Proteus
Draga gospa,
najbolj znani proteus je človeška ribica, ki živi v Postojski jami. Nobenega mikroorganizma ne imenujemo proteus, tako da proteus ni infekcijska bolezen.
S tem imenom poimenujmo tudi pojav, povečanja oziroma gigantizem nekega dela telesa pri človeku npr, rok ali nog ipd.
Spremembo gena, ki to stanje povzroča še raziskujejo.
LP
Sem mikrobiologinja in bi vas rada opozorila na hudo napako v tem sporočilu. Proteus je bakterijski rod, kamor spadajo vrste P. mirabilis, P. vulgaris,…. Predstavniki rodu Proteus lahko povzročajo infekcije urinalnega trakta,redko pa enteritis. So sestavni del flore urogenitalnega trakta (P.mirabilis), lahko pa postanejo oportuno patogeni…..
Prosim, bodite bolj pozorni, ker odgovarjate na forumu, kjer vam ljudje zaupajo. Na internetu obstaja ogromno verodostojnih strani, kjer lahko izveste veliko o mikroorganizmih. Preverite preden odgovarjate !!!!!
Hvala za vaše opozorilo in prispevek. Človek včasih res ni dovolj pozoren na zastavljeno vprašanje. Verjetno se to res nanaša na bakterijo Proteus mirabilis. Zelo koristno se mi zdi, da ste napisali odgovor gospe Vidi. Jaz odgovarjam predvsem na vprašanja v zvezi z genetsko tematiko in dednimi sindromi, zato o bakteriji nisem razmišljala ampak sem razmišljala predvsem o genetskem sindromu Proteus, ki je sindrom parcialnega gigantizma rok in stopal, hemihipertrofije in makrocefalije in se v večini družin pojavi kot sporadična prirojena bolezen. Človeška ribica pa mi je simpatična, ker je pač slovenska posebnost. Vprašanje ni bilo čisto jasno zastavljeno in specializirani strokovnjaki pomislimo najprej na svoje področje. Mnenja drugih strokovnjakov pa ta forum gotovo bogatijo in vesela sem, da ste se oglasili.
LP