Najdi forum

Q10 in kalcij

Po težki prometni nesreči sem dostikrat brez energije. Delam 4 ure (II.kat.) in včasih gospodinjska opravila težko zmorem, čeprav imam pomoč in podporo v družini. Zato jemljem Q10, vendar ne redno, ker večkrat pozabim. Obvezno ga vzamem, ko grem na daljšo vožnjo, npr. dopust, zdravniški pregled, čeprav na dolge proge ne vozim avta.
Zanima me, če je potrebno jemati vsak dan, da ima učinek. Ko ga vzamem, me od energije sicer ne razganja, a se mi vseeno zdi, da lažje preživim dan. Pa tudi firma, ki ga izdeluje. Kupujem 30 mg od Fidimed, vmes od Mind trade, ker je cenejši. Predstavnica Mind-a mi nenehno priporoča razna druga dopolnila k prehrani, a se tega izogibam, mogoče se bom odločila za kapsule koralnega kalcija, ker mi je tak način jemanja bolj pravilen, kot koralni kalcij v prahu, ki se niti dobro ne raztopi in ga je težko enakomerno dozirati (priložena je bila plastična kavna žlička – firma Euronet). Kalcij jemljem zaradi ugotovljene osteopenije, kar je po mnenju zdravnika posledica nesreče, ker imam sicer močne kosti. Zdravil nisem dobila, svetovano mi je bilo občasno jemanje kalcija, sicer pa uživam precej mlečnih izdelkov.
Rada prebiram vaše razlage o zdravilih, ki so razumljive in obsežne in marsikaj novega zvem in se naučim. Zato vas sedaj prosim, svetujte tudi meni.
Hvala in lep dan!

Spoštovana gospa Majda!
Zdravilo Q 10, ki ga izdeluje firma Fidifarm in se imenuje “Fidi koencim 10” ima v Sloveniji veljavno dovoljenje za promet. Vsebuje beta karoten, vitamina E in C, ki sta antioksidanta in 30 mg ubikinona, ki je tudi močan antioksidant. To je substanca adenozin trifosfat, ki je pomembna sestavina, in jo celice uporabljajo kot gorivo. V kombinaciji z obema vitaminoma preprečuje oksidacijo holesterola z majhno gostoto (LDL) in s tem tudi vstop tega najbolj aterogenega maščobnega delca v žilno steno.
V navodilu je navedeno, da naj bi bila dnevna doza od 30 – 150 mg na dan. Jemati pa ga je priporočeno po 1 mesec do dva, 2 – 3 krat na leto.
Pri tem bi Vam svetovala, da ga jemljete kar se da redno 1 mesec, vsaj po 1 kapsulo. Neredno jemanje ne bo pripeljalo do želenega učinka. To namreč ni zdravilo, katerega učinek bi bil viden takoj, kot na primer pri tableti proti bolečinam. Boljše počutje boste opazili šele čez daljši čas.
Svetujem pa Vam tudi izdelek Fidi koencim 10, ker je pri nas registriran (ima dovoljenje za promet z zdravilom). Ne želim reklamirati posameznih izdelkov ali firm (tega tudi nikoli nisem smela), vendar moram poudariti pomen registracije zdravila. Če je izdelek registriran (to je izraz v žargonu), pomeni, da je dokazano sestavljen iz preverjenih surovin, da je izdelan po kontroliranem postopku, torej, da je kakovosten, varen in učinkovit in, da je tudi firma pod nadzorom farmacevtske inšpekcije. To je zelo pomembno za uporabnike. Če pa izdelek ni registriran, ni nobene garancije ne za kakovost, ne za varnost in ne za učinkovitost, pa tudi odgovornost za uporabo takega izdelka nosi sam uporabnik.
Glede kalcija pa Vam svetujem enako. Mislim, da je zelo prav, da ga jemljete, vendar Vam svetujem, da ga kupite v lekarni ali pa v specializirani prodajalni, kjer boste sigurni v njegovo kvaliteto. O koralnem kalciju se sicer mnogo govori, vendar ta izdelek pri nas še ni dobil dovoljenja za promet. Ko bo proizvajalec predložil Agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke vsa dokazila o njegovi sestavi, o kakovosti vseh surovin, o načinu izdelave in dokazila o nosilcu odgovornosti za izdelek, in bo Agencija na podlagi pozitivne ocene izdala dovoljenje za promet, bo izdelek varen. Samo ustna zagotovila pri zdravilih še zdaleč niso dovolj. Če bi bilo kaj narobe z zdravjem, verjemite, da odgovornosti ne bi prevzel nihče.
Enako velja tudi za vse dodatke hrani.
Želim Vam, da bi se Vam zdravje povrnilo. Včasih je za to potreben tudi čas in dobra volja in verjemite, da gre.
Lep pozdrav!

Spoštovana gospa Nada,
žal vas moram popravit. Koencim Q10 ni nikakeršen adenozin trifosfat (ATP). Koencim Q10 je politerpenski derivat. Torej, črka Q pomeni angleško Quinone (kinon), številka 10 pa je število izoprenskih enot v stranski verigi. Ena glavnih nalog je pa res sinteza ATP v sklopu dihalne verige v/na notranji membrani mitohondrija. Opravlja še mnogo drugih funkcij. Zavoljo tega, da prisostvuje v dihalni verigi, je njegova največja vsebnost v srčni mišici, od koder je bil tudi prvič izoliran leta 1957. Karikirano lahko rečemo, da je delavec v tovarni, kjer nasta energija za naše celice.

S spoštovanjem,
Matej G.

Spoštovani!
Hvala za tako dobro in izčrpno strokovno razlago Koencima Q10. Jaz sem sicer vede preskočila razlago kemijske sestave, čeprav nisem prepričana, da bi jo tako lepo podala, kot ste to storili vi. Pomembno se mi je zdelo poudariti dejstva, ki vplivajo na varnost izdelkov, ki so na trgu, zato sem preskočila del, ki ste ga vi tako dobro dopolnili.
Lepo vas pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close