Najdi forum

punce- ginekolog!

Živjo!
Zanima me veliko vprašanj v zvezi s KT in ginekologom.
Stara sem 18 let in še nisem imela spolnih odnosov.
Kaj mi lahko kdo natančno pove kako zgleda prvi obisk pri ginekologu? Povsod iščem ta odgovor, pa vsi nekaj na pol napišejo…
Zanima me tudi če kont. tabletke res zelo popravijo kožo (mozolji)? Slišala sem, da je veliko punc imelo probleme s kožo, ko so začele jemat KT pa se jim je stanje zelo izboljšalo in imele so lepo, gladko kožo (zanima me predvsem obraz). Je to res?
Najlepša vam hvala!!!
LP

Zivjo,
kar se tice ginekologa, res ni cisto ni taksnega. Najprej ti naredi kartoteko,vedeti moras kdaj je bila zadnja menstruacija( dan,mesec), koliko let jo imas, potem te poklicejo v ambulanto, najprej se v kabini sleces (spodaj cisto) in gres noter, vsedes se na stol(navaden najprej) in ginekolog te vprasa par stvari(ce si ze imela spolne odnose,…), nato gres na oni stol, medicinska sestra ti pove,kako in tip te pregleda z ne vem cem, morda malo boli, ni pa tako, da bi ravno umiral od bolecin.

Hm…glede tabletk pa takole…na zacetku, ko se tud sama nisem imela spolnih odnosov, sem dobivala tabletke, da si kdaj pa kdaj prestavil menstruacijo,ker sem trenirala plavanje, pa je bila menstruacija zelo nadlezna pri tem, no in te tabletke, ki sem jih dobila, so bile res v redu, ker se mi je res polepsala kozo, predvsem na obrazu, pa tudi prsi se ti povecajo-za informacijo.
Zdaj pa imam druge tabletke, ki jih redno jemljem Stediril M in te niso tako v redu, koza se mi je celo poslabsala, sploh po hrbtu, pa tud obraz je na case grozen.
V sebi imajo neko substanco, ki povzroca, da se izloca vec loja, zato bom verjetno cez par mesecev menjala tabletke, ker sem videla, da so zdaj neke nove, ki polepsajo kozo, pa tudi na pocutje ne vplivajo tako. Ves s tabletkami je tako, da se v bistvu na zacetku zelo navajas na njih, vecina se tega ne zaveda, ampak na zacetku se ti razpolozenje tako menjuje, da ni najraje znorela. Najprej si full dobre volje, potem te pa kar naenkrat vrze v zalost, saj potem ko se telo navadi, to mine.
Upam, da sem ti odgovorila na vprasanja, pa lepo se imej

Hvala Mojca, veliko stvari sem izvedela. Zanima me pa še to- kakšne tabletke si pa imela pred Stediril M, da so bile boljše oz. da je koža postala lepša?
Hvala še enkrat!
LP

Jst bi sam malenkostno dopolnila Mojco. Ginekolog oz. ginekologinja ti po navadi vzame bris iz nožnice – da pregledajo če je vse OK. Če si še nedolžna, ti pozicijo maternice pretipa skozi debelo črevo in ne skozi nožnico. Morm reč, da mene ni nič bolel, ko mi je ginekologinja vzela bris. Še predno sem se zavedala da mi kej počne, je bilo že vsega konec.

Zato brez skrbi pojdi na pregled. Dandanes se v naših telesih dogaja marsikaj česar ne vemo, zato je bolje, da se pustimo pregeldat strokovnjakom. Še posebej zdaj ko se množično razširja rak materničnega vratu….

Uživi!

tud mene ni čisto nč bolelo ko mi je ginekologinja vzela bris.. glede tabletk pa bi dodala, da ni nujno da se navajaš, da ni nujno da se ti menja razpoloženje ali da se rediš ali da se ti koža kvari… odvisno je od osebe do osebe kako sprejema določene tabletke.. lahko od nekoga telo določene KT sprejme u redu, druga bo pa čisto razočarana.. jaz sem z mojimi čisto zadovoljna.. na koži in teži ni sprememb, na razpoloženju jih tudi ne čutim – da bi bile zaradi njih..
vredno je probat, pa pol najt prave!

lp!

