Najdi forum

Prosim za Vaš strokovni nasvet

Na Vas se obračam z prošnjo, za Vaš strokovni nasvet odnosa med Mano in Mojim Ljubljenim partnerjem. Najprej bi Vam želela na kratko opisati, kako sva do tega prišla. V lanskem letu, sem po dolgih 19 letih samskega življenja ponovno srečala Mojo veliko Ljubezen, zdejšnega Ljubljenega partnerja. Sama sem potrebovala kar 19 let, da sem prebolela nenadno smrt mojega zaročenca, tako da sem tudi pri Moji zdejšnji Ljubezni potrebovala kar 2 meseca, da sem Mu lahko popolnoma odprla svoje srce in tudi, da sem naredila prostor za Njega v svoji Družini, kot tudi v poslovnem svetu.

Moj parter pa je pred Najinim srečanjem živel v zakonu, v katerem ni bilo ničesar, kar odraža zdrav partnerski odnos. ( … nobene Ljubezni, pozornosti, medsebojnega spoštovanja ipd.) Sama izhajam iz izjemno ljubeče družine, v kateri se konstantno tudi podpiramo med seboj, tako da že od malih nog vem, kaj označuje zdrav partnerski odnos.

Moj partner je bil na samem začetku oz. dokler se nisva skupaj odločila za skuno življenje izjemno pozoren, nežen in tudi dostikrat me je kar tako presenetil z darilom, …. vedno mi je dajal občutek, da je Najina Ljubezen na prvem mestu, potem posel in vse ostalo, dostikrat mi je dal kompliment, da sem lepa ipd. Vse to je trajalo približno 4 mesece, nakar se je njegov odnos precej spremenil oz. je Najina Ljubezen iz prvega mesta prešla na čisto zadnje mesto. Moram povedati, da so me v ta partnerski odnos prepričale njegove besede, da si želi z Menoj preživeti še preostali del svojega življenja in celo ustvariti Družinico z Menoj in imeti otroke. Moram priznati, da sem po 19 letih skoraj že opustila to željo po otroku, … tako, da me je to kar hitro prepričalo in videla sem se že celo v tej vlogi.

Po teh Njegovih besedah, sem se odločila, da naredim izjemno tvegano potezo, sklenila sem posel oz. investicijo, iz katere bi si Midva lahko ustvarila to novo življenje in zaživela skupaj na novi lokaciji. Vmes se mi je prav ta investicija precej zakomplicirala do te faze, da se še trenutno borim za mesečna izplačila donosov. Skratka, imam precej stresno poslovno situacijo iz katere pač prihajam počasi ven in seveda zahteva vso mojo energijo.

Moj partner me v tem ne podpira, verjetno, ker tudi sam nikoli do sedaj ni bil deležen podpore, ravno obratno, moje družinske člane za mojim hrbtom sprašuje po mojih mesečnih dohodkih, denarju, zavarovanjih ipd. …. prav tako ne kaže več svojega ljubečega odnosa do Mene in o Ljubezni in zvestobi žal nimava istega mnenja. Naj povem, da Meni osebno Ljubezen in zvestoba pomeni vse, v tem sem tudi odrastla, medtem ko pri Njemu ni ravno tako, opazila sem, da Njemu Ljubezen ni vse, pa tudi zvestoba ne. Ko sem opazila slike iz privatne zabave, slikal je kar sam, na kateri so seveda plačane striptizete, sem mu pojasnila, da to ne gre skupaj z Ljubeznijo, …. btw, slike še vedno skrbno hrani v svojem telefonu, ….. lansko leto poleti mi je pa kar sam rekel, da je veselo ogovarjal natakarice in jih spraševal, če jih lahko prime za prsi in one njega, …. kar se mi tudi ni zdelo primerno in spoštljivo do Ljubezni, ki jo je konstantno deležen od Mene in ko se zmeniva, da se bova slišala, …. trenutno sva 160 km narazen, rajši prebije ta čas z sosedom v gostilni in ga tudi moje sporočila, da ga pogrešam ne prepriča.

