Psoriasa inversa
Pozdravljeni.
Star sem 28 let. Že 6 let imam težave z inverzno luskavico, ki se je začela ob skortumu, kot luščeč, srbeč ekcem. Potem se je naredil ekcem tudi pod levo pazduho, in potem še na območju prsnice. Vsa ta žarišča uspevam držati pod kontrolo s kremo od podjetja Favn ( cbd balm in z drugimi zelišči). V zadnjem času pa se mi je razširila še v predel anusa in še malo v anus. Ponavadi močno srbi in potem se naredi ekcem (ni od praskanja). Kaj mi svetujete? Dermatologa zadnja 4 leta ne obiskujem, ker stanje vzdržujem z negovalnimi kremami in olji.
Doma imam že veliko različnih krem s korikosteroidi, ki jih ne uporabljam več (afloderm, beloderm, daivobet) in še druge (protopic, elidel,…). Kaj pride tukaj v poštev? Prosim za vaš nasvet. Hvala! Lep pozdrav!
Pozdrav!
Inverzna psoriaza je zelo neprijetna bolezen, ki je tudi neugodna za zdravljenje.
Zato vam ne morem predpisati terapije na podlagi tega opisa. Kortikosteroidne kreme so rešitev za kratek čas, potem se iščejo kreme, ki ne tanjšajo kožo, za vzdrževanje, velikokrat so potrebne tudi terapije s tabletami, nazadnje lahko tudi biološka zdravila, na vsak način pa tak bolnik potrebuje dermatologa, ki ga bo spremljal stalno in usmerjal terapijo.
Lp
Hvala za odgovor!
Ravno zaradi dejstva, da sem v dveh letih, kar sem obiskoval dermatologa v UKC MB, dobil na vsake 2,3 mesece po dve drugi kremi (s kortikostoroidi) in to je bilo vse. Zaradi zavedanja težav kortikosteroidov sem se potem odločil nehati to nesmiselno “zdravljenje”. Zdaj sem 4 leta uspešno držal bolezen v nekih okvirjih, s pojavom novega žarišča v tako občutljivem delu, pa ne znam naprej.
Hvala za pomoč. Lep pozdrav.
Princip zdravljenja je ustavitev vnetja s kortikosteroidom, vzdrževanje z analogom D vitamina ali imunomodulatrojem- kreme, če pa po ni dovolj pa ali tablete lai biološka zdravila, odvisno od jakosti vnetja in problema.
Lp