Jaz pa bi vas rada prosila za nasvet- moja prijateljica (ki je še nedolžna) je včeraj svoji mami vzela škatlico KT (21 tabletk) samo zato, da jih bo jemala in da se ji bo popravila koža na obrazu. Mislite, da je to pametno? Hočem ji pomagat, rekla sem ji, da dela neumnosti, ampak me ne posluša kaj preveč… Pa tudi kože nima tako grde, da bi morala jemat KT. So možni kakšni stranski učinki?
Prosim, pomagajte mi, kajti jaz ne vem dosti o tem in bi ji rada pomagala.
Hvala!

A tako gre ta reč? Uh, samo..če ženske hodijo noter ena za drugo in z nagimi ritmi sedajo na isti stol (navadni), to ni najbolj fajn ne..Mislim zlahka fašeš kako infekcijo.

Tudi v navodilih piše, da te mora ginekolog prej pregledati in preveriti možne razloge, da ne smeš jemati tabletk.Vem, da imajo ledvični in srčni bolniki drugačne tabletkec ipd. Vse je odvisno od tvojega zdravstvenega stanja.
Jemanje tabletk zaradi ‘mozoljev’ je neumnost! Naj gre k dermatologu in ji bo že on povedal, če je potrebna zdravljenja ali ne.
Učinki kot so povečanje prsi in ‘lepša koža’ se lahko pojavijo šele po dolgotrajnem jemanju (da ne bo mislila, da ji bo tisti mozoljček izginil kar čez noč).

Pa imejte se radi takšne kot ste!

Izgleda, da je v različnih ambulantah različna praksa. Sama sem do sedaj obiskovala dve ginekologinji, pa sem se vedno slekla šele po pogovoru z ginekologinjo, potem pa na tisti stol, kjer ti vzame bris. Enkrat mi je pregledala tudi dojke in mi svetovala, kako naj si jih preglejujem sama. In – preden mi je predpisala KT, me je temeljito izprašala o raznih boleznih v žlahti. Koža na obrazu pa se mi po jemanju ni nič izboljšala, joški pa so malo zrasli… Aja, dokler še nisem imela spolnih odnosov, mi ni jemala brisa, pa tudi skozi debelo črevo mi ni tipala maternice. Pretipala mi je le spodnji del trebuha.

Hej, Mija, nič se bat, saj ne hodiš okrog z nago ritjo. Ne vem kako delajo drugje, ampak jaz se z ginekologinjo najprej pogovorim, potem grem v kabino, ki je v ordinaciji, se slečem (samo spodnji del telesa, da ne boš mislila, da je treba do golega), oblečem nekaj kakor eno papirnato haljo in odcapljam nazaj k dohtarci. Nekako splezam na stol, me pregleda (o tem so pisale že druge – ni nič tako hudega, čeprav res ni čisto brez bolečin), in capljam spet nazaj v kabino, da se oblečem – papirnato haljo pa v koš, ker ženska za mano dobi novo. Ko pridem nazaj, mi pove kaj je ugotovila in mi že izpolnjuje karton ali recept. Vsaj meni se še ni zgodilo, da bi me zdravnik obravnaval tako, da bi mi lahko bilo nerodno ali, da bi se počutila ponižano.

Kar se tiče KT, pa delujejo na vsako žensko drugače. Jaz sem jih začela jemati pri 17-ih in nisem opazila nobenih sprememb ne na koži, ne na teži, je pa res, da sem imela že prej lepo polt in sem samo ob menstruaciji kdaj dobila kakšen mozoljček. Katastrofa je bila, ko sem po sedmih letih nehala jemati tablete. Ščitnica mi je totalno ponorela, zredila sem se in dobila mozolje. Tri leta sem rabila, da sem jo spravila v red in svoje telo tudi. Ampak kot pravim, pri vsaki je drugače, zato je treba ravno poskusiti, če hočeš vedeti kako bo pri tebi.