Meni se zdi, da moj partner ni fer do Mene in tudi da ni spoštljiv do Ljubezni, ki jo je deležen od Mene, rada ga imam iskreno in zvesta sem tej Ljubezni, hkrati pa zelo trpim, zato Vas prosim za Vaš strokovni nasvet.

Iskrena Hvala in vse Dobro !!!!

Toplo pozdravljeni,

vajin odnos, kjer je bila toplina, povezanost, potreba po bližini in pripadnost, se je spremenil, saj sta prestopila na zrelejši nivo odnosa. Vsi odnosi, ki jih začnemo, preidejo v to fazo, tudi prijateljski, le v teh je nekoliko drugače, ker lažje reguliramo oddaljenost in bližino. Bližina pa vedno prinese in prebudi tista občutja, ki so ostala v našem svetu nepredelana in bi na njih najraje pozabili. Ko končno najdeš nekoga, ob komer se počutiš resnično varno in povezano, naslednji trenutek že drviš ponovno v stari svet bolečine, zavrženosti in občutka, da te nihče ne mara, da si sam in nerazumljen. Če zmore par ugledati izza bolečih zgodb in čutenj, ki se jima prebujajo drug ob drugem ter se začutiti v povezanosti in pripadnosti, potem zmore prestopiti na novi nivo odnosa, kjer je varnost, bližina in toplina.

Lep odnos je odločitev, ko se v sebi toliko umirite, da začutite stiske in bolečine partnerja, predvsem pa zmorete razmejiti, da to kar počne, ne počne, ker vas ne mara ali ne želi, temveč ker se mu ob vas prebujajo boleča čutenja, ki se jih boji. Ta boleča čutenja pa povzročajo občutke zavrženosti, neslišanosti in osamljenosti. To kar čutite ob njem vi, čuti tudi on. Vsak nosi svoj svet nerazumevanja in osamljenosti, nobeden od vaju pa ne zmore toliko umiriti sebe, da bi lahko govoril o tem, kar čuti, doživlja ob drugem na umirjen, ranljivejši način.

Potrebujeta čas, da predelata srednjo fazo odnosa, da ponovno prečutita dom, ki sta ga zapustila in se enkrat za vselej poslovita od njega, da odrasteta v svet, kjer vama ni več potrebno živeti na stari, vama domači način. Potrebujeta pa tudi potrpežljivost, drugačno dojemanje sebe in drug drugega, razumevanje sebe in drugega ter predvsem globlje čutenje sebe in drugega.

Za pomoč in usmerjanje se lahko obrneta na naš center Midva. Prisotni smo v Ljubljani in na Ptuju.

Vse dobro vama želim in srečno.

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva - Zakonski in družinski center (Ljubljana in Ptuj) Telefon: 030/333-009 E-pošta: [email protected] http://www.midva.si

Zelo hitro si začela skupaj živeti s partnerjem, ki ga še nisi dobro poznala. Ob tem pa še sprejela nekoliko tvegane ali vsaj zahtevne poslovne odločitve, zdaj pa žanješ sadove. Ni ti lahko, vendar s potrpljenjem in počasi vajin odnos lahko splava – če se oba zavedata stanja in maksimalno (čas, energija) vlagata v odnos.

trenutno partner rajši beži drugam – k drugim ljudem, v gostilno. Ti pa sama doma in ga pogrešaš.

Kako spremeniti to? Tako, da doma ustvariš varen in prijazen prostor, da bo lepše doma kot v gostilni, da povabiš partnerja v dialog, v skupne zanimive dejavnosti – morda ti uspe, morda ne. Če ne bo, boš vsaj vedela, da si poskusila. Vsekakor pa začni delat na sebi in gradi svojo samostojnost. Bolj boš samostojna, bolj varno bo biti ob tebi. Ne skači za njim, ne pošiljaj mu preveč sporočil. Saj je vsakemu moškemu jasno, da ga žena pogreša. To vidi iz njenega pogleda, ko pride domov. Če ni preveč jezna, ko končno pride.

Ne obešaj svojih odločitev na neke izjave drugih ljudi, ampak bolj na njihova dejanja, vedno pri sebi temeljito premisli, kajti odločaš se sama in zase, tako kot bo najboljše zate.

New Report

Close