Prosim za pomoč!!!!!
Živijo!
Upam da sem izbrala pravo temo za moj problem, ki pa je sledeč…
Že lep čas delam v gostinskem lokalu, ki je odprt pozno v noč. Vse je vredu in prav, s šefi in gosti se odlično razumem, dokler nekega večera nekaj mesecev nazaj ni prišel nek moški približno 40 let star. Ni rekel ne dobre dan ne nič, kot samo “Waw, kok maš pa ti lepe joške itd. itd………” Brez prestanka je hvalil vse moje dele telesa, kako bi me spravil v posteljo, me odpeljal neznano kam itd. Saj kakšno pohvalo vsaka punca rada sliši, ampak jaz sem se počutila tako osramočeno, kot da bi pred vsemi stala popolnoma gola. Rekla sem mu, da me niti ne zanimajo njegova mnenja ampak bilo je kot da bi govorila s steno. Kamlu mi je prinesel pismo, ki ga je napisal in lahko si predstavljate kaj vse piše notri. Fant, s katerim sva skupaj 5 let je rekel, da ga noče več videti, ker ga bo razbil… Zdaj je začel pošiljati pisma celo na naslov gostilne, kar je šefa razjezilo in je rekel, da ko naslednjič pride, naj ga le pokličem… Ponujal mi je tudi denar češ naj grem z njim za 2 uri… Sita sem vsega, počutim se osramočeno in izrabljeno, res ne vem kaj naj naredim. Svetovali so mi, naj ga prijavim, ampak ne vem če je smiselno….
Mogoče se vam ne zdi velik problem, mene pa mori in me je strah, da me bo kje počakal…
Prosim za nasvet, kako naj se ga rešim…
Hvala!
Bachy
Spoštovana Bachy,
ja, verjamem,da se po takem dogodku/ih lahko počutite čisto upravičeno osramočeni in umazani, saj dejansko ta tip zliva “gnojnico” po vas… Ob vsem tem pa ste vi čista in nedolžna in absolutno nič kriva. Hkrati vas je temeljito prestrašil, saj se težko potem počutiš ob nočnih urah varen na cesti…
Čisto možno, da gre “le” za nekoga, ki “veliko govori” – kar pa še zdaleč ne pomeni, da je to nedolžna zadeva, ki jo morate kar tolerirati. A hkrati se nikoli ne ve, kako daleč stvar lahko gre – priporočam vam, da stvar vzamete skrajno resno in naredite vse, da se boste vi počutili varni. Kajti to, kar se vam dogaja, je najmanj spolno nadlegovanje (če pa so zraven še kakršne koli grožnje, pa še več).
Čisto praktično – poskrbite, da se ne vračate sami domov ob poznih urah (če se le da – naj pride fant po vas ali greste s kakšno sodelavko, prijateljico… – še posebno, če se je tisti “tip” ta dan “smukal” okoli vašega lokala). Lahko si tudi nabavite solzilec – če vam to da več varnosti (poznam več ljudi, ki si ga je v zadnjem času nabavilo, ker se ponoči oz. v temi počutijo v Ljubljani ogroženi, ko gredo iz službe ali od koderkoli) – dobite ga v trgovinah z orožjem, ob tem pa morate pokazati osebni dokument (npr. Lovec v Ljubljani).
Dobro je, da ga greste tudi prijaviti na policijo – zaradi spolnega nadlegovanja in še sploh, če so v pismih, ki jih imate, notri stvari, ki vas ogrožajo (domnevam, da so). Prav tako lahko pokličete policijo takrat, ko vam “teži” (domnevam, da je takrat še kdo okoli vas, ki to sliši in lahko priča). Že grožnje mora policija vzeti resno (novi zakon o nasilju pa bo stvari še zaostril). Hkrati pa se ne dajte na policiji kar odpraviti na hitro – zato priporočam, da se povežete z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju, kjer imajo veliko izkušenj s prijavami in vam bodo tudi znali svetovati (stik z njimi poiščite na svetovnem spletu).
Moje mnenje je, da ne glede na to, ali bo prijava na policijo “uspela”, ali ga bodo dejasko sankcionirali, mislim, da se boste vi počutili varnejši, ko boste vedeli, da ste to stvar “predali” naprej – organu, ki je za to pristojen – da se niste pustili stisnit v kot in samo čakati, kaj se lahko zgodi, ampak ste upali zase nekaj narediti. Najhuje pri tovrstnih zlorabah je (ja temu bi jaz že rekla spolno nasilje, pa četudi samo verbalno), da te pustijo samega, prestrašenega, stisnjenega v kot, ko ne upaš nič narediti, samo čakaš. Najhuje je namreč to, da taki ljudje sejejo strah, poiščejo žrtve, ki jih zastrašujejo, pa četudi nikoli ne pride do nič “resnega” – vam je že samo s tem, kar se je zgodilo, precej “obremenil” življenje in znižal kvaliteto življenja.
Če občutite, da so posledice tako velike, da ne boste zmogli sami s fantom “čez to” (še posebej, če se je ta zloraba “usedla” na kakšno podobno izkušnjo iz preteklosti), potem si lahko poiščeta tudi pomoč strokovnjaka – npr. zakonskega in družinskega terapevta (centri so po celi Sloveniji – najdete jih na internetu ali pa se obrnite name po mailu in vam bom odgovorila).
Vse dobro in pogumno naprej!
Živjo
Gospa Anica je vse lepo razložila, meni se zdi da nihče nemore bolše povedati. Res je to spolno nadlegovanje, čeprav samo pogvorno. To je lahko tudi kaznivo, ker nihče nesme ustrahovati. Zato bodi previdna, če še delaš v tem lokalu, je najbolše da zvečer ne hodiš sama domov. Če se bo nadlegoanje še stopnjevalo, je pa najbolje da ga prijaviš policiji in zamenjaš službo.
Želim ti ve najbolše.
bodi močna