pšenica, jajca,mleko
Moj še ne 4 letnik, je po zadnjih krvnih testih alergičen na pšenico, mleko in jajca.
Ker sem za rezultate morala poklicati po telefonu, nisem mogla z zdravnikom alergologom predebatirati glede nekaterih meni nejasnih pojmov.
Tako ne vem, ali je problem z glutenom, ali pšenico,
ne sme beljak, ali lahko uživa rumenjak
in mleko – ali to pomeni, da ne sme samo mleka mlečne izdelke pa lahko, ali pa sploh nič od tega.
Trenutno rešujem situacijo s tem, da mu kupujem brezglutenske in sojine izdelke (moka brez glutena, sojino: mleko, jogurte …….).
Mi lahko kaj pomagate z odgovori?
Hvala.
izvide, ki so vam jih povedali po telefonu z nadaljnimi navodili bi morali v kratkem dobiti v pisni obliki. v kolikor do sedaj še nista bila na dieti brez omenjenih živil, pokličite ponovno v ambulanto in zahtevajte hiter datum kontrole, sestri povejte da do sedaj nista imela diete. še vedno pa vam ostane pediater, kateremu povejte za rezultate, ki ste jih izvedeli po telefonu in znal vam bo svetovati.
še vedno pa lahko dokler ne dobite navodil popolnoma izločite vse prehrambene izdelke, ki vsebujejo vam navedene alergene.
jaz bi izločila celotno jajce, ki ga tudi izločujem ne glede na to da ima hči alergijo na beljak, na rumenjak pa ne.
mleko: izločite vse mleko in mlečne izdelke ter vse setavine mleka kot so mlečni sladkor(laktoza), mlečne beljakovine, pinjenec, sirotko in ostale derivate mleka. tako izločam jaz pri alergiji na kml.
glede pšenice vam ne vem svetovati, ker mi nimamo težav z njo, vendar pa alergija na pšenico ni ravno alergiija na gluten, ampak jaz bi vseeno uporabljala brezglutensko moko, vsaj dokler ne dobim konkrtenih navodil.
vsekakor bi skušala priti čimprej do konkretnih navodil od zdravnika
Mi imamo tudi te 3 alergije in ne jemo jajc in jajčnih izdelkov, mleka in vseh mlečnih izdelkov in pšenice in pšeničnih izdelkov, jemo pa vsa ostala žita, razen ovsa, na katerega je tudi alergija. Pri alergiji na pšenico ni problem gluten, ampak sama pšenica, zato se druga žita lahko je. Testenine se dobijo riževe in koruzne, kruh je najbolje, da sam pečeš, oz. jaz občasno kupim ržen kruh od Koroških pekaren, je brez dodatkov.
Treba je biti pa zelo previden, ker se prav mleko, jajca in pšenica pogosto pojavljajo kot dodatek drugi že pripravljeni hrani (jajčni lecitin v margarini, mlečne beljakovine v hrenovkah, salamah,…).
Ko se 1x navadiš, je precej lažje, od začetka pa kar precej časa prebiješ v trgovini, preden vse prebereš. Najbolje je, da se hrana pripralvja doma, tako najbolj veš, kaj daš noter.
Tincci, od rojstva je bil alergičen na beljak, po zadnjih krvnih testih pa še na pšenico in mleko. Hec je v tem, da smo se strogo držali diete in je na beljak bil pred več kot pol leta že negativen.
Pred dvema mesecema pa se je spet začelo praskanje in grozna koža, zato sem na kontroli zahtevala ponovno testiranje.
In smo dobili spet alergijo na beljak, za nagrado pa še pšenico in mleko.
Zdravnik mi je že lani povedal, da rumenjak lahko uživa, ampak meni se vseeno zdi malo sporno. V knjigah sem prebrala, da otrok, ki je alergičen na jajca, ne bi smel jesti tudi perutnine. A to pomeni, da, če je alergičen na kravje mleko, potem tudi govedine ni dobro jesti?
Vprašanj imam koliko hočeš, ampak do zdravnika – težko. Ko so mi po telefonu povedali za rezultate, so rekli, da izvide dobim na naslednji kontroli – marca. Pa sem povedala, da potrebujem izvide zaradi diete v vrtcu in mi je rekel, da naj v vrtcu malo potrpijo. Ja njim je vseeno, moj otrok pa ne bo mogel tako dolgo čakati.
