih maščob. Vsaj ne vsak dan, kakor bi bilo potrebno.
Daj samo za hec poskusi tole varianto z 30g beljakovin zjutraj na tešče v roku 30 minut po vstajanju.
Ne rabiš vzeti proteinov pri nas, lahko kje drugje oz. si narediš 10 beljakov (ja vem, 10 je veliko, ampak na žalost ima beljak samo 3g B)
Ta enostavni ukrep je nemalokrat prinesel našim strankm, ki nikakor niso mogle izgubiti niti enega kg, nepričakovan uspeh.
Ko sem prvič prebral te raziskave, sem svetoval najprej svoji mami, ki se tudi celo življenje bori s kg in je po 2 mesecih brez napredka shujšala v 1 tednu 1kg.
Včasih (pogosto) so enostavne rešitve najboljše rešitve.
Razumem.
O dodatkih k prehrani kroži še vedno zelo veliko mitov in neresnic, tako da je razumljivo, zakaj imajo nekateri pomisleke.
Beljake lahko ocvreš, skuhaš.. kakorkoli želiš.
Vsekakor pa jih pred zaužitjem termično obdelaj. Za to obstajata 2 razloga:
– okužba z bakterijo salmonela
– slabša absorpcija biotina (vitamin B7)
Beljaki vsebujejo avidin, ki veže biotin. Avidin s termično obdelavo uničimo in telo lahko absorbira biotin, ki je zelo pomemben vitamin iz B družine
Čeprav izgleda “kul” pri Rocky-ju, to vsekakor ni smiselna praksa 😉
Moja mama ni jedla beljakov, ampak tele proteine
http://www.the-nutrition.com/izdelek/493/X3M-DIET-Meal/b/trgovina/cat/1/stype/2/ob/0
Pravakava, ščitnica je lahko velik problem pri hujšanju. Nemalokrat pa je pokazatelj TSH čisto premalo. Vendar o tem kdaj drugič, če boš potrebovala. Opazuj se tudi, če imaš še kakšne druge simptome: suho kožo, tanjše lase ali izpadanje las, te zebe, …. O beljakovinah ima Mare gotovo več znanja kakor jaz, a vem, da jih marsikdo ne sme več, kot “normalno količino”. Če imaš tudi ti kakršne koli težave predvsem z ledvici, urinom, tudi osteoporozo, kostmi,… To ni hec. Skratka, strese lahko vnašamo v telo tudi s prehrano. Včasih je prav stres tisti, ki telesu povzroči hujšanje. Odloči se, kateri način boš izbrala.
Salmonela preživi do + 70 C. V ta namen je treba jajca kar prepeči, sicer zakrknejo hitro oz. prej.
Vsi nasveti vedno veljajo za zdravega človeka. Če je v ozadju kakšna bolezen (kot npr. hipo-tiroidizem), potem je potrebno pristop prilagoditi in pri tem upoštevati tudi navodila tvojega zdravnika oz. dobrega endokrinologa.
Pri jajcih je potrebno biti vsekakor previden in jih dobro termično obdelati, kot je omenila Kaven
Pozdravljeni vsi,
po dolgem času se oglašam, sicer s slabimi novicami!! 🙂 Ne vem kaj je z mano, da ne morem shujšati teh 5 kg. Tako dobro mi je šlo, sem shujšala že skoraj 3 kg, potem pa se je začel mraz, nehala sem teči, spet pozabila na vse skupaj in evo me spet na 60… zato tudi nisem upala tukaj nič pisati, ker me je bilo sram…da sem opustila vse skupaj. No, ampak sedaj sem ponovno odločena, da shujšam. Upam, da mi bo v drugo uspelo. Torej držala se bom istega jedilnika kot pred 2 meseci pa manjši obroki. Na tehtnico bom stopila jutri, ker danes si še nisem upala. Pa poročam rezultate.
Joj upam, da mi tokrat uspe… ker se res grozno počutim v svoji koži, nimam nobene volje, energije, vse mi je premajhno za obleči… Prosim za malo spodbude 🙂
Bi ti rada napisala kaj prelomnega, pa tudi jaz borbam in stiskam in ker sem imela čez glavo dela, sem tudi čez glavo jedla :). Okej, tole zdej zgleda skoraj, kot bi te hotela navesti, da čim več jej in se čim bolj zredi. Nič, gremo dalje, pravila poznamo, vemo, kaj deluje, v čem je torej problem?
A migaš kaj?
Res ne vem v čem je problem. Non stop se vrtim v tem krogu 57 – 60 kg!! 🙂 Nikakor ne uspem priti na svojo težo – pod 57… Mogoče pa je to zaradi let?? 🙂 Migam ne nič konkretno, samo na sprehod grem. Bom pa uvedla ob sprehodu sedaj še malo teka. Se mi zdi, da že tako ne jem veliko…sedaj pa sem vseskozi lačna. Upam, da se bom kmalu navadila na manjše količine hrane, ponavadi to gre že v nekaj dneh…
Obuj si tekaške copate in primerno se obleci, pa ko te bo prijelo, kar laufaj. Ali pa začni hodit v hrib. Vsaj to.
