Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija PROSIM ZA RAZLAGO IZVIDA LUMBOSAKRALNE HRBTENICE

PROSIM ZA RAZLAGO IZVIDA LUMBOSAKRALNE HRBTENICE

Pozdravljeni!

Prosila bi vas, če mi lahko pojasnite moje izvide oz. kaj bi priporočali v bodoče ali je potrebna operacija ali kaj bi bilo smiselno narediti?

marec 2022:

RTG lumbosakralne hrbtenice: dokaj izrazita sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice. Ohranjena fiziološka lordoza. Zmerne degenerativne spremembe fasetnih sklepov od L3-S1, najizraziteje na L/S prehodu. Struktura prikazanega skeleta je primerna.

april 2022:

MR L/S hrbtenice: (standardnih ravninah in sekvencah)

Sinistrokonveksna skoliotična deviacija.

Zmerne spondilotične spremembe in zmerna izguba intenzitete signala i.v. diskov zaradi degeneracije.

Višina i.v. prostorov je primerna.

V aksialni ravnini v nivoju L4-L5 vidna minimalna protruzija i.v. diska, spinalni kanal ni utesnjen.

V nivoju L5-S1 je minimalna centralna protruzija i.v. diska, brez utesnitve.

I.v. foramni in lateralni recesusi so prosti.

Mnenje: zmerne degenerativne spremembe L/S hrbtenice, brez utesnitve spinalnega kanala.

marec 2023:

RTG lumbosakralne hrbtenice z L/S prehodom in funkcionalnimi posnetki:

Poudarjena ledvena lordoza, blaga deviacija s konveksiteto v levo. Višina i.v. prostorov je ohranjena, v posameznih segmentih so začetni anterolateralni spondilofiti. Znaki zmerne spondilartroze L4-L5 in L5-S1, desno več kot levo, ni jasnih znakov spondilolize. Fleksija je precej omejena, ekstenzija še ohranjena, v ekstenziji je vidna minimalna retrolisteza L3, v skrajnih legah ni dodatnih pomikov med vretenci. Vretenčni korpusi so morfološko primerni. SI sklepa sta orientacijsko normalna. Nekaj kalciniranih plakov v projekciji distalnega dela aorte, manjša ovalna kalcinacija paravertebralno levo v višini transverzalnega odrastka L2 (ob ustrezni klinični sliki lahko v urotraktu).

maj 2023:

Funkcionalni posnetki lumbalne hrbtenice: antefleksija je primerno izvedljiva. Pomikov med segmenti ne vidim. Tudi retrofleksija je primerno izvedljiva. Možna je minimalna retrolisteza L3/L4.

RTG LUMBALNE HRBTENICE IN LS PREHODA V DVEH PROJEKCIJAH: izravnana lumbalna lordoza z izrazitejšo sinistrokonveksno deviacijo lumbalne hrbtenice.

Hvala

LP

Simona

 

 

 

 

Spoštovani!

Glede na izvid RTG in MR gre za degenerativne spremembe na nivoju L4-L5 in L5-S1, kjer sta nekoliko izbočene tudi medvretenčne ploščice. Operativni poseg ni potreben, svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in FTH v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close