PRVA NOSECNOST
Za mano je 20. teden moje prve nosecnosti. Vse gre oziroma je slo kot po maslu do zdaj. In zakaj ne gre vec? — Ker poslusam pametne “odrasle” okoli sebe. Namrec, do sedaj sem se zredila za 1kg in tudi trebuh se mi kaj dosti ne pozna, tako da razen mojih bliznjih se nobenemu niti ne sanja, da bo tu kmalu narascaj. En teden nazaj sem imela pregled pri ginekologinji, UZ pa imam cez 14 dni, jaz pa ne morem spati zaradi vseh skrbi, ki so mi jih naredili ostali (da je sigurno kaj narobe, ne jem dovolj, otrok se ne razvija…..).
Prosim za Vase izkusnje in kakrsnokoli tolazbo. Sicer nisem panicen clovek, vendar sem od svojih bliznjih pricakovala vse kaj drugega kot crne napovedi, pa ceprav sem si na zacetku zapovedala, da jih ne bom poslusala, so mi vseeno prisli do zivega.
Ze vnaprej hvala vsem, ki boste odpisale, Mojca.
Draga moja – če pogledam v materinsko knjižico sem sama v prvih treh mesecih nosečnosti zaradi nenehne slabosti shujšala za 4 kg. Šele potem sem šla počasi gor. Če ti zdravnica ni dejala, da moraš malo bolj skrbeti zase, se jaz na tvojem mestu ne bi sekirala. Pri 20. tednu ni nujno, da se ti že kar pozna – potem pa se boš na hitro napihnila, da boš kot žogica, boš videla. Se sicer dobro počutiš?
dr. Pušenjak je enkrat na forumu dejal, da si otrok že vzame, kar potrebuje iz materinih zalog, zato so bolj problematične mamice, ne otroci. Jej veliko zelenjave, beljakovin, pridno papaj zdravo in ne preveč kalorično hrano, izogibaj se umetnim sladilom i podpbnih zvarkom, pa bo šlo!!
Predsem pa ne poslušaj vseh okoli sebe – če boš že zdaj k srcu vzela vse, kar ti pametne buče znajo povedati, kaj boš potem počela, ko bo otrok rojen? Takrat bodo šele hoteli vsi bit pametni in polni nasvetov. Sama sem se zelo hitro “osamosvojila” in postala gluha – mama sama ve, kaj je najboljše za njenega otroka. Babice, tete in sosede pa so se morale hočeš nočeš navaditi na to, da jih ne poslušam. Vsaj ne brezpogojno in brez ugovorov.
T.
Draga Mojca,
nikar ne poslušaj pripomb ! Tako kot ti je že Tinkara lepo povedala, prisluhni samo sebi.
Tudi jaz sem imela v začetku bolj mali trebušček, sploh sem bila zelo drobcena in moja zlata tašča je imela kup pripomb ( tega otroka tako ne boš donosila itd…) in bila sem tako neumna, da sem se v začetku celo sekirala, kot ti. Potem je nosečnost lepo napredovala in rodila sem deklico s skoraj štirimi kilogrami! Tašči je kar podbradek dol padel, tako je bila šokirana, kajti ona, ki je bila v primerjavi z menoj prava baba, je imela oba svoja otroka težka 2,5 kg. Najbolj pa jo je prizadelo, da sem imela ogromno mleka, ona pa s svojo ‘mlekarno’ niti kaplje.
Zato, Mojca, veselo naprej, vse bo v redu!
Lenja
Mojca!
Najprej iskrene čestitke. Ravno včeraj mi je hči prinesla slikoco moje druge vnukinje. Noseča je 22 tednov. Zredila se je za 2 kg. Ker je močnejše postave, je to za njo veliko. V celi nosečnosti se ne bi smela zrediti več kot 9 kg.
Torej sem prepričana, da je pri tebi vse lepo in prav, in najbolj ti škodi zdajšnja zaskrbljenost. Moja hči pravi, da videva nosečnice, ki bodo kmalu rodile, pa jih je toliko kot nje ( v trebuhu) ali pa še manj.
Rada bi ti povedala predvsem o slikci iz ultrazvoka. Deklica,(vsaj rekli so tako), je pravi mali človeček. Smo se kar topili, ko smo jo videli. In na to misli.
Hrani se tako, kot ti je svetovala Tinkara.
Lep pozdrav!
lp
Pozdravljena,
ne se sekirat!!!!!!!!! jaz sem šla na ultrazvočni pregled v 16. tednu v svojih kavbojkah, pa mi je dr. Grošelj rekel, da imam zelo velikega otroka in da bom sigurno prej rodila…. tašče so pa itak vsevedne, zato se z njimi ni za obremenjevat!!!!!!!! Lepo se imej, jej kar in kolokor ti paše, svetujem pa ti, da se (seveda če se lahko) veliko gibaš na svežem zraku…uživaj v nosečnosti, to je najlepše obdobje v življenju!
:)) Lep pozdrav,
Tjaša&Co.
Ne sposlušaj jih, ker je že tako, da s(m)o za druge vedno bolj pametni kot zase. Sama sem v prvi polovici nosečnosti zaradi slabosti in bruhanja shujšala za skoraj šest kilogramov (več je šlo iz mene kot vame), potem pa je šlo kar lepo gor. Kot so ti že povedal predhodnice, si otrok že vzame, kar potrebuje. Ti samo pazi na zdravo prehrano, ne nalivaj se preveč s kakšnimi kokakolami in podobnim, pa bo vse v redu. Pa veliko hodi na sprehode. Če se dobro počutiš, se poskusi ne obremenjevati s pametjo drugih. Lepo in veselo nosečnost ti želim še naprej.
