Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Puberteta, deklica 10 let, naraščanje teže, višina

Puberteta, deklica 10 let, naraščanje teže, višina

Lep pozdrav!

Hčerka bo čez dober mesec dopolnila 10 let. V zadnjem mesecu je sporočila, da jo bolijo prsne bradavice oz. kolobarji, pod pazduhami se mora umiti vsak dan, če se spoti in presenetilo me je, da ji je stopalo zraslo za 2 številki čez to poletje, prej pa je pridobila eno številko na leto.

Njena učiteljica telovadbe me je meseca maja po preverjanju sposobnosti po športno-vzgojnem kartonu opozorila, da ji je narasla teža in podkožno maščevje s predhodnih 10 na enoto 14, kar naj bi bilo preveč. Potem sem postala pozorna tudi sama, kaj se z deklico dogaja. Vedno je bila majhen drobižek. Še vedno je majhna, drobižek pa ravno ni več.

Da pokažem na telesni razvoj, od kar je v šoli:
6 let: 17 kg, 112 cm;
7 let: 21 kg, 119 cm;
8 let: 24 kg, 126 cm;
9 let: 27 kg, 131 cm;
še ne 10 let: 32 kg, 136 cm.

Deklica sicer obiskuje telovadbo 3x tedensko (netekmovalno plavanje in ritmična gimnastika).

Je takšen (pred)pubertetni razvoj pričakovan? Bi me moralo naraščanje teže, ne pa tudi višine skrbeti? Je ta poskok v teži tisti, za katerega pravijo, da napoveduje poskok v rasti? Naj povem, da prehrane ne spreminjamo, trdim, da jemo zdravo (ni sladkih pijač, ni gaziranih, ne predpripravljene hrane, ne prigrizkov, mediteranska “dieta”) in nisem opazila, da bi hči povečala apetit…

Pa še: kolikšna je pričakovana telesna višina deklice?

Hvala za odgovore.

Zanekrat porast višine še ne kaže pubertetnega zagona rasti, vsekakor pa ga kažejo drugi znaki (rast stopala, vonj potu, razvoj dojk). Glede na višino in težo ter zagon razvoja skundarnih spolnih znakov ukrepanje ni potrebno, seveda pa le bodite pozorni na težo oz. možno prehitro pridobivanje na teži.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

V letu od zadnjega zapisa, torej med 10 in 11 letom, se je pri hčeri očitno začel pubertetni zagon rasti:
11 let, 38 kg in 147 cm.

Čeprav ji teža še kar hitro narašča, je postavo opazno spremenila: je vitkejša in bolj sloka, trebuščka nima več, stegna so sloka in daljša, ramena opazno širša.

Hrane ji ne omejujemo, ker je športnica z intenzivnimi treningi 4x tedensko.

Teža je med 50. ion 75.percentilo, višina malce nad 75.percentilo, kar kaže na skladnost in vse je v redu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close