In izvidov še vedno ni………..
pa kam hodite k zdravniku, jaz dobim pisne izvide v 1 mesecu domov, z vsemi navodili in navodili za kontrolo.
dieta v vrtcu: meni je potrdilo napisala pediatrinja, in tudi letos za šolo. v vrtec sem ga morala prinesti le ob vpisu, potem pa je vse bila stvari dogovora med mano in kuharico, isto je sedaj v šoli. mi pa je že pediatrinja kljub temu da je potrjena alergija le na beljak in ne tudi na rumenjak, napisala dieta brez jajc in stroga nemlečna.
glede spreminjanja izvidov, tudi mi smo bili vmes 1 leto brez alergije na beljak, sprva ga je jedla bolj malo, niti peciva ne, potem se je navadila in ga je sicer jedla vendar ne preveč rada niti biskvita, mogoče ga je jedla kaki mesec potem pa naenkrat ni hotela več niti rumenjaka, pa smo mislili da pač ni navajena, za izpuščaje ki jih je imela pa sem krivila pršice na katere je tudi alergična. potem pa KO pri gastroenterologu in me je skoraj kap, beljak je 3x bolj porasto kot ga je imela na začetku.
Alergija na gluten ne obstaja. Pri glutenu gre za celiakijo, ko bolnik ne preneša glutena oziroma ima težave s tem. Gluten se ne nahaja samo v pšenici, tudi v rži, ječmen in ovsu.
Brezglutenske moke niso nujno moke brez pšenice. Brezglutenska moka je lahko sestavljena in pšenice, ki so ji odvzeli gluten. Tistim, ki so alrgični na pšenici, lahko škodi!
Hej, sveže izvide imam.
Pri odvzemu krvi potrjujejo visoke celotne IgE, ki so 386, specifični na beljak razreda 2, kravje mleko razred 3, gluten razred 2 in pšenica razred 2.
Rumenjak, svinjina, paradižnik, breskev, oranža, arašid, kakav negativni. Prav tako pršica, alternaria, ep. mačke, psa, pleveli, leska.
Zdravnik priporoča, da se iz hrane izločijo pšenični proizvodi, beljak kurjih jajc in kravje mleko.
Če se najde kdo in malo pokomentira izvide.
LP
beljak 2: popolno izogibanje beljaku, mi se tudi rumenjaku, razen če res ne gre drugače (ker je pač težko popolnoma ločiti rumenjak od beljaka), izogibamo se tudi vsemu biskvitu, ker biskvitnih stvari brez beljaka pač ni.
kravje mleko 3: tudi pri nas gre za alergijo na kravje mleko, vse ostalo kot napr. laktoza je sicer neg.. na vprašanje kaj zdaj to pomeni, sem dobila odgovor da gre za alergijo na kravje mleko in ne morejo določiti točno na kaj od mleka, zato je potrebno popolno izogibanje kravjemu mleku in izdelkom iz mleka. vedno se izogibava tudi mlečnemu sladkorju, beljakovinam, ipd..
glede izvidov pšenice, se tudi tej popolnoma izogibajta.
glede glutena ti ne vem svetovati, bi pa se jaz tudi temu popolnoma izzognila.
saj bo šlo, glede na to, da sta že tako bila na dieti, kaj pa je to še kakšna sestavina več ali manj, poskusi biti optimistična. otroci se hitro navadijo in vsaj pri moji je tako, sprejmejo spremembe.
za mleko ti naj napišejo vlogo na komisijo za pregomin ali pa alernovo, moja ga sicer ne mara preveč, vendar ga vsake toliko malo zamešam pri kuhanju, pa sploh ne opazi. jemo pa vsi isto, z možem si dodatke v obliki prepovedanih živil privoščiva, neodvisno od rednih obrokov.
namesto jajc uporabljam nadomestek no egg, pri pecivu, če ne gre durače dam vseeno kak rumenjak. recepte si pač prilagajam, potrebno je nekaj poskušanja, in kar veliko dobre volje in optimizma, ker se kaj lahko zgodi da pecivo ne uspe kot si si predstavljal in roma v koš.
ja pa glede na izvide, ki jih imaš, lahko daš vlogo za dodatek za nego otroka, se splača, če tudi ti ne pokrije vseh stroškov.
v vrtcu pa kaj hitro uredi sestanek z kuharico in ji daj navodila glede diete. povej pa ji tudi, kaj res rada jesta, tako bo pri dodatkih ležje.
