Prvi pregled
Pozdravljene!
Po izostanku mesečnega pregleda sem naredila CB. Pozitiven 🙂 Danes sem se odločila in poklicala svojo ginekologinjo. Za prvi pregled seveda. Moja prva nosečnost. Zadnja perioda je bila od 9.-13. oktobra. Ker za sedaj nimam nobenih težav (trkam kar se da močno na les), mali strahci seveda so, sem rekla sestri, da ni slabosti, težav….. Tu pa nastane problem. Rekla mi je, da je prvi pregled predviden šele v 11 do 12 tednu. Naročila me je šele tam nekje 20. decembra, s pojasnilo, če bi prišlo do slabosti, krvavitve…, naj se takoj javim (prijazno).
No, mene pa sedaj skrbi…. Ali je vse ok. Človek tolk rad sliši “strokovno” mnenje. Noseči ste. Vaša nosečnost poteka popolnoma normalno. Vaš otročiček se razvija pravilno…. Sam to bi rada slišla… In december je še takooooo daleč.
Kapljica
Čestitam :-)) !!!!!!!!!!!!
Mene je naročila ko bom v 9. tednu, mislim, da večino tako nekako naročajo. Malo je pozno v primeru da bi se odločila za pregled nuhalne svetline, ki je v 12. tednu, se pa moraš prej naročit in počakat spet kakšen teden, da prideš na vrsto. Na tem forumu pa sem zasledila, da so se nekatere odločile tudi za samoplačniški pregled oz. ultrazvok, da se malo pomorijo. Ne sekiraj se preveč, vse bo v redu! Uživaj in se malo pocrtaj!
pozdrav Tjaša
No tud men se je zdel da je mal pozno me je sestra prav tako naročila na pregled v 11. tednu, tako da zdaj čakam še 2 dni potem pa končno vidim če je vse ok. Res da je treba kar mal potrpet a oni bodo že vedli. Sploh sem pa vidla da dr. Pušenjak na forumu ginekologija tud pravi da je to normalno da te dajo takrat na pregled, ma on bo že vedel. Če pa te vseeno skrbi pa imaš še samoplačniški ultrazvok, sicer s tem nimam izkušenj a se mi zdi da je na forumu dost o tem napisanega.
Zdravo!
Tudi jaz mam prvi pregled v 12. tednu (sedaj sem v 7. tednu). Mi je rekla ginekologinja, da je to čist normalno in naj kar lepo počakam do takrat. Sedaj pa čakam da bodo tedni minili (pa se tak vlečejo), da bom končno lahko vidla to bitjece v svojem trebuščku. Ne sekiraj se preveč in uživaj kolkor se da.
Lep pozdrav,
Vanja
Čao vsem skupaj!
Jaz sem bila tud presenečena, ko so sodelavko šele čez kaka dva meseca naročili na pregled?!?!
Ko sem jaz julija zagledala dve črtici sem poklicala G in upala, da bom kmalu na vrsti! Seveda me je naročila takoj čez ene 10 dni in sem tako najino afnico zagledala pri 8t in seveda tudi njen srčni utrip!
Ne vem zakaj nekateri G tako mečkajo s temi naročanji! Al majo gužvo al pa …. Pojma nimam! Nam,ki smo prvič na tem je vsak dan odveč za čakanje!
Upam, da ti bo ta čas kmalu minil…verjemi mi pa, da slabost ni nujno prisotna takoj! Lahko pride čez kak teden ali dva ali pa sploh ne!
LP; Špela
Merjenje nuhalne svetline je pregled, kjer z ultrazvokom merijo otročku vratno gubo in ocenijo morebitno tveganje za Dawnov sindrom. Jaz sem pač starejša, in bom ta pregled opravila, ga pa priporočajo tudi mlajšim mamicam (te ga morajo opraviti samoplačniško; če se ne motim). Najbolj idealen čas za ta pregled je 12. teden.
lep popoldan
Punce!
iskrena vam hvala za vse nasvete in bodrilne besede. Mislim, da strokovnega mnenja sploh ne pogrešam tako hudo 🙂
Bom pa seveda skušala čim mirneje preživeti dneve do dneva D. V moje, predvsem pa v dobro “Pikice”.
Nuhalna svetlina?
Aha, sedaj mi je jasno. No, morda še vedno ne čisto kristalno. Nedavno sem namreč s prijateljico, ki dela v tej stroki govorila glede testiranja za Dawnov sy. Ker je takrat seveda to zanimalo le informativno, nisem bila dovolj natančna. Mi je pa rekla nekako tako, da naj bi ta test ne bil tako zelo nedolžen. In, da obstaja tveganje za poškodbo ploda. Omenila mi je neko iglo, s katero naj bi prodrli čisto v ovoj, in od tam vzeli material…
No, zj sem šele zakomplicirala… Ne vem.
Bom se pa vsekakor pozanimala. In vam sporočim.
Imejte se kar se da lepo.
Nočko, kapljica
kapljica, merjenje nuhalne svetline ja čisto navaden ultrazvočni pregled, kjer izmerijo nekaj na vratu otročka. Tisto z iglo pa je amniocenteza, kar pa opravijo kasneje, pri 16 tednih, vzamejo plodovo vodo, kjer plavajo plodove celice in tam določijo 100%, ali je vse v redu. Pri nuhalni svetlini pa je 70%, pa še ne pomeni, da če je ugoden izvid, da je vse v redu in obratno, če je “velika verjetnost”, da v resnici bo otrok prizadet.