Jaz tudi (zase seveda) ne vem, v čem je problem, v čem je fora. S tem, da hodim na fitnes 4-krat do 5-krat na teden, kile so šle pa celo gor. Okej, zdaj sem imela izredne razmere, mogoče bo brez stresa malo bolje. Bomo videli.
Dejstvo pa je, da gre z leti vedno težje dol, to tako enostavno je.
Punce zivjo!naj povem kako je meni uspelo shujsati, prvic uspesno in brez da sem takoj vrnila in se pridobila kilograme!to je res edini in najbolj preprost nacin za hujsanje..verjemite, da sem probala VSE priljubljene diete, ki so mi sicer dejansko pomagale, a sem takoj po zakljucku istih, v rekordnem casu vse kg dobila nazaj, pridobila se par novih in kot gratis darilo, se malo strijic in celulitka 🙂 nikoli vec!! Razocaranje je bilo se toliko vecje, ker sem se res drzala programov in tudi po zakljucku diete sem jedla zelo normalno, nisem se nazirala!
Avgusta lani sem slucajno nasla aplikacijo, ne vem ce jo lahko omenim z imenom?, ki je v bistvu neke vrste dnevnik prehranjevanja!vpises kaj si danes vse dobrega pojedel, aplikacija pa ti izracuna koliko priblizno kalorij sploh lahko pojes.Seveda izracuni niso super tocni, jaz sem namrec ugotovila, da dejansko NE SMEM pojesti vec kot 1600 kalorij, drugace se zredim!halo, to je tako malo, da je groza!Drugi problem pa je ta, da se tezko spravim k telovadbi.In ker se poznam, da ne bom redno telovadila, sem si izbrala res najmanjse mozno stevilo vnosa kalorij in se tega RES drzala!zakaj sem se res drzala?..no, ker sem res hotla shujsati, ker sem dosledna, poleg tega pa mi je ta dnevnik res neverjetno pomagal, ker ce vpisujes kaj jes, dejansko dojames od kje vsi ti kilogrami in te tudi dnevnik sili, da se drzis dolocene hrane.Kar ne pomeni, da nisem jedla, kar sem hotla!sploh ne!jedla sem vse kar ponavadi jem?tudi sladice in pire in pizzo in podobno…AMPAK s to razliko, da so bile porcije istih veliiiko manjse in veliko manjkrat na meniju..dejansko je dnevnik dosegel to, da ko sem vidla pizzo na krozniku, sem v mislih preracunala kcl in me je minilo!ko vidis da ma ena pizza tolk kalorij kot jih lahko dnevno pojes, ti res vec ni, da se bi basal z njo!!dnevnik sem vestno pisala do nedavnega, vsak dan, resnicno pomaga!ne pisem ga vec, ker znam zdaj ze pred jedjo na hitro izracunat koliko lahko pojem, da obdrzim tezo, enostavno ti pride avtomatsko v mozgane in v navado…ce kdaj pojem prevec, grem dva kroga okoli hise ali na kolo, zacela sem tudi malo telovadit.Nic posebnega, nekaj minut na dan power vadbe.V 6 mesecih sem shujsala 11 kg, tolko kot sem hotela..nekaterkm se bo zdelo malo, ampak ce hujsas na tak nacin, ne dobis strij, je bolj zdravo, kar je najpomembneje, pa je, da se naucis jesti!kg se mi sig ne vrnejo!pa se ne odrekam se nicemur in ne kupujem raznih bedarij, ki jih oglasujejo.dejansko se mi zdi vse skupaj smesno zdaj, ko vidim kake preparate vse oglasujejo in kolk smo ljudje trapasti, da vedno nasedamo!
Naj se povem, da sigurno lahko shujsate se prej in vec, ce boste zraven se malo telovadile in ce boste jedle na vsake tri ure!ker ce jeste na vsake tri ure se vam sladkor bolje uravnava in ne boste zvecer lacne.Jaz se tega priznam, nisem drzala, ker sem nevajena jest zjutraj in tako pogosto..se pa drzim tega zdaj in se bom poskusila se naprej!
Veliko srece!lp,tanja
Ja, to je res, če beležiš vse, kar si pojedel, in preračunaš kalorije, si zelo hitro na maksimumu. Sem spremljala to par dni, pri meni je celo 1400 kcal, če hočem izgubit par kg, v bistvu se mi pa zdi količina čisto okej in primerna zame. Ni premalo. Pri meni je pokazalo tudi še količino cukra, beljakovin, OH … res se mi ne zdi slabo za orientacijo.
Ojla, hvala Tanja za nasvet. Sem potem prav poskusila tole z aplikacijo in mi je napisalo, da bi morala, če bi želela shujšati cca 0,5 kg na teden (to je torej moj začrtan cilj, da bi do maja zgubila 6 kg), pojesti cca 1350 kcal na dan…kar je absolutno nemogoče, še tisti dan, ko sem maksimalno pazila, sem šla čez to mejo. Tako da zame ta način hujšanja ne pride v poštev, predvsem zato, ker enostavno ne morem ob vsakem obroku razmišljat koliko kcal ima kaj, koliko še imam v dobrem, enostavno preveč energije mi to jemlje in sem prepričana, da zame dolgoročno to ne bi šlo.
