provokacijsko testiranje
Naš 11-mesečni sin je opravil kožno testiranje na kravje mleko, sojo, pšenico, beljak in rumenjak in je bilo vse negativno. Pri 6. tednih je imel glede na krvne teste alergijo na KML – spec. IgE 0,13, pri 4. mesecih je bilo negativno, pri 8. mesecih spet alergija (spec. IgE 0,50) in zdaj pri 11. mesecih spet negativno. Tokrat niso testirali krvi, ampak prvič kožno. Kateri testi so bolj zanesljivi? Zdaj morava počakati na provokacijo v bolnišnici, pa me zanima, če je kdo sam uvajal mlečne izdelke dojenčku, mislim doma na lastno odgovornost? Tolikokrat sva že bila hospitalizirana, da bi najraje videla, da doma opraviva provokacijo, a se bojim, da ne bo zapletov. Je pa res, da doslej nismo imeli nobenih težav, niti driske, bruhanja, težav s kožo niti drugih znakov alergije. Vmes je tudi že jedel mlečne izdelke (ko je bil negativen izvid), pa ni bilo kakih vidnih težav. Edino bronhiolitis je dobil pozneje, če je to povezano. A ste tisti, pri katerih je alergija izzvenela, takoj začeli uvajati vse mlečne izdelke, vključno z mlekom?
prave provokacije ne moreš delat sama doma. in provokacija z KM ni uvajanje mlečnih izdelkov, temveč izzivanje reakcije z Km ki je potencialno alergen v vašem primeru. daje se mleko po naprej določeni shemi, določena je količina v ml in časovni interval dajanja. vmes se opazuje če je kaka reakcija in jo je treba dokumentirat. otroku se nastavai i.v kanal (metuljček), za primer neželene reakcije in potrebe po dajanju TH i.v. če ni reakcije dobi naslednji dan mlečni zajterk.
če se dela provokacija nadzorovana z placebom, pa se daje en dan KM en dan placebo, enako po shemi. enako pa ima otrok i.v. kanal in traja 3 dni. nihče ne ve kaj je kateri dan, napitek pripravijo v mlečni kuhinji, in le njim je znano kaj je v kateri steklenici. če je rakcija potem iz oddelka preverjajo na kaj je bila.
smo izvajali obe provokaciji, vsakokrat smo lahko šli domov spat, smo pa res od bolnišnice oddaljeni 5 min. z avtom, če so vsi semaforji zeleni. prav tako sem domov dobila zdravila proti alergiji in navodila kako ukrepat če se pojavi najmanjši sum da je prišlo do pozne reakcije. smo šli domov z i.v. kanalom in sama sem med.sestra, pred porodom bila zaposlena v isti bolnišnici.
ampak nam so provokacijo izvajali kljub pozitivnim testom.
kateri test je boljši (kožni ali kri)? ni pravila, lahko je eden poz. drugi pa ne, lahko sta poz. oba. v vsakem primeru je alergija. in v orientacijo, imamo alergijo z težavami od nekaj mesecev po rojstvu, potrjeno okrog 9m, nam pa je kožni test prvič pokazal pri 5 letih, prej vedno le kri. med tem ko je bilo z arašidi in pršico ravno obratno.
ah ja pa jaz o tem nisem debatrirala z sestrami na oddelku, sem si vzela fraj dneve in bila z otrokom v bolnišnici, ji dajala mleko po shemi itd. in ja o možnosti da bi šli domov spat sem govorila z zdravnikom ki je provokacijo izvajal in ja pol še z dežurnim na viziti. je pa tako da smo domov šli šele okrog osme zvečer, pa naslendji dan ob sedmih smo morali bit nazaj.