prsi pri dojenčici
Spoštovani,
imamo dobrih 5 mes staro dojenčico. Pije adaptirano mleko – žal že od rojstva zaradi hudih težav z dojenjem. Pišem vam, ker nas malo skrbi, da nima punčka morda kakšnih hormonskih težav, kajti zadnje čase se nam zdi, da ima malo povečane prsi – oblika kot širok stožec – če jih malo stisneš z dvema prstoma, je pod areolo čutiti bulico (žlezno tkivo) premera cca. 3-4cm, dvignjena je pa za cca. 0.5 – 1cm. Areoli sta sicer bledi – bolj rožnati kot rjavkasti. Pri stisku ni nobenega izločka.
Sicer je pa punčka že od rojstva tudi malo bolj poraščena – ima zelo veliko lask (smo jo morali že striči!), še vedno ima dlake v spodnjem delu hrbta (nad ritko), po ramenih in udih. Na spolovilu ali v pazduhah jih ni. Spolovilo je tudi normalnega izgleda. Že od rojstva opažamo tudi rjavkasto vertikalno črto, ki teče od monsa proti popku, a ne sega čisto do njega (podobno kot linea nigra v nosečnosti) – sama sem imela to črto zelo izrazito (in jo imam še), tko da sem si sprva to pri punčki razlagala z vplivom mojih hormonov (?)….
Naj še omenim, da sem imela v zadnjem tromesečju diag. motena toleranca na glukozo – samo na dieti; punčka ima tudi v odpustnici iz porodnišnice dg. sy otroka matere z gestacijskim diabetesom (razen značilnega habitusa, blage policitemije in hiperbilirubinemije zdravljene z fototh ni imela drugih znakov).
Malo nas je prestrašila zdravnica na PK (kamor smo šli sicer zaradi drugega problema), ki je njeno poraščenost komentirala v smislu, da če do 1 leta ne izgine, se delajo hormonski testi… Zdaj pa nas zaradi prsi res malo skrbi, samo ne vemo, kakšna velikost in oblika le-teh je še normalna? Vem, da malo tkiva vseeno je (saj imajo novorojenke lahko kakšne dan po rojstvu celo galaktorejo).. Je pa res, da nisem sigurna, da so sedaj očitno večje kot v prejšnjih mesecih, tko da zelo verjetno spet le odvečne skrbi (?)…
No, zelo bom vesela vašega mnenja + lep pozdrav, polžek
Spoštovani polžek,
v starosti 5 mesecev, ko žleze z notranjim izločanjem prevzamejo svojo vlogo in začnejo dobro tvoriti hormone, se to lahko zgodi. Torej tipno žlezno tkivo.
Rekla bi takole, vidim, da ste zaskrbljeni in zelo dobro ste opisali poraščenost in dojke. Mislim, da je najbolje, da vaju vidi endokrinolog, saj boste sigurno povsem pomirjeni šele tedaj. Mislim tudi, da nima smisla čakati do 1. leta, saj je čakalna doba v endokrinološki amb.na PK trenutno do oktobra. Torej, kar po napotnico. Ne mislim na nič specifičnega, ampak samo to, da jo pregleda nekdo, ki se na stvar spozna in lahko določi tudi hormone. Saj to ni nič bolečega.
Seveda je možna poraščenost tudi familiarno, če je kdo v družini pač bolj poraščen, temnopolt. Vendar bi jaz rajše razjasnila to stvar.
lp
Tanč