Prosim za razlago izvida
Živjo vsem…
Forum sem do sedaj le prebirala, zdaj pa imam tudi jaz vprašanja, na katera mislim, da mi boste vi lahko pomagali:
Opravili so mi punkcijo dojke-prepis iz izvida:
V desni aksili povečanih bezgavk ne vidim. V zgornjem zunanjem kvadrantu, na meji proti notranjemu je vidno področje s cistami velikosti 10×7 mm, lahko bi šlo tudi za septirano cisto. Iz omenjenega vzamem citološki vzorec. Na meji zunanjih kvadrantov desne dojke pa je vidno 5 mm veliko hipoalergeno področje, lahko gre za gosto cisto. Tudi iz tega področja vzamem vzorec. Razširjenih vodov desno ni. V levi aksili prav tako povečanih bezgavk ne najdem. V levi dojki so številne ciste, večje imajo premer 5 mm. Vse ciste so enostavnega videza. Tudi levo razširjenih vodov ni.
Izvid citološke punkcije:
Lezija v desni dojki-I:redke normalne duktalne celice. V pregledanem ni malignih celic (C2).
Leija v desni dojki-II redke akrinometaplastične celice. V pregledanem ni malignih celic.
V pregledanih preparatih ni bilo malignih celic. Kontrola 6-12 mesecev.
Sedaj pa me zanima:
ali je to vse ok, ali naj tečnarim še za kakšne druge preiskave. Leta 2003 pa je imela moja mami invazivni duktalni karcinom dojke, katero so ji tudi v celoti odstranili, prejemala je tudi kemoterapijo in obsevanje, od takrat pa je z njo vse ok.
Prav tako je pred tremi meseci moj ati izgubil boj z mikroceličnem rakom pljuč, ampak o tem še ne morem 🙁
Resnično sem zaskrbljena, kajti imam 8 in 2 leti stara otroka…
Hvala za vse informacije
Mojca
Nisem medicinec, a izvid razumem kot normalen izvid, se pravi ni raka.
Vsekakor bi se jaz o izvidu pogovoril s svojim zdravnikom, morda bi bilo dobro iti še na genetsko testiranje (za BRCA1 in BRCA2 gen).
Vsekakor verjetno ne obstaja še kakšna bolj natančna preiskava kot sama punkcija. Drugega kot kontrola čez 6 mesecev (prijavi se čim prej – čakalne dobe) zaenkrat ne vidim. Razen seveda že omenjeni pogovor z zdravnikom, morda še kakšno “drugo zdravniško mnenje”.
Če obstaja sum na genetsko pogojen rak v vaši družini, potem se za genetsko svetovanje lahko prijavite na onkološkem inštitutu. Najprej se opravi svetovalni razgovor, v okviru katerega se lahko z zdravnico dogovorite tudi glede smiselnosti in pomena testiranja. Pozanimajte se pri onkologu, pri katerem ste bili ali pa če niste bili pri nobenem, potem se lahko pozanimate pri onkologu, pri katerem se zdravi vaša mama. Meni je onkologinja to sama predlagala, tako da ne vem kako točno gre to v primeru, ko za rakom sploh niste zboleli. Genetsko svetovanje in pa tudi morebitno kasnejše testiranje sta dolgotrajni zadevi, ko so meni vzeli kri za testiranje, so mi rekli, da bo rezultat pedvidoma čez dobro leto. Rezultat pa pomeni, da potrdijo ali pa ovržejo predpostavko o genetski okvari genov BRCA-1 in/ali BRCA-2, ki sta satatistično povezani z večjo obolevnostjo za določene vrste rakov. V primeru, da se ugotovi takšna okvara, potem vam svetujejo določene pogostejše preglede ali pa tudi kakšne operacije.
Treba pa je vedeti, da genetsko testiranje nima veze z diagnostiko sprememb v vaših dojkah. Če bi potrebovali še dodatno diagnostiko (se pravi, da bi onkolog menil, da je potrebna), potem seveda da so na voljo še druge metode kot pa je punkcija. O tem se morate pogovoriti s strokovnjakom onkologom. Jaz na vašem mestu bi se že danes naročila za kontrolo čez 6 mesecev in bi takrat tudi vse to vprašala. Če pa boste opazili kakšne spremembe, potem pa jaz ne bi čakala šest mesecev.