Najdi forum

Prosim za pomoč – alkohol

Post – 40 DNI BREZ ALKOHOLA
Ob letošnjem postu je Slovenska Karitas pripravila posebno postno pobudo; 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Gotovo se vsi po malem zavedamo, kakšne hude posledice ima prekomerno pitje alkohola. Zato je pred nami predlog, da bi letošnji post usmerili v odpoved alkoholu. Glavni namen tega predloga je aktivirati širšo javnost k razmišljanju o negativnih posledicah prekomernega uživanja alkohola in s skupnimi močmi prispevati k preoblikovanju kulture pitja.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji vsaj 170.000 oseb, ki so zasvojene z alkoholom. Če povemo poenostavljeno, to pomeni, da se s tovrstni problemom srečuje vsaka četrta družina. Najbolj ranljiva skupina za začetek tovrstne odvisnosti so osebe med 25 in 35 letom. Praviloma se resne težave pokažejo šele čez nekaj let. Najhujše posledice so nasilje nad partnerjem in otroci, razbitje družine, nezmožnost za delo in duševna ranjenost otrok. Trpljenje in agonija družin se lahko vleče leta in leta. Druge še bolj vidne posledice se kažejo na naših cestah, na katerih je po navedbi Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v zadnjih petnajstih letih umrlo 1777 ljudi in bilo povzročeno za več kot miljardo eurov družbene škode. Kar vsako tretjo nesrečo s smrtnim izidom je povzročil voznik pod vplivom alkohola. Tudi na področju zdravja številke govorijo same po sebi. Po navedbah Inštituta za varovanje zdravja je bilo npr. v letu 2006 zaradi zastrupitev z alkoholom in alkoholu pripisljivih bolezni 3.578 primerov hospitalizacij, kar je povzročilo 1.466 primerov začasnih odsotnosti z dela in s tem izgubljenih 76.348 koledarskih dni. Skupaj je zaradi bolezni, ki so posledica prekomernega pitja alkohola, v tem letu umrlo 674 oseb. Najpogostejši vzrok smrti je alkoholna bolezen jeter. Vendar vse te številke in podatki niso le statistika: so očetje, matere, otroci, sodelavci.

S skupnimi močmi lahko tudi v Sloveniji spremenimo odnos do alkohola in zmanjšamo tragične posledice prekomernega pitja. Pot ne bo lahka in enostavna. Prav pa je, da čimprej začnemo. Prvi in najpomembnejši korak je zagotovo osebna odločitev. Vsak iz med nas se lahko odloči in se v času posta za 40 dni odpove alkoholu. Darujmo svojo odpoved Bogu za vse družine in posameznike, ki na tak ali drugačen način trpijo zaradi alkohola. To je zagotovo največ, kar lahko storimo kot posamezniki. Druga možnost je, da se za to odločimo kot družina in v svojem domu v času posta ne postrežemo z alkoholom. Mogoče se nam zdi taka odločitev težka, vendar naši prijatelji nas bodo gotovo razumeli, če jim bomo to na primeren način razložili. Nenazadnje pa se lahko zato odločimo tudi kot župnijsko občestvo in v času posta iz družabnih dogodkov in srečanj izključimo alkohol. Še bolje pa je, da v župniji v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, s tako odločitvijo nadaljujemo preko celega leta. Simbol pobude 40 dni brez alkohola je spomladanski zvonček, ki predstavlja pomlad in novo življenje. Vsaka naša odločitev za tovrsten post predstavlja en zvonček. Upajmo, da jih bo to pomlad res veliko in da bodo pobelili travnike ter prinesli vsem ljudem sporočilo upanja.

(Peter Tomažič, Slovenska Karitas)

