Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Punkcija

Punkcija

Kaj vam je pa danes? Kot da smo si izmenjale že vse izkušnje, ni nobena še nič napisala. Tudi prav ampak jaz imam eno vprašanje, morda malce trapasto:
Še nikjer nisem zasledila kako poteka punkcija za IVF: vaginalno ali skozi trebuh?

Pa še to, ali vas je dosti, ki vam je uspelo zanositi v prvem poskusu.

Hvala za odgovore in brezskrben vikend!

Mislim, da je tudi Pušenjak veliko napisal okoli punkcije. In celo objavil post ene od forumovk, ki je nazorno opisala postopek. Malo poglej pri Pušenjaku. Upam, da se prav spomnim!

SEM NAŠLA IN TI KOPIRAM:

Avtor: KSENIJA ()
Datum: 05-09-02 13:26

Spoštovana!

Brez panike!!

Sama sem imela punkcijo 8 mesecev nazaj, prestrasili so me kako to boli, da zenske padajo v nezavest itd…kaaaaj sele transfer, nujno pocivati, noge visje od glave…
Prijetno prav gotovo ni, tudi malo boli,govorim za punkcijo, pomaga pa da greste na punkcijo psihično pripravljeni, da veste zakaj to počnete.Ob samem postopku bodite kar se da sproščeni, z roko si pritiskajte ne premočno seveda na predel pod prsmi, sprašujte zdravnika kaj dela, tudi sestre so v veliko pomoč.Postopek res ni preveč boleč.Ko “trgajo ” folikle imaš občutek kot da bi te nekdo špikal z zobotrebcem v nežno kožo. Pomembno je da ste psihično pripravljeni in ne poslušajte kaj vam govorijo ženske v čakalnici kjer boste čakala.Čakajte na vrsto zunaj s svojim možem ali partnerjem.

Pri transferju pa je tako:Izgleda kot ginekološki pregled, kjer vam vzamejo bris,približno isti občutek je.Priporočajo pa da po postopku malce odležite in svetujem vam da pojeste tudi prepečenec in čaj ki vam ga ponudijo.Zelo paše.

Pa veliko sreče.

Ksenija

PA ŠE OD PUŠIJA ODGOVOR:

Avtor: Stanko Pušenjak ()
Datum: 04-09-02 15:06

Draga Nika,

pri sami punkciji že nekaj let nisem sodeloval zato morda najnovejših podatkov nimam, se pa v glavnem to dela “na živo” s tem, da pri večini žensk to ni pretirano boleče, ni pa povsem brez bolečin pri nobeni. Le redke dobijo narkozo, lokalna namreč ni možna zaradi poteka igla za punkcijo, kjer ni nobenega dostopa za lokalno injekcijo. Mislim, da je glavni motiv, da ni narkoze ta, da potem postopek poteka 5x počasneje, saj je potrebna priprava na narkozo, narkoza, zbujanje in potem še ženska ne more takoj nadzorovati vseh zavestnih funkcij, potrebuje vsaj dve uri poseben nadzor ipd. Tako so verjetno sprejeli še srpejemljiv kompromis, da je mogoče v 2 urah spraviti skozi 8 in več punkcij jajčnikov, saj so potem potrebne še številne laboratorijske “čarovnije” z jajčeci in spermiji, vlaganje zarodkov v gojišča ipd….kar vse zahteva čas. Sam ICSI je samo način oploditve jajčeca, torej ta postopek ne “čaka vas” temveč jajčece. Za vas je pomembna stimulacija z gonadotropini, folikulometrija z UZ, hormonski laboratoriji, HCG injekcije, punkcija, embrio transfer. Tudi slednji lahko boli, malo manj kot punkcija a vendar nekatere povedo, da ni bilo brez bolečin.

Punckija poteka vaginalno, z UZ. Zdravnik na UZ opazuje folikle in potem izssesa vsebino. Ena od asistentk ti pritiska na trebuh, tako, da je pot igle cim krajsa. Pred punkcijo (lahko) dobis tableto proti bolecinam, pred zacetkom ti dajo lokalno anastezijo (injekcijo). Ce prevec boli, lahko zaprosis se za eno, jo dajo brez tezav.
In – leva stran boli bolj kot desno (zakaj, ni jasno, a so povedale tudi sestre, da vecino zensk ta stran bolj boli). Po punkciji se trebuh napihne (zato pazi, da ne bos sla na punkcijo v ozkih oblacilih), v dveh dneh pa je ze vse OK.
Statistika pravi 25 % jih zanosi v prvo – med njimi dve moji prijateljici.

Punkcija poteka vaginalno…Vprašanje ni nč trapasto.
Katja.

Lokalne anestezije pa res ne dajo nobeni.To bi bil fantazija,saj potem sploh nebi nič čutile.Dobomo pa lahko injekcijo proti bolečinam….Preberi tudi članek dr.Pušenjaka,ki ga je kopirala Taja.
Katja.

Citat:
Izsrkovanje tekočine jajčnega mehurčka (punkcija folikla) v katerem je verjetno jajčna celica, opravljamo s pomočjo posebno prirejene UZ sonde. Pred posegom površinsko omrtvičimo nožnico (lokalna narkoza) in skozi stranske oboke nožnice zbodemo jajčnik ter izsrkamo tekočinomiz foliklov.
Tekočino nato preiščemo pod mikroskopom in ce najdemo jajčno celico, jo takoj prenesemo v epruveto z gojiščem.
Konec citata

Vir: Kaj morate vedeti o postopku oploditve zunaj telesa (IVF-ET), stran 9.
Avtor: Martina Ribič- Pucelj, Helena MEden-Vrtovec
Ginekološka klinika Ljubljana, Klinični oddelek za reprodukcijo, Ljubljana, 1998

Omrtvičijo POVRŠINO NOŽNICE,zato da sploh lahko ustavijo vodilo za iglo s katero punktirajo jajčnik,vendar ta anestezija z jajčniko nima veze .
To je nekako tako ,kot da bi ti zobar omrtvičil oz. dal l. anestezijo v površino nosa in ti nato izpulil zob….
Katja

Katja-
potem se moras za pravilno izrazoslovje obrniti na citirani doktorici.

Mislim,da z njihovim izrazoslovjem ni čisto nič narobe,problem je nekje drugje…Ali boš zdaj še trdila,da ti ne čutiš ničesar ob punkciji???

Hej, punčki, a bosta tekmovali, katera ima prav? Nehita, no! Pa se ja ne bosta “sporekli” dve stari sablji, no!

V tujini pa delajo punkcijo pod narkozo. Vsem ženskam.

lp, Doroteja

Katja-
dej preberi moj prvi odgovor. Ti bo vse jasno.
In -sorci, ce si danes slabe volje. Jaz nisem 🙂

Brez skrbi, Taja. Le zakaj bi? Punkcija ne bo zato nic drugacna, nic manj ali bolj boleca in ravno tako bos dobila injekcijo:)))

Kaj lahko še kaj več poveš,npr.kje ?Najbrž moraš potem tudi v bolnici prespati .in kar nekaj več plačati…
Katja

New Report

Close