Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija PUDING

PUDING

dragi starši, velikokrat sem na forumu že zasledila, da otroku kuhate pudinge. Zanima me kater puding za kuhanje kupite, če je otrok alergičen na barvila, konzervanse, mleko,…
hvala za odgovore.

Malo sem preučila pudinge v trgovini in se odločila za vanilijev puding Dr. Oetker, ker se mi zdi, da ima še najmanj hudih barvil in arom. Skuham ga na sojinem ali riževem mleku, da se pa tudi na kakšnem kompotu.

V Reformhausu v Celovcu sem enkrat kupila bio pirin puding (tudi vanilijev), ki pa je bolj malo podoben klasičnim pudingom, kot jih poznamo, zato je mogoče še najbolj primeren za majhne otroke, ki še nimako tako zacementiranih okusov.

Pri nas ravno zato pudinga ni … (na srečo nista prav veliki ljubiteljici). Sem pa enkrat skuhala iz gustina v soku ananasovega kompota (he, he, na konzervi pač piše, da ni umetnih dodatkov …) eno čorbo, ki sem jo jedla samo jaz …

Lp
M.

Tudi mi včasih skuhamo dr. Oetker – vanili puding. Naj ne bi imel umetnih barvil in arom. Rumen je od naravnega karotenskega barvila, ki ga vsebujejo: korenje, paradižnik, breskev, temno zelena zelenjava,… Aroma pa je tudi naravni okus vanilije – iz vanilijevega stroka. Ostala sestavina je pa le še koruzni škrob.
Skuhamo ga na sojinem ali riževem mleku, kdaj pa kdaj pa tudi na kakem domačem kompotu.
Drugače pa nam je dietetičarka na Pediatrični povedala, da je vredu tudi Royal – vanilija.

Dober tek.

Izogibamo se pa mleku, jajcem (lecitinu), konzervansom in barvilom, jagodičevju, paradižniku,…

O, sem vesela, da sem v poplavi pudingov izbrala pravega – vanili dr. Oetkerja. Je edini, ki sem ga našla, da nima sladkorja že kar v sebi, ker smo še na dieti za glivice, pa najmanj vseh nekih barvil ima. Če pa pogledate ceno, pa je kar dražji (kar pa tako velja za vso hrano s “teh polic”.

LP, J.

Jep, tudi pri nas: samo vanilijev puding.

Skuham ga na vodi, notri pa čisto na koncu dodam koščke svežega sadja. Če nimam svežega sadja, ga skuham s kompotom in sadjem iz kompota, npr. ananasovim.

ŽIvjo.

En lep pozdrav vsem mamicam oz staršem, ki pišete. Vse lepo in prav ampak ali mislite,da so pudingi v prašku res tako zdravi kljub temu, da nimajo barvil in ne vem česa. Za tiste, ki še ne veste in tako veselo kuhate vanilijeve pudinge: vanilijev puding v prahu vsebuje E 110, ki pa velja za enega izmed zelo zdravju škodljivih dodatkov, Mogoče res ni barvilo je pa zato zelo strupen. Moj sin je ravno tako alergik in mu zato kupujem VINDIJEV vanilijev puding,ki je brez glutena in konzervansov. Ga zelo lepo prenaša.
ps: ta puding pride v upoštev, če lahko otrok seveda uživa mleko!!

Prav imaš, veliko pudingov v prahu vsebuje E110 (oranžno FCF – umetno barvilo), ki spada med izredno škodljive dodatke, saj povzroča želodčne težave, slabost, bruhanje, kožne izpuščaje in koprivnico, zavračanje hrane,…Je močno alergen.
Dr. Oetker in Royal puding tega aditiva preverjeno ne vsebujeta. Obstajajo tudi naravna, povsem neškodljiva barvila (rumena in oranžna bom naštela):

E 160a – karoten – v korenju,… organizem ga spreminja v vit. A
E 160d – likopen – v paradižniku,… zmanjšuje tveganje raka
E 160e in f – beta-apo-8-karotenal in njegov etilni ester- naravno oranžno barvilo
E161b – lutein- naravno rumeno barvilo, prisotno v zelenih listih in drugod

Ne trdim, da pa so ravno tako zdravi kot surov korenček, vendar niso škodljivi v zmernih količinah, ker v končni fazi ti tudi preveč korenja lahko škodi (dobiš karotensko obarvanje kože, obremeni jetra,…)! Definitivno pa ne povzročajo takih učikov kot E110.

Večinoma kuhamo naravne pudinge iz tapiokine moke na sadni ali mlečni (soja, riž) osnovi za barvo dodamo malce kurkume – azijska začimba (sestavina currya), in zdrobljen strok vanilije, včasih celo dovoljeno čokolado (tudi take so), rožičevo moko, kar pač pride pod roko.
Včasih pa tudi nam “pazljivim mamica” zapaše kaka čarobna vrečka, ki hitro nekaj pričara.

Lep vikend.

Pudingi so brez glutena, ker so iz koruznega skroba!

New Report

Close