PRVI KORAKI
Imam hčerko, ki je stara 10 mesecev in pol. Nekje pri 9 mesecih je naredila prve korake in bila nad njimi povsem navdušena. Sama se je spustila, naredila tudi do 15 metrov sama, potem pa smo jo morali ujeti, ker se ni znala sama ustaviti. Pred kratkim je na travi padla in se očitno ustrašila, saj se sedaj za nobeno ceno noče več spustiti iz rok. Vedno poišče prst, se ga prime in gre. Če ni nobenega zraven, se usede in gre po kolenih. Vem, da je še prezgodaj, ampak vseeno vas sprašujem, kako ji pomagat, da premaga ta strah, saj je drugače punčka že (skoraj) popolnoma stabilna. Hvala!
Tako kot se je tvoji punčki zgodilo, se je že marsikateremu otroku, med njimi je bila tudi moja, saj je shodila pri 11. mesecih, naredila 24 korakov, potem pa padla in bilo je konec do njenega 13. meseca.Nič nismo ukrepali proti temu, sama je prebrobila strah in od padca smo začeli vse od začetka, saj ni in ni hotela hoditi sama. Moje mnenje je, da jo kar pustite in pustite času, saj bo prej kot slej sama spet začela stopicati.
Živjo!
Mislim, da je tvoja punčka še dokaj majhna in še ni nobene potrebe, da hodi sama. Ko bo zadosti prepričana o svoji stabilnosti, se bo že spustila.
Naša mala se nikoli ni plazila, se je pa postavljala na noge že zelo kmalu. Nikoli je nismo sami silili, da hodi. Potem je pri 10. mesecih začela hoditi ob opori omare in kavča. To je trajalo cel mesec. Ko je bila stara točno 11. mesecev se je spustila in ni bilo potrebno nobeno dodatno držanje, saj je hodila stabilno in samostojno. Mislim, da smo mamice in pa seveda tudi očki, preveč nestrpni in naše male “pikice” preveč morimo.
Lep pozdrav in veliko užitkov v družinici!
Draga Irena, predlagam, da pustite času čas. Naša punčka se je odločila, da bo shodila šele, ko je dopilnila skoraj 17 mesecev in pol. Na nogice se je postavila pri 10 mesecih, potem pa se je začela plaziti in je to tehniko tako izpopolnila, da očitno ni čutila potrebe, da bi hodila. Najbrž bi shodila prej, če bi jo silili, da hodi tako, da bi jo držali za rokice. Toda zdravniki pravijo, da je najbolje otroka pustiti, da se sam odloči, kdaj bo shodil. Ko se je naša punčka odločila shoditi, čeprav pozno, je shodila tako, da skorajda ni padla in zdaj zelo hitro napreduje in ne zaostaja v primerjavi z otroci, ki so shodili pri enem letu. Sama sem bila v začetku zelo nestrpna, kdaj bo shodila, skrbelo me je, da je kaj narobe – potem pa sem ugotovila, da se otroci pač ne razvijajo po nekem vnaprej določenem urniku – kot je napisal Pavček – vsak človek je zase svet, čuden, svetal in lep kot zvezda na nebu.
lep pozdrav!
Draga Irena!
Tudi pri nas je bilo tako kot pri Ireni. Moja punčka se je rodila 6 tednov prezgodaj in je zaradi tega v motoričnem razvoju precej zaostajala za vrstniki. Pri 11 mesecih se je pričela plaziti, ko smo jo poskušali postaviti na noge jih je kar dvignila v zrak – kot Leon Štukelj in smo imeli iz tega velik hec, ko pa se je sama tako odločila se je postavila na noge in zelo hitro shodila, čeprav šele pri 17 in pol mesecih. Je pa zato čvekala dosti prej kot ostali vrstniki. Že pri dveh letih starosti se sploh ni več poznalo, da je prej motorično toliko zaostajala za vrstniki, čeprav smo bili vsi zaskrbljeni ali bo sploh kdaj shodila.
Zato se draga Irena nič ne sekiraj in jo pusti, da se sama odloči kdaj se bo spustila.
Lepo se imejte vsi skupaj z vašim sončkom in lep pozdrav
Anja