Če se kdo izmed vas spozna na sklepanje naložbenih življenjskih zavarovanj, imam eno vprašanje.
Čez 15 let bo sin star 19 let in naj bi šel študirat, zato lahko danes predvidevam, da bomo takrat potrebovali denar. Potreboval ga bo pa tudi ob koncu študija, to je predvidoma čez 20 let.
Tako sem sedaj pred dilemo, ali naj sklenem zavarovanje z dobo plačevanja premije 15 let ali 20 let.
Moje vprašanje pa je naslednje:
– če sklenem zavarovanje za 20 let in rabim denar že po 15-ih letih, verjetno plačam nekakšno provizijo za predčasen izstop. Če pa denarja ne rabim tako nujno in vplačujem še naslednjih 5 let (čas sinovega študija), na koncu dobim precej visoko vsoto;
– če sklenem zavarovanje za 15 let, dobim denar ob odhodu sina na faks. Če pa denarja ne rabim tako nujno in bi rada vplačevala še naslednjih 5 let (čas sinovega študija), ali lahko to isto polico enostavno podaljšam in dobim na koncu izplačano enako vsoto kot v prejšnjem primeru (sklenjena polica za 20 let)??? Ali pa moram znova skleniti zavarovanje za novih 5 let in dobim na koncu občutno nižji znesek???
Prosim za kakršenkoli nasvet.
Pozdravljena!!!!!
Razložil vam bom vaš primer!!!!
Pri naložbenih zavarovanjih za otroke(imenujejo se NZ JUNIOR)je enaka možnost kot pri navadnih NŽZ. V primeru sklenitve pogodbe za dobo 20-ih let lahko pri 15-ih letih kot je zgoraj navedeno ob morebitni potrebi po denarju zahtevate PREDUJEM. To pomeni, da dobite 80% od odkupne vrednosti, ki je takrat na vašem računu.Medtem pa se vam preostali delež(20%) dalje plemeniti do izteka dobe!!!
Upam da sem bil dovolj jasen. Če pa je še kakšno vprašanje me lahko kar vprašate in vam bom odpisal!!
LP!!!