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Lep pozdrav vsem

Minilo je že leto in pol in ne vem kdo še tu vztraja, a bom vseno prispeval svoj delež. Imam namreč pozitivne novice. Mesec dni po mojem zadnjem pisanju je bilo že tako hudo, da se je ustrašila za svoje zdravje in je pri svojem zdravniku prosila za napotnico za Idrijo. Pospremil sem jo in po pogovoru so naju naročil čez tri tedne. Medtem je iskala druge rešitve in našla Viharnik. To je terapevtsko društvo, ki deluje po Dr. Rugljevi metodi in je zelo uspešno, saj zahteva celega človeka: obvezen je tek, branje ustrezne literature, skupinski in partnerski pohodi, pisanje utrinkov na knjige. Neprecenljive so izkušnje starejših članov, od katerih so nekateri vključeni tudi že 20 let, in so najboljši stimulans za lastno prevzgojo in osebni napredek. Čudi me, da mi v letu in pol na CSD tega niso svetovali, sj bi mogoče problem reševali že veliko prej. Kakorkoli – tu sva. Stanje se je takoj popravilo, saj je abstinenca obvezna že od prvega dne in počasi urejava komunikacijo ter se spoznavava. Istočasno pa tudi sam odkrivam svoj “nahrbtnik”, saj je izbira partnerja pogojena z našim čutenjem, razmišljanjem, potrebami. Ugotovil sem, da sem “suhi alkoholik” in po prebiranju knjig Sanje Rozman ter druge literature sem odkril še marsikaj o sebi. Začel sem proces, ki bi ga moral vsak dati skozi, proces spoznavanja samega sebe in posledično svojih dejanj in vplivov na druge.
Poudaril bi rad, da sta nama otroka neizmerno hvaležna, da sva se vključila v ta program in se nama večkrat pridružita na pohodih. Moj uspeh? Razen domačih urejenih razmer in poleg pretečenih 40 do 70km na teden (včasih več, drugič manj), sem v septembru na ultramaratonu Celje – Logarska dolina premagal razdaljo 75km. Izgleda nemogoče dokler ne poskušaš. Tako kot marsikaj v življenju, kjer si človek potem reče – škoda, da nisem že prej začel.
Vsem skupaj – odvisnim in ne, želim veliko sreče, ljubezni, harmonije in zdravja. “Spremeni sebe in spremenil boš svet”. Nihče ne more tega narediti za nas!

osamljena N. in soprog. Nista se nič več javila. Kako je zdaj z vama in vajinimi otroci? Javita se kaj….

Pozdrav
Prosim za mnenje kako naprej
Danes sem zvedel da je moja partnerka zdravljen alkoholik stopnja DELTA.kaj se lahko pričakuje od nekoga ki je na tej stopnji mi lahko kdo kaj več pove o tem .ker je začela pit pred nekaj dnevi in ne preneha ona ne sprejme pomoči sedi v stanovanju in samo pije že nekaj dni sploh ne funkcionira samo pije.kako se ji lahko pomaga ker zavrača vsako pomoč od vseh. je bila že skoraj po vsej ustanovah po slo.se nima 30 let .do pred kratkim je delovala v mejah normale in je abstinirala dobre 3 lete.vedel sem da je ozdravljen alkoholik samo ne delta faza.
Hvala za mnenja je odgovore

Spoštovani!

