Psihoanaliza
Spoštovani !
Enkrat sem vam že pisal glede psihoanalize. Zanimajo me še naslednje stvari. Koliko krat koliko ur ponavadi v povprečju traja psihoanaliza? Koliko bi me vsaj približno to stalo? In če lahko priporočate koga iz Celja?
Imam pa še eno vprašanje, ki me bremeni. Ima lahko psihoanaliza tudi kakšne neprijetne učinke? Pač določena negativna spoznanja analitika, ki ne bi bila ravno razveseljiva zame. Se vam zdi to smiselno oz. ste mnenja, da bi moralo več “zdravih” ljudi na analizo? Pa še zadnje vprašanje- so lahko odstopanja od analitika do analitika precejšnja?
Hvala za odgovore !
Spoštovani Trout,
psihoanalize si ne izberemo sami kot čevlje, ampak zanjo indikacijo postavi zdravnik, ki ve kaj je možno z njo doseči in ali je v konkretnem primeru sploh smiselna glede na pričakovano učinkovitost.Svojega psihiatra vprašajte, ali vam glede na vaše težave psihoanalizo sploh priporoča in če vam jo, katerega analitika,srvar je namreč taka, da neusklajeno dvotirno vodenje naredi več škode kot koristi.
Analitik mora biti do svojih ugotovitev nevtralen, pri tem mu pomaga supervizor,ki ga opozarja na slepe pege v ocenjevanju.
Glede potrebe po psihoakalizi nasploh sem mnenja,da večina ljudi povsem dobro živi brez nje, pa tudi sicer jo po učinkovitosti že močno prekaša kognitivna terapija
Spoštovani,
klasična psihoanaliza pomeni sestajanja vsaj 3-4 krat tedensko po 45-50 minut. Dolžine trajanja ni moč vnaprej določiti, gre za Vašo potrebo in odločitev. Računati je treba vsaj z nekaj 100 urami. V Sloveniji je trenutno samo en diplomirani psihoanalitik, mag Bohak iz Dupleka, drug, ljubljanski, prim. Lunaček, dr. med., je tik pred diplomo in več kot kvalificiran za psihoanalizo. Nekaj drugega je psihoanalitično usmerjena psihoterapija. Tu proces ni tako intenziven, srečanja potekajo nekje 1x tedensko po 45-50 minut in lahko trajajo tudi več let. Prava Th se začenja šele po enem letu. V Celju priporočam Andreja Vilča, dr. med. iz Vojnika. Analitično usmerjena psihoterapija pomeni soočanje z lastnimi bolečimi vsebinami, ki jih do sedaj nismo mogli predelati, zato v prvi fazi praviloma pride tudi do poslabšanja, kar pa je samo znak, da smo na pravi poti.Ne gre za spoznanja Vašega terapevta, pač pa za Vaša lastna spoznanja, ki to poslabšanje sprožijo. Psihoterapija je dobra tudi za “zdrave” ljudi, kolikor je njihov cilj bolj zavestno, celostno in uravnoteženo hoditi skozi življenje. Kar se tiče terapevtov ostaja dejstvo, da smo ljudje različni in glede na to, da je to “terapija z odnosom”, ki je odvisen od obeh posameznikov, ki sta vključena v proces, tako terapevta, kot klienta, to pomeni, da so kljub istim teoretičnim izhodiščem analitiki zelo različni.
Lep pozdrav, Miloš Židanik.