Najprej hvala za vse odgovore.
Ni mi pa čisto jasno kako zgleda 1. pregled. Ene pišete, da ti vzame bris (v mojem primeru, ker sem še nedolžna- skozi debelo črevo), druge, da ti samo pretipa spodnji del trebuha. Kaj je torej prav? Ali niso pregledi povsod enaki? Je odvisno od ginekologa? Ni mi jasno in vas prosim, da mi napišete kako zgleda PRVI pregled.
Hvala še enkrat!

Mojca,a 7 let zaporedoma si jemala KT? Jst sm nekje prebrala alpa mi je celo ginekologinja rekla, da več kot 2 leti zaporedoma ne priporočajo, ker se s tem še bolj poveča možnost raka (sem pa pozabla kje).

Kakor sem jaz dobila informacije od ginekologinje, ti vzamejo bris na prvem pregledu samo, če si že imela spolne odnose, drugače pa s tem počakajo.

Aha, to more bit pomembno- če si še nedolžen ti brisa ne vzame, če pa imaš spolne odnose pa ti ga. Zdaj mi je malo bolj jasno. Upam, da je tako. Hvala, Lola!

Ja, baje, da res ni dobro toliko časa jemati KT, vendar meni tega ni nikoli nihče povedal. Ko sem po petih letih imela težave (krvavitve), mi je moj ginekolog samo vsake tri mesece menjaval tablete, da sem bila potem že tako zmedena in jezna, da sem jih enostavno nehala jemati ne da bi se sploh kaj posvetovala z njim. Samo nisem šla več tja.
Kako je s tem, da povzročajo raka, ne vem, vem pa, da so moji problemi s ščitnico v veliki meri izvirali iz tega.
Kot sem že rekla: pri vsaki je drugače, ena lahko ima težave, druga pa ne. Jaz vem, da sem naredila narobe, ko sem se zanašala na svojega ginekologa. Zdravnica h kateri sem potem “presedlala” se je zgrozila nad mojo kartoteko, torej tudi v ZD ni vse tako pošlihtano, kot bi si mi želeli.

Na vsak način, pa bi rekla vsem puncam, naj nikar ne jemljejo KT zaradi tako bedastih vzrokov kot je izboljšanje kože. To se da doseči tudi drugače, poleg tega pa je v puberteti malo mozoljčkov čisto normalno in se zaradi tega nima smisla sekirat. KT niso ravno tako nedolžna zadeva, da bi se jih jemalo kar povprek.
Če pa že, potem pa obvezno prej na pregled.

Dekleta naj bi šla na prvi ginekološki pregled, ko že imajo redne spolne odnose. Tam ti s pomočjo “račjega kljuna” (kovinska stvar v obliki kljuna) vzame bris, si zapiše tvoje podatke o zadnji menstruaciji, če je redna ali ne, če si imela kakšne težave (vnetja nožnice…) in podobno. Nato te pošlje na wc, da si sprazniš črevo in te nato z vaginalnim ultrazvokom pregleda. Obe ti stvari ne bolita, razen, če si res napeta. Vem, da se je težko sprostiti, ko napol naga ležiš na postelji, zato ti predlagam, da si poiščeš ginekologa, moškega ali žensko, o katerem si slišala kako deluje. Da ne bo pretiranega strahu.

Pa brez panike!

Jaz sem dobila tabletke Diane 35 in so ODLIČNE za kožo, uredijo ti neredno menstruacijo, baje ti celo zmanjšajo bolečine pri krčih (to pri meni sicer ne velja).

Koža na obrazu se ti je tudi popravila?

Ja, tud pri meni so tko delovale. Pravzaprav sem jih dobila zaradi koľe, to se je zdaj odlično popravilo. Menstruacijo pa imam zdaj natempirano do dneva natančno, tudi krčev nimam več, tako da jih lahko samo pohvalim.

Jaz sem jih dobila zaradi nepravilnega delovanja jajčnikov in posledično neredne menstruacije. Večjih problemov s kožo nisem imela, pa še tiste so izginile. Zdaj je moj obraz kot dojenčkova ritka 😉
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close