Verjetno ste v tem času že sami pridobili nekaj informacij, odgovorov o vašem problemu glede vaše partnerke, ki je, kot pravite, zdravljen alkoholik stopnje delta.
Pri tipu delta alkoholika gre za fizično in psihično odvisnost. Zanj je značilna nezmožnost abstinence in zvišana toleranca do alkohola. To pomeni, da ni zmožen »misliti in delati brez alkohola«. Za te vrste odvisnika je značilno večletno uživanje velikih količin alkoholnih pijač po principu »dolivanja«. Taki alkoholiki nadzorujejo svoje pitje, to pomeni, da lahko pijejo vsak dan, a se redko napijejo, pravijo, da je »pod gasom, a nikoli pijan«, da je »pivec iz navade«, ki pije ves dan po malem. To pa lahko samega alkoholika, pa tudi svojce vodi v zablodo, da ne gre za alkoholizem. V primeru, da tak alkoholik preneha s pitjem, pride do abstinenčnega sindroma – tresenje, bruhanje, glavobol, razdražljivost ipd. Tako dolgoročno pitje pa lahko privede do izrazitih telesnih okvar, tako možganskih, kot tudi ostalih telesnih organov.
Nista pa gama in delta tip alkoholika jasno ločena in se lahko kombinirata. Pri gama alkoholiku je odvisnost huda, značilna je izguba nadzora nad pitjem – ko enkrat oseba začne piti, ne more nehati. Alkohol ima vlogo blažilca tesnobe in napetosti. Lahko pa alkoholik za nekaj časa abstinira, to pa mu prinaša zablodo, da lahko preneha s pitjem kadar se mu zahoče. Možno zvišana toleranca, močna oz. patološka želja po alkoholu, destruktivnost, to so še druge značilnosti gama tipa alkoholika.
Kot ste lahko prebrali, gre za hujšo obliko odvisnosti. Težko je reči, kaj lahko pričakujemo od neke osebe, ki je zabredla do te mere. Značilnost zazdravljenega alkoholika je, da ne sme spiti niti ene kapljice alkohola, saj ga le to lahko privede do ponovne zasvojenosti oziroma recidiva. To, da nekdo abstinira tri leta, je veliko, vendar žal, kot ste sami uvideli, ni dovolj. Kot ste napisali, se je vaša partnerka v relativno kratkem času zdravila že v skoraj vseh ustanovah v Sloveniji. Vsak poraz, če nismo dovolj vztrajni, lahko privede do še večjega poraza. In verjetno je vsak nov poraz vaši partnerki vzel še tisto voljo, ki jo je imela, da bi alkohol izbrisala iz svojega življenja. Stiska, ko človek ne more več svobodno odločati o tem, kaj bo delal in kaj ne, ali bo pil ali ne, je velika. To je tudi razlog, da zasvojeni posameznik pitje ponavlja, čeprav se zaveda, da mu škoduje.
Sprašujete se, kaj pričakovati od take osebe in verjetno tudi, kaj lahko vi naredite? Radi bi ji pomagali, verjetno sočustvujete z njo, čutite stisko in bolečino… A težko je reči, kako bi ji lahko pomagali. Odgovor najbolje poznate vi. Verjetno pa bi temeljit pogovor, če je to ploh mogoče, in kadar je mogoče, prinesel neko rešitev. Ob tem se sprašujem, koliko časa je že bila vaša partnerka na zdravljenju, koliko časa je vztrajala ter ali je res abstinirala tri leta. Osebno verjamem, da je dokončna abstinenca, tudi pri težjih alkoholikih, možna. A je potrebno ogromno vztrajnosti, ki pa je lahko bogato poplačana. Žal vi namesto nje ne morete ničesar storiti, korak k ozdraviti mora narediti sama. Bodite odkriti z njo, morda ji bo to dalo misliti in se zavedati, kako daleč je zabredla.
Če v tem trenutku niti pogovor ni možen oziroma vaša partnerka ne želi storiti ničesar, da bi se rešila odvisnosti, se vprašajte, koliko je smiselno vztrajati v takem odnosu. Dolgoročen odnos potrebuje pravo komunikacijo, iskrenost, odprtost, zrele in odgovorne starše. Odvisnost pa prinaša zanikanje, umik, laži, izgovore, tesnobo, finančen in socialen polom, duševne motnje, izguba smisla, ujetost v začaran krog, ki se ne konča in bližnjim prinese veliko, veliko gorja.
Lahko me pokličete na spodnjo telefonsko številko, lahko se dogovorimo tudi za razgovor. Lahko skupaj s partnerko, če bi bila pripravljena storiti kaj zase, lahko pa pridete tudi sami.
Življenje nam z vsakim dnem podari novo priložnost, morda je ta preizkušnja potrebna za vajino močnejšo medsebojno rast. Pogumno!!!

Andreja Lindič

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Pozdravljena!
verjemi da te popolnoma razumem…. Sama sem v isti situaciji…Z mozem alkoholikom imava 2 otroka, punčka 6 pa pol let, fantek pa 2 leti. moj mož je do mene vsak dan zadnjih 6 let verbalno nasilen, seveda pred otroci…. Ne verjamem v ozdravitev ker je mož že probal, ampak so stvari se slabše. zdaj sem se odločila za ločitev….žau sem prepozno odprla oči in je hci zaradi moževega pitja in vedenja začela odklanjat hrano. Se pa ful bojim , ne za njega kot ti za tvojega moža da kaj si bo naredil če se ločita, ampak za oba otroka in za sebe, ker ko sem mu rekla da se bom ločila mi je odgovoril, da naj začnem brat časopise- kaj moški naredi ženi…..

Pozdravljen, soprog!

prebrala sem vaso zgodbo… Moja je kar podobna, kot verjetno vsaka zgodba o alkoholizmu in družini. Z možem ki je alkoholik že 6 let imava punčko 6 pa pol let in fantka 2 leti. verbalno je nasilen do mene pred otroci. Zanima me ce ste nasli kakšno uspešno pomoč na obali?
Mene je že groza tako živet, rada bi se ločla….odločna sem da se ločim, ampak vseeno bi rada da se mož pozdravi ker si želim da bi otroka imela lepe, pozitivne stike z oćetom.

v naprej hvala za odgovor in pa seveda vsem ki imate partnerja alkoholika SREČNO!!!!

Po desetih letih pitja sem poiskala pomoč in se streznila. Sem že skoraj štiri leta brez. Me vmes niti ni zamikal. Alkohol mi je skoraj uničil žovljenje. Psihično, fizično, … Premlada sem bila, da bi tako končala… Ker je to bolezen, bolnik tega nima pod kontrolo, zato je obsokanje nesmiseljo, potrebno pa je nanj pritisniti, da se spravi na zdravljenje. Jaz sem se spravila, ko sem imela take krize, da se jih ni več dalo prenašati. Rada bi povedala, da se da nehat.

New Report

Close