Je pa res frustrirajoče, ko paziš paziš 5 dni, pol stopiš na tehtnico in imaš 3 grame manj kot ko si začel. 🙁 Sej vem, da spremembe ne bo v 5 dneh in da je enostavno treba vztrajat in zdržat. Ampak je težko… kdo bi si mislil, ma shujšat je prav zares težko! Drugače se zdaj cel teden lepo držim novih navad, jem manjše obroke po večkrat na dan, večerjam bolj skromno, sladkega pa skoraj nisem jedla, en kos peciva sem pojedla v celem tednu, pa še ta je bil tak z jabolki pa orehi, z malo cukra in brez moke. Pa uvedla sem vsaj enourni sprehod, prej je bil polurni. 🙂 Pa malo se bom prisilila it na steper, ki ga imam itak doma. Nič, preden obupam, moram vztrajat vsaj en mesec, da vidim, če bo kaj rezultatov 🙂
Pravakava, mogoče pa ti grejo kile gor zaradi fitnesa? Saj ni vse samo v kilah ne, mišice so itak težje od špeha… koliko kg pa si ti želiš shujšati (če ni skrivnost)?
Niso mišice krive 🙁 Obsegi so žal isti, mišice imajo manjši volumen kot špeh, tako da če bi se špehovje pretvorilo v mišice, bi me moralo biti ob isti kilaži manj …
No lej, ni za obupat. Shujšati sem imela namen za 5 kg, na 58 kg, zdaj sem na dober dan 60, na slab dan 61 …
Malo še vedno otekam (sem imela veliko dela in sem veliko presedela, zdaj manj), pa začela sem jemati KT in sem bila recimo zdaj pred mesečno krvavitvijo (ki pač ni prava menstruacija) en teden tako napihnjena, da to ni za nikamor. Ampak res ne. Prej sem bila taka en dan pred ovulacijo, zdaj en cel teden pred M.
Noro.
Tako da tudi ti kar lepo vztrajaj, sva menda nekje na istem, ni neke krize s kg, ampak nisva zadovoljni. Torej je treba nekaj spremenit, vsekakor pa ne zapasti nazaj v stare razvade. En kos peciva res ni nič, jaz zagovarjam, da je treba jesti tako, kot si predstavljaš jedilnik do konca življenja.
Ne, saj meni tud pokaze priblizno toliko, v bistvu se manj, ce zelim shujsat, do 1600 pa lahko jem, ce se ne zelim zredit :/ tako da bom def mogla tudi telovadit, drugace ne bo slo!joj, skoda, da si tak hitro obupala, ker mors zdaj tud dejansko gledati kolk in kaj pojes, pa verjetno jes same take stvari, ki jih drugace ne bi?sej pravim, been there done that, neki casa gre, potem pa te premami in gres spet nazaj v zacaran krog..tuki je pa fajn, ker se res naucis, kolko lah pojes.Pa recimo, jaz nisem vedla, da majo polnozrnate zadeve skor dvakrat vec cal, kot navadne bele.to ne pomeni, da je zdaj treba belo moko jest, uh ne, (fuj, polnozrnato ko se navadis ti je najboljs!), pomeni samo to da jo mors ful manj pojest kot bi si clovek mislil.Jst recimo nism mela nobenih velikih tezav z vpisovanjem, ce kdaj cesa nisem nasla, no takrat sem zadevo sama vpisala, pac enkrat in si potem tako zapomne..in res fajn deluje na psiho, pa navade.Prva dva tedna se mors prisilit, pol pa rata kot umivanje zob 🙂 tehtala nisem nic, od oka sem dala mere, pa zmer malo pretiravala..izracuna ti tako samo!in pol res sredi dneva vidis da ne mors kar tko za vecerjo it grickat cipicips 🙂 in podobno.je pa res fajn, da pojes nekaj takoj zjutraj ko vsatnes, cca 300 kalorij in potem na vsake tri ure nekaj!tudi, ce nisi lacen.Obljubim ti, ce bos poskusila dva tedna ti ne bo zal!tudi pri meni je dejansko enkrat vmes prislo do popolnega zastoja.en mesec nisem shujsala niti grama!kljub vsemu trudu.Lih takrat sem tud dobila v roke tisto garcino kambodzo, ki nej bi ne vem kaj pomagala..mi dejansko je, ampak samo tu na tem mestu, ko se mi je ustavilo.Takoj cez dva dni je slo spet hujsanje naprej, pila pa sem jo samo dva tedna, ker sem itak pol prebrala, da razen pri zastojih, ne pomaga nic.Ampak po mojem je ne rabis, dovolj bo ce zmanjsas vnos.Sej potem bos spet lahko malo vec jedla, ko bo vsega konec 🙂