Punca – 8 let – sinkopa
Spoštovani,
nazadnje sem, iskreno, bila na vašem forumu ko je naša punca imela 1 ali 2 leti največ, ko smo se pogovarjali in iskali nasvete ob virozah, noricah, škrlatinkah, ko se mi je kot mamici, jasličnega otroka zdelo, da smo samo še bolni, bolni… No pa je minilo to obdobje in moram reči, da je naša punca od 3 leta starosti, trkam, zdrava, brez posebnosti.
Stara je 8 let ( 3 razred ), zelo drobna 125cm /23 kg. Je vse ( priznam mesa zelo malo, njena želja, ne naše prepričanje, da ne bo kakšne pomote ), mešano hrano, predvsem domačo, vendar po malo. Zelo aktivna, vesela, je pa tudi precej čustvena. Letos, proti koncu poletja sta se s sestrico igrali v hiši, ko se je udarila v prst na nogi. Močno jokala, potem vstala, odšla v sobo in tam padla skupaj. Po pol minute cca. je prišla skupaj. Seveda smo bili napoteni na pediatrično kliniko Lj, kjer so opravili pregled krvi, EKG, ščitnica, nevrološki test oz. možganski tokovi, posebnosti ni bilo pri nobeni preiskavi oz. vse preiskave so bile OK, razen pritisk je bil malo nižji.
Prejšnji teden, se je po klancu spustila z skirojem in pri tem padla, se je ujela v roke, ampak padec je bil kar močan. Na hitro je vstala, me pogledala in potem padla skupaj. Po parih sekundah je bila ok, vendar tako kot prvič, čisto bleda. K zdravniku potem nismo šli oz. smo šli drugi dan, kje je njena osebna P preverila še pritisk ( OK ), potem opravila motorični test ( OK ). In za 1x nasvet samo, da seveda pridobi par kg in da pri padcih seveda ne vstaja oz. podiha, se umiri in vstane, ter da veliko pije.
Seveda me je ob tem vsem skupaj zelo strah, vedno gledam, poslušam če je kaj narobe 🙁 Danes mi je omenila, da je bilo pri telovadbi v šoli zelo vroče, da se je slabo počutila in da se je šla usesti. Potem je popila in bila takoj ok.
Meniti da bi morali opraviti še kakšno preiskavo oz . karkoli ? Seveda me je zelo strah tumorjev oz. kakrnih koli nevarnih bolezni.
Dodam še to, ponoči se še velikokrat zgodi da se polula ( občasno tudi več kot 5x na mesec ), ob mrzlih dnevih predvsem, oz. kadar je zelo utrujena, saj se ne zbudi. Nikoli še ni bila suha več kot 1,5m.
Prosim za vaše mnenje, izkušnje…
Najlepša hvala za vaš čas in želim vam vse dobro.
Najverjetneje gre pač za kolapse/sinkope, povezane s čustvenim vzburjenjem, padcem krvnega tlaka, skratka dogodek, ki ni pod vplivom naše volje ali kontrole. Glede na opravljene preiskave, ki izključujejo telesne vzroke takšnih kolapsov, nadaljnja diagnostika ni potrebna.
Sledite navodilom, ki so vam jih dali, od prehrane do oopazovanja podobnih dogodkov dalje.
Pogovorite se z dekličinim zdravnikom glede nočnega lulanja.