Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Prva očala – katera?

Prva očala – katera?

Dioptrija +1 za obe očesi, drugače b.p. Očala potrebujem za gledanje na bližino.
Zanima me, kakšna je razlika med steklenimi in “plastičnimi” lečami (prednosti/pomanjkljivosti) ter vaše mnenje o že narejenih kompletih (okvir + leče), ki se dobijo za zelo ugodno ceno pri nekaterih optikih in v večjih trgovinah. Znano je namreč, da optiki dobro služijo z modnimi okvirji, ne vem pa, kako je s kvaliteto stekel.

Vnaprej hvala za vse nasvete in mnenja.

Torej steklena so težja, se razbijejo, niso pa tako občutljive na rise. Plastična pa so lažja, se skoraj ne razbijejo (če vam padejo), ampak so občutljive na praske. Večinoma se vstavljajo plastična stekla.

Glede narejenih-gotvih očal pa takole:
zdravstveno so škodljiva, saj ne upoštevajo individualnih parametrov vsakega posameznega človeka. To pomeni, da lahko ima nekdo različno dioptrijo na leveim in desnem očesu, potem lahko ima astigmatizem (kaj je to, lahko preberete na moji internetni strani), ni točne zenične razdalje (kar ima lahko dolgoročne posledice).

Tudi kvaliteta plastičnih stekel v takšnih očalih, se ne more primerjati z optičnimi plastičnimi stekli. V gotova očala se vgrajuje material Termoplast (ki ima slabe optične lastnost in se jih odvetuje), dočim v optiki se izključno uporablja material Duroplast, ki se po tehničnih lastnostih zelo približa steklenemu steklu. Slabost teh pa je, le proizvodna cena, saj eno steklo lahko stane tudi več kot cela gotova očala. Tu pa imate tudi odgovor, zakaj teh plastičnih stekel ni v gotovih očalih (ker, potem ne bi mogla biti tako poceni).

Lp.

New Report

Close