Hitro še jaz pristavim svoj piskrček k družbici podobno mislečih. Mnenja drugih štejejo, če ti povejo kaj dobrega, kaj zanimivega, predvsem pa kaj vzpodbudnega. Ko ti bo spet kaka nadebudna mama, teta, babica, soseda in kajvemkatera “dobro misleča” znanka še poskušala povedat kaj tako butastega kot to, da je zaradi tvoje ene same pridobljene kilce kar kaj narobe, jim direktno povej, da te bedasta in negativna mnenja ne zanimajo več. Pri meni je to uspelo. Ko sem jih imela dovolj, sem bila neposredna, povedala sem, da je zame in za dete najboljše, da se počutiva dobro, optimistično, razpoloženo, zato nočem več slišat nobenih slabih izkušenj, slabih novic in tudi ne trapastih komentarjev. Nekateri so me malo začudeno in užaljeno gledali, ampak: slabo so se zaradi tega počutili kvečjemu oni, ne pa jaz. In to mi je bilo najbolj pomembno.
Zato, draga Mojca, glavo gor…tudi moje kilce so šle najprej celo dol, pa čeprav nisem bruhala kot nekatere. In tudi moja mala se je rodila zdrava, velika in krepka dojenčica. Torej…pogumno naprej proti 40. tednu…
A.
Kako ti znajo pametnjakoviči zagreniti življenje! Tudi meni se ni kaj dosti poznalo, da sem noseča. Vsi so bili pametni, kako ga lomim, ker se nisem dovolj zredila za njuhove pojme. Do konca nosečnosti sem pridelala cca.10 kg. Jedla sem normalno, kot pred nosečnostjo, saj nasploh skrbim, da jem malo bolj zdravo. Še v porodni sobi so se vsi čudili, kako majhen trebuh imam. Rodila sem zdravega fantka, ki je tehtal 3300g in je meril 54 cm. Če imaš normalen pritisk in se giblješ po svojih sposobnostih- kakšne nosečnice so bolj utrujene in počivajo, res ne vidim razloga za zaskrbljenost. Meni je le moja ginekologinja zatrjevala, da je vse o.k. in da se mali dobro razvija, vsi ostali so mi solili pamet in trosili vsemogoče komentarje…
Mirno in zadovoljno noečnost ti želim!
Pety
Mojca ne sekiraj se! Jaz sem se poročila, ko sem bila v 22 tednu nosečnosti. Imela sem ozko obleko! Trebušček se mi je malo poznal le iz strani, do takrat sem se zredila 1 kg, do konca 8 meseca skupaj 9 kg potem pa deveti mesec 6!!! Groza. Zadnji mesec nisem jedla skoraj nič druga kot čokolado. Rodila sem 3820g težkega in 52 cm dolgega fanta. Tvoja teža ni pomemba (le hujšati ne smeš), otrok si vzame toliko kot potrebuje! Jej zdravo, kot ti je svetovala Tinkara pa bo vse O.K.
Vsakemu,ki mi je rekel, da moram jesti za dva sem rekla: “Žal je meni zdravnik svetoval drugače JESTI ZA ENEGA IN PITI ZA DVA!” Verjetno so si mislili svoje a vsaj vtihnili so!
Uživaj saj doživljaš najlepše trenutke tvojega življenja!
Pozdrav,
Miša
Otroček si zagotovo vzame, kar potrebuje. Še prehitro boš dobila velik apetit. Tako ali tako naj bi teža najbolj naraščala šele v drugem tromesečju. Večji problem je prevelika teža kot premajhna. Sama sem se prvič zredila za 12.5 kg, drugič pa le za 7 kg. A drugič je bil fant težak 3800g, prvič pa punčka, lažja od njega za 500g.
Draga Mojca, ne morem si kaj, da se ne bi oglasila še jaz. Ko berem o tehle pripombah tašč. pa babic, pa sorodnikov ipd. (in jih včasih tudi poslušam v ordinaciji), se mi zdi, da bi bilo poleg posvetovalnice za starše smiselno odpreti še posvetovalnico (ali klepetalnico) za stare starše in sosede. Vse moje predhodnice imajo prav, dejstvo je, da večino teže pridobimo v zadnjem trimesečju, saj tudi otrok npr. v zadnjem mesecu pridobiva 250 gramov tedensko.
Zdi pa se mi, da se ženske o svojih dvomih, strahovih ali dilemah premalo pogovarjamo z izbranim ginekologom.
Srečno nosečnost še naprej!
Nina
draga Mojca, skrbi vstran…malo v šali….moj dragi je meni proti koncu avgusta, ko se je bližal tisti težko pričakovani dan, ko bi naj naša štručka privekala na svet, vedno pravil, da bi že bil čas da vsaj voziček dava na balkon, da se bodo sosedje privadili in da ne bodo potem mislili da sva najino štručko kje “ugrabila”…meni se niti v zadnjem mesecu ni kaj preveč videlo, tako da….res se po nepotrebnem vznemirjaš, če ti ginekolog ne reče da je kaj narobe…