želim ti uspešno kuho in izbiro živil.
zt,
sem že uredila z našo organizatorko prehrane v vrtcu. Glede tega imam sedaj hvala bogu samo še posvet z vzgojiteljicama, da vesta obe kako ravnati, ko bodo praznovanja rojstnih dni.
V tem primeru imam na zalogi napolitanke, sojino čokolado z lešniki (draga kot pes), sadne rezine in še kaj bom našla, seveda vse brez jajc, pše., glut. in krav.mleka.
Z vrtcem za enkrat same pohvale.
Kmalu bo imel četrti rojstni dan. Glede torte ne bo problem, saj sem jo zanj naredila že za božič.
Spekla sem itak piškote iz Celiax moke, Vitaqel margarine, sladkor, vanili sladkor, kakav in izjemoma rumenjak (nanj je neg.). Piškoti so izjemno krhki in sem jih spekla veliko.
Piškote sem nadrobila v okroglo posodico, jih pogladila in polila s sojinim mlekom, stepla 100% sojino smetano (Granovita- Soja-Saane) in jo namazala po nadrobljenih piškotih. Na smetano sem položila višnje iz kompota, nato pa ponovila s piškoti, smetano in višnjami.
Ko sem posodico čez nekaj časa obrnila, je izgledalo zelo dobro in sem samo še okrasila s smetano.
Rezati se je dala enako kot ona normalna in tudi dobra je bila zelo.
Sicer pa spet hvala bogu, da moj otrok vso to štorijo z dieto za enkrat zelo dobro prenaša. Hecno je, da vzgojiteljice v tej smeri kar sam vzgaja. Vedno jim pove kaj ne sme in zaradi česa.
Saj bomo preživeli.
LP
včeraj sem poskušala nov recept. je uspel. prilagodila sem recept za srnin hrbet z dodatki iz foruma kulinarična slovenija. jaz sem ga naredila tako:
2 rumenjaka
2 žlički no egg
6 žličk sojinega mleka
10 žlic schar mix c lahko pa tudi navadno moko
10žlic sladkorja
12 žlic sojinega mleka
1 pecilni
1 vanili
po želji lahko dodaš kakav v prahu, lupinasto sadje (orehi, lešniki, mandlji), suho sadje, mak, čok.v prahu in drugi dodatki
čokoladna glazura
10 dag jedilne čokolade
5 žlic mleka
2 žlici sladkorja
malo dovoljene margarine
rumenjak, no egg, 6 žličk mleka penasto stepeš, dodaš sladkor z vanilijevim sladkorjem. pensato stepaj, če je pregosto dodaj kako žlico mleka. gostota je kot pri biskvitnem testu.
dodaš moko z pecilnim in mleko izmenično, naprej mešaša z mešalnikom, do gostote za biskvit. potem lahko dodaš napr. mandlje in še malo premešaš.
vliješ v pomaščen pekač (jaz sem dala v pekač za šarkelj), posodo napolni le do polovice ker precej naraste. daj v ogreto pečico.
pečem v ventilatorski pečici z ventilatorjem in vročim zrakom na 200 stopinj 15 -25 min. nekje po 15 min preizkusi z zobotrbcem če je pečeno.
ko se ohladi poli z čokoladno glazuro, ni pa nujno.
glazura:
v posodo daj mleko, na koščke nalomljeno čokolado, sladkor in margarino ter na plošči segrevaj in ves čas mešaj, dokler se popolnoma ne stopi in je gladka. poli še vročo po ohlajenem biskvitu.
recept lahko uporabiš za napr. srnin hrbet, šarkelj, osnovo za torto, rezine, ipd.
če boš delala torto ali rezine ga ko je pečen in ohlajen namoči z sokom ali kompotom, bo bolj sočen. nisem pa ga še poskušala rezati za oblate. to boš morala sama preizkusiti.
moja pupa obožuje to pecivo, pa tudi nam je dobro.
želim ti veselje pri kuhi in peki.