Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Prvi pregled v 11 tednu

Prvi pregled v 11 tednu

Ko tako berem na tem forumu in na drugih forumih o težavah, ki jih imajo noseča dekleta me postane kar strah. Res da nimam nobenih znakov da bi bilo z mojo nosečnostjo kaj narobe, a vseeno me preveva strah. Ko berem, da ti lahko odmre plod, pa da lahko pride do nebitja srca, pa čeprav ni nobenih izcedkov ali krvavitev me kr stisne.

Noseča sem mislim da 8+3. Prvi pregled bi naj imela 12. novembra. Tako rada bi čim prej vedela ali je z mojo pikico vse vredu in da se lepo razvija, da se mi dnevi vlečejo v neskončnost. Fant je rekel naj neham te stvari brat in da se naj raje sprostim, men pa vse to ne da miru. A je vzrok za paniko, ali naj ne skrbim in počakam do prvega pregleda? A se vam zdi pozen datum za prvi pregled?

Poslušaj svojega fanta.

Tudi ko se voziš po cesti se ti lahko kadarkoli kdo zaleti v avto, pa lahko ti na AC guma poči pa ajej……. hočem reči marsikaj se lahko zgodi, pa se vsak dan mirno vsedeš v avto in odpelješ v službo in sploh ne premišljuješ o tem in si rečeš, meni pa ne.

No in tako je s nosečnostjo. Marsikaj se lahko zgodi in prav je da veš kaj vse, a vseeno bodi optimist, ne obremenjuj se s tem. Je težko pa kaj češ. Za pregled ni prepozno, tam nekje med 8 in 12 tednom naj bi opravili prvi pregled. Saj prej se še premalo vidi.

Vem pa da si je nekaj punc plačalo UZ pregled v zgodnji nosečnosti le za to, da so se pomirile. Torej če ti tole res najeda živce potem pojdi samoplačniško na UZ da boš pomirjena, drugače pa lepo počakaj še te tri tedne, saj bodo hitro minili. To je edina varianta ki jo vem…. če ti je tako grozno in te tako tesni in kaj vem kaj, reskiraj tistih cca 5000 sit pa bo.

Nikoli pa ne veš kaj bo.

Mislim, da si brez potrebe panična. Verjetno je pa res ni nosečnice, ki je ne bi skrbelo a bo vse uredu…

Najbolj optimalni datum za prvi pregled je 8 – 9 tednov. To pa zato, ker takrat lahko po velikosti ploda določijo precej točno starost ploda in s tem dokaj točen datum termina poroda. Kasneje so odmiki že večji. To je kar se tiče tvoje ginekologinje.

Potem je pa še en test, ki se lahko naredi samoplačniško (12.000 SIT) in ugotavlja tveganje za Downov sindrom. Za ta test se moraš naročiti vnaprej in ga delajo sam v parih ambulantah (zato je ponavadi kar gužva, da prideš na vrsto – jaz sem poleti za las ujela en termin). Je pa smiselen, če ga delaš v 12. tednu.

New Report

Close