Mene je naročila za prvi pregled v 8. tednu (to je bilo prejšnji teden) in mi je rekla, da je pač to normalno. Prej tako ali tako ne morejo še določiti ali se razvija pravilno ali ne, ker je še prezgodaj. Moja sestra je bila recimo na pregledu v 5. tednu (ker je pol leta nazaj imela abrazijo) in ni bilo videti še čisto nič.
Lp, Bgv
Mislim da je nekje normalno za prvi pregled med 8 in 12 tednom. Sploh če je vse ok. Če si klicala takoj po CB je običajno še res vse ok, ker se slabosti pojavijo malo kasneje. Tako da jaz ti predlagam da če ne bo tako ok, pač če bodo slabosti res hude, če boš veliko bruhala in imela krče in bolečine v trebuhu, da jo takrat pokličeš in omeniš (no pri krvavitvah je pa najbolje kar direkt na urgenco skočit), pa te bo mogoče prej poklicala.
Zdaj pa še o NS in amniocenteza. O NS malo pobrskaj po starih postih kjer je dosti napisano o tem, pa tudi kje se ga opravlja in vse to. Jaz ta pregled priporočam vsem, pa ne le zaradi te meritve bolj zaradi tega ker ene 15min uživaš v pogledu na dojenčka…. Pregledajo ga ful, pa pokažejo rokice, nogice… vse. Pač UZ pregled, obenem zmerijo NS in na podlagi te meritve in velikosti ploda in tvoje starosti ti povejo kakšno je pri tebi tveganje za Dawnov sindrom. V primeru da je tveganje veliko te pošljejo na nadaljne preiskave… a še te v večini primerov ovržejo tele teste in je res majhna možnost za Dawna.
Ta preiskava je samoplačniška, razen če si starejša od 35 ali 37 (nikoli ne vem katera je prava št). Stane pa med 10-12.000 odvisno od tega kje jo delaš. Če se boš odločila ti priporočam da vzameš s seboj fanta…. moj je takrat tako užival in resnično dojel, da imava mulčka v mojem trebuščku… pa če sem poštena je tudi mene šele takrat zadelo, da je to to.
Drugače pa je prve tri mesece dobro jemati folno kislino, zaradi zapiranja nevralne cevi, pač imaš manj možnosti za kakšne trajne posledice. folno kislino najdeš tudi v hrani a večina nas je jemala tablete, nekatere v kombinaciji z drugimi vitamini, ali pa samostojne (jaz sem jemala Tifol, kjer je le folna kislina do cca 12 tedna… ko je zmanjkalo v škatlici). Tako da če je še ne jemlješ potem kar veselo v lekarno…. to je priporočeno tudi s strani Gjev in piše še na materinski knjižici.
Drugače pa si lepo preberi stare poste, kjer boš polno zvedela, pa priporočam da greš v kakšno knjižnico. V knjigah je polno napisano o vseh težavah in tegobah, ki te bodo mučile v naslednjih tednih in potem ne bo prisotna taka panika, boš bolj umirjena in potolažena, ker boš videla da je vse ok… Pa o NS pa amnii pa vsem si boš prebrala, da boš videla kako in kaj zgledajo pregledi.
To je to, malo bolj obširno, če želiš zvedeti še kaj ti bomo pa z veseljem odgovorile…
Torej današnjo domačo nalogo že imaš: lekarna, knjižnica….
LP
PS: Velikokrat se sam hecam, pa se tud s to domačo nalogo, saj kaj vem, lahko da pridno ješ FK pa imaš doma že celo goro knjig.
Tut mene je presenetilo, da so pregledi tolk pozno. jaz sem bila presnji teden na pregledu in sem pozitivna:) sem mislila, da bom sla takoj h G pa so me narocili cez 14 dni – naslednji teden… Itak hoces vse takoj zvedet, sploh ker je prvic!
Torej, ce sm prav razumela, za prvi pregled pri G moza ne rabis s sabo, za NS je pa tudi za njega zanimivo?
Muma
Prvi pregled je takole…. lahko je s tabo, bolj v podporo kot kaj drugega, pa če kaj ni čisto ok, potem je ženski lažje, da skupaj zvesta, pa da je zraven. Če je vse ok in G naredi UZ in je fant zraven (eni mal komplicirajo zaradi vaginalnega UZja) je tudi fino. Res fant takrat še ne čuti tega, da si noseča in nekako takrat dojame, da ti ni slabo v brezveze. Vidiš mulčka za kakšno minuto, vidiš kako srček dela in to je to….. skupaj vsa blažena gresta domov…… Moj je šele takrat dojel, da bova res dobila mulčka…. mislim saj prej tudi veš, ampak takrat sva res dojela, oba, ko sva ga videla…. prej je tako nekako oddaljeno, ja saj bo, pol pa uau to je to.
NS pa gledata mulčka 15-20min. Pregledajo vse, samo sedita oz ti ležiš in gledata… noro. Midva sva bila čisto ganjena in sva sam gledala. Pa srček ti priklopi, da ga slišiš. Ne vem, mojmu je bilo to višek nosečnosti do sedaj (še tisti UZ v 20tem tednu ga ni tako ganil, no saj mene tud ne). Razlagal je vsem, kako je mulo stegnil nogice, ko je G rekla, kako jih skriva…. Ful zanimivo… ok saj lahko da tvojmu ne bo, pa da ne bo tako pokazal, ampak moj je bil čist navdušen. Če se le da naj gre gledat…. po moje mu ne bo žal.
Drgač pa vsak naredi po svoje, jaz pač priporočam, pa najbrž zato ker je moj tak navdušenc nad UZji. Kakšna druga bi mogoče povedala drugače.