pršice – jogi?
Oj!
No, včeraj smo dobili rezultate krvnega testiranja. Naš 3-letnik je alergičen na cvetoča derevsa, travo, pršice, arašide …
In ta teden gremo v nakup novega jogija (stari je že tako ali tako slab, zato ne bi prevleke). Zanima me, kakšnega priporočate – ali mora imeti kakšno posebno oznako? Oziroma katere konkretno imate?
Pe še eno vprašanje: kakšna je razlika med rezultati krvnega in kožnega testiranja. Avgusta smo namreč naročeni še na kožno. A je možno, da pokaže še kaj več?
Hvala, Ajs
p.s. Hvala bogu, da tepihov in zaves tako ali tako nimamo. 🙂
Tudi moj sin je alergičen na travo in pršice. Ko so ugotovili alergijo je imel ravno nov jogi, a so nam rekli da moramo vseeno kupiti prevleko za jogi, blazno in odejo. Za jogi smo mu kupili prevleko, blazino in odejo pa smo kupili v Odeji, kjer se dobi prav posebne za alergike. So zelo vredu, saj jih perem v pralnem stroju pri 95 stopinjah.
Ajs,
pri jogijih je problem v tem, da se znotraj namnožijo pršice, katerih iztrebki so alergeni. Tudi v novih – nekaj jih novi jogi prinese že s sabo, ko dete spi na njemu, pa so snovi, ki se nam ljudem vsakodnevno luščijo s kože itd., pršicam hrana, zato se vedno bolj množijo. Če imaš prevleko, “hrano” ob tedenskem preoblačenju posteljnine preprosto pobrišeš z jogija in tako tiste pršice, ki so v jogiju ne morejo do hrane in izumrejo, nove pa se ne množijo in tako je tudi količina alergenov, ki pride iz jogija vedno manjša. Torej, tudi če kupite novi jogi, bo ta nekaj pršic in še več alergenov prinesel že s sabo, otrokovi “odpadki” (ne vem kako naj to lepše napišem) pa jih bodo še dodatno hranili in jih bo vedno več.
Samo za ilustracijo: mi smo bili enkrat malo nemarni in tri tedne nismo preoblekli posteljnine. Ko smo slekli rjuhe in kot običajno vzeli v roke belo in vlažno krpico in z njo pobrisali prevleko, je bila krpica ČRNA, skoraj tako, kot bi z njo brisali TV!
Ko smo pred leti kupovali te prevleke, nam je ob cenah jemalo sapo, zdaj pa (tudi zaradi prejšnjega odstavka) na nobeno tujo posteljo ne gremo brez njih …
Sicer pa se pršice veliko raje množijo v naravnih živalskih materialih (kjer imajo več hrane), zato mi vedno izberemo jogi (navkljub prevleki), ki ima čim manj volne, odeje in blazine pa iz bombaža ali sintetike, ki jih peremo nad 60oC.
Srečno!
M.