Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Puberteta??

Puberteta??

Pozdravljeni,
oglašam se prvič. pa ne s kakšno hudo težavo. Gre za mojo skoraj 9-letno hčerko. V zadnjih dveh mesecih opažam, da so se ji rahlo napele prsi, vse vitke deklice njenih let imajo popolnoma raven prsni koš ( kot dečki). Sicer je tudi ona zelo vitka in normalne velikosti za svoja leta. Zdi pa se mi,da je poleg rahlo povečanih prsi pridobila tudi malo zadnjice in bokov. V eni dojki je zatipati zatrdlinico v velikosti malega fižolčka. Na forumih sem prebrala, da je to in pa pojav svetlih dlak ( teh še nima) na spolovilu začetek pubertete. Naša puunčka pa se mi zdi kar dosti premlada ( vsaj dve leti je prezgodaj) za takšen razvoj. Naj se oglasiva k naši pediatrinji ali počakamo? Kaj se sploh da storiti pri prezgodnjem začetku pubertete?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav

Tina

SPOŠTOVANA TINCI,
očitno se je pubertetni razvoj počasi začel z razvojem dojk. To je kar običajen potek, najprej nekaj žleznega tkiva pod eno prsno bradavico, sprememba postave, začetna poraščenost. K temu spada tudi pubertetni pospešek rasti.

Starost 9 let je za začetek pubertete malce zgodnja, vendar še v normalnih okvirih. V tej starosti ne bo nihče ustavljal pubertetnega razvoja, saj bi s tem samo za 1 leto zaustavili normalen razvoj. Lahko greste k vaši zdravnici, vendar tu ni kaj narediti, ker ne gre za pravi zgodnji pubertetni razvoj, pač pa samo malo zgodnejši, pa še normalen.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tudi mi imamo 8,5 letnico.
Velika je 144 cm in ima 37 kg. Tudi njej se že pozna razvoj prsi in ima tudi že nekaj temnejšega puhka po spolovilu, pod pazduhami pa ne.
Upam, da nam ni potrebno skrbeti.
Ali se lahko tudi menstruacija pojavi kmalu, sama sem bila stara 11,5 let ko sem jo dobila?

Hvala za vaš čas in odgovor.
Lep pozdrav,
Alina

Spoštovana Alina,
vaša deklica je seveda za svojo starost velika in simetrično tudi dovolj težka. Kot vidite, se je začel spolni razvoj. Malce zgodnja bo, tudi menstruacija bo bolj zgodnja, tudi glede na to, da ste jo vi dobili bolj zgodaj.
Saj pravim, lahko se gresta pokazat k pediatru, vendar kaj veliko tu ni narediti. Drugače bi bilo, če bi deklica npr. imela 6 let, potem vsekakor takoj pregled pri endokrinologu, pri 8,5 pa nekako kar počakamo na razvoj, ki bo pač šel svojo pot. Sedaj je dekletce veliko, vendar ponavadi 2 leti po menstruaciji nehajo rasti in jih danes tamale sošolke v 8. razredu dohitijo, če ne celo prehitijo.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pri nas imamo punco staro 12,5 let je že zelo razvita vse to je normalno moti pa me prekomerna poraščenost nog obraza in nasplošno celega telesa.Brčice sva odstranili z voskom na njeno željo saj je bilo tako moteče ,da so jo že v šoli pikali glede tega kaj še lahko naredim?Je res prekomerno poraščena.

Draga Dea,
dekletce je verjetno že na vrhu pubertete, vprašanje je, če že ima menstruacijo?
Napišite še prosim, kje je najbolj vidna ta prekomerna poraščenost, še posebej na dekloteju, od spolovila navzgor proti popku, po nogah-stegnih proti spolovilu. Skratka, kot rečemo, po moškem tipu. Če je tako in če ima že menstruacijo, potem bi se kar dogovorili za pregled pri pediatričnem endokrinologu na ped.kliniki, saj je v tem primeru bolj prej kot kasneje. Torej, če je moški tip poraščenosti, trde, dolge temne dlake.

lp
Tanč

Poraščene ima obrvi,noge ,brke o rokah, da ne govorimo ,ne menstruacije pa še nima.A bi se z M to poboljšalo al kaj nisem prav razumela?

Spoštovana Dea,
vprašanje glede menstruacije je namenjeno ugotovitvi normalnega spolnega razvoja. Ponavadi se samo z menstruacijo zadeve ne izboljšajo.
Kar do vašega zdravnika po napotnico, to bo najbolojša pot.

lp
Tanč

New Report

Close