Najdi forum

Kdo ve, kateri čaj je primeren za lajšanje kašlja?

lp

Dobro dene katerikoli čaj, ki mu dodamo nekaj žajblja. Proti kašlju je zelo učinkovito tudi olje 31 ih zelišč. 5 kapljic eteričnega olja na žličko sladkorja ali medu – deluje.

lp

Pri napadih kaslja, posebno ponoci, je dobro, ce pijete caj iz lovorovih listov. V pol litra vode dajte nekaj lovorovih listov in povrite do pol tekocine. Odlijte in osladkajte z medom, pijte veckrat na dan.

Skuhajte mocan caj iz kopriv, sleza in bezgovega cvetja.

Caj iz sentjanzevke, pelina in kopriv kuhajte 10 minut, osladite z medom.

Islandski lisaj (gorski mah) mehca sluz.

Cebulni sirup: Karameliziramo 2-3 zlice sladkorja, ga zalijemo s pol litra vode in vanjo strsemo 2 rdeci cebuli. Pocasi naj vre nekaj minut, precedimo in jemljemo po zlickah veckrat na dan.
Ali svez cebulni sok s sladkorjem.

Fige, rozine: Drobno zrezite suhe fige in rozine, polijte z domacim zganjem in zazgite. Tekocina, ki ostane, je dobra za kaselj, par kapljic na dan.

Iz casopisnih rubrik.

Moj, osebno preizkušeni recept za lajšanje kašlja pa je sledeči:

– eno zelo veliko žlico meda dam v ločnek in ga segrevam, da postane malo bolj tekoč
– v med stisnem 4-5 velikih strokov česna

To se uživa 3x na dan po eno čajno žličko, najbolje nekaj časa po končanem obroku.

Izkašljevanje se začne že naslednji dan, po 3-4 dneh pa kašelj preneha.

P.S.: tisko, kar vam pri kašljanju pride v usta izplunite v papirati robček in vrzite v smeti, če ste na podeželju pa skurite v štedilniku. Nikoli tega ne požrite nazaj, kajti vsak izplunek pomeni manj kašlja. vse to vam pišem iz lastnih izkušenj, kajti imela sem tako močne kašlje, da se me je slišalo do soseda, pa je oddaljen dobrih 150 m. Sedaj pa dan, dav in je vse v redu.

LP

Tajna

par rezin ingverja in nekaj cimetove skorjice pustiš 10-15 minut potem precediš dodaš med in popiješ. Čaj je malo pekoč ampak odličen za izločanje sluzi ,če pa imaš suh kašelj pa islandski lišaj Za 5 ur ga namočiš v vodo potem zavreš pustiš stati 20 min. precediš in osladkaš z medom .Je precej grenak .

Nič od zgoraj naštetega nisem preizkusila. Kašelj je različnih vrst. Sama sem si pripravljala sirup iz smrekovih vršičkov, ki ublaži akutni kašelj takoj.
Sirup iz trpotčevih listov (dolgolistni trpotec plus sladkor) pa absolutno pozdravi vsak prehladni kašelj, očisti dihala. Tudi kadilcem.
Oboje se da narediti doma. Iz smrekovih vršičkov zelo enostavno. Iz trpotčevih listov pa kar zapleteno.
Oboje se kupi v lekarni.
Priporočam.

New Report

Close