prosim za nasvet
Pozdravljene!
Sem nova na forumu za alergije, nova v materinstvu, skratka še dokaj neizkušena. Zato se obračam na vas, ki imate izkušnje.
Imam fantka, ki je star 3 mesece in 1 teden, polno dojen. Že od samega začetka (nekje pri prvemu mesecu) so se na obrazu in kasneje po celi glavi pojavili mozoljčki. Kasneje po vratu, rokcah, trebuhu, nato še po nogicah. Iz teh mozoljčkov je na ličku ostala hrapava, pordela koža, prav tako na nogicah. Na posvetovalnici mi je pediatrinja svetovala, da naj preneham z zaužitjem jajc in mleka. Predpisala mi je tudi hladilno kremo z olivnim oljem. Tisti trenutek (še preden sem začela s kakršnokoli dieto) se je zadeva nekoliko omilila in s pomočjo te kreme skoraj izginila. Čez par dni se je spet pojavilo. Ne več tako intenzivno, vendar na ličku in nogah povsem enako. Naj omenim, da sem čisto na začetku tudi opazila, da je v njegovem blatu ‘kao’ sluz…sem se spraševala, od kod zdaj to… 22.11. sem prenehala z uživanjem jajc in 1.12. sem prenehala z uživanjem vseh mlečnih izdelkov, oz. vsega, kar vsebuje karkoli mlečnega. Stanje se ni poboljšalo. Drekec je še kar sluzast. Mozoljčki so še, vendar manj kot na začetku. Najbolj je opazna ta trda pordela koža na ličkih in na nogicah. Včasih dobi tudi take rahle rdečine na glavi, da se ubožec kar naprej praska… Toliko o situaciji. Aja…nihče od staršev (mene oz. partnerja) nima kakršnihkoli alergij. Zdaj pa vprašanja:
– tiste, ki se na alergije spoznate – ali so to znaki alergije
– koliko časa moram biti na dieti, da bom ugotovila, če so res kriva jajca in mleko (pediatrinja je rekla 3 tedne)
– pediatrinja mi je danes rekla, da naj niti ne jem pšenice – ali naj to preizkusim zdaj? Se mi zdi, če se alergija slučajno poleže, ne bom vedela od česa je alergija…
– ne jem ne oreščkov, ne čokolade, ne mleka, ne jajc…tiste, ki ste na mlečni dieti, predvidevam, da veste, da je mleko skoraj vsepovsod, če pa ne mleko je pa potem jajca… bojim se, da bom izgubila mleko, če bom odstranila še pšenico…že tako imam bolj malo na izbiro…
– ali je možno, da je kriv prašek? (uporabljam persil sensitive)
– ali lahko po enem mesecu vseeno zahtevam test za alergijo (tudi če mu izginejo rdečine), kajti rada bi bila prepričana da je ali mleko ali jajce ali kaj drugega, da ne bom na račun pomankanja te hrane, ki sploh ni nujno, da povzroča alergijo, morebiti izgubila mleko
– koliko mora biti star dojenček, ko ga damo testirat (je kakšna starostna omejitev)?
Malo sem zmedena. Vem da je tudi brez teh živil ogromno za jesti in da lahko na različne načine pripravim še bolj zdrave jedi….
Samo rada bi vedela in to čimprej, da pomagam mojemu pikcu, ki se včasih tako neusmiljeno čoha…pa mi je pediatrinja rekla en mesec…
Hvala vam za odgovore.
lp
1. Koliko casa na dieti: pri meni je trajalo kak mesec in pol, da je bilo pri hčerki opazno prvo izboljšanje.
2. Dieta brez pšenice je precej huda, jaz se ne bi kar takoj vrgla v to. Iz lastnih izkušenj vem, da te na začetku to psihično še bolj obremeni, že sama jajca in mleko je kar zalogaj… Na tvojem mestu bi najprej še naprej držala dieto brez mleka, jajc, oreškov itd, potem pa boš videla. Mimogrede – tudi večina kupljenega kruha vsebuje mleko. Da ne govorim pecivu. Več o tem si najdi z iskalnikom.
3. Zaradi same diete, pa čeprav bi črtala tudi pšenico, mleka ne boš izgubila. Poznam mamice, ki so še na precej hujši dieti kot jaz, pa so dojile dve leti ali več brez težav. Skrbeti moraš, da vseeno ješ dovolj in raznoliko, pa da si spočita in se ne sekiraš preveč (ja, saj vem, to je lahko reči, ampak sčasoma bo bolje!).
4. Lahko je kriv tudi prašek. Poskusi zamenjati. Dermatologi menda priporočajo Avo. Jaz uporablja ekološki prašek Ecover, ki ga kupujem v Avstriji.
5. Starostne omejitve za testiranje ni (če ti pediater to reče, mu povej, da nima pojma in ga zamenjaj). Je pa res, da je pri majhnih dojenčkih več možnosti, da so testi lažno negativni. Sama teste jemljem samo kot eno dobrodošlo informacijo, sicer pa sem jaz tista, ki ugotavljam (počasi in včasih brez sadov), kaj dela hčerki težave.
Evo, to je to, na hitro. Če imaš še vprašanja, pa povej. Srečno!
Najlepša hvala vsem za odgovore.
Odločila sem se, da preizkusim 14 dnevno dieto brez jajc in mleka oz. mlečnih sledi. Vodila bom dnevnik. Bom videla, kakšno bo stanje čez 14 dni. Tuhtam tudi na bioresonanco. Včeraj sem slišala celo, da so sinčka neke znanke čisto prepikali, pa niso ničesar ugotovili. Ko je šel na bioresonanco, pa so ugotovili, da je alergičen na magnezij, ki se je v njegovo hrano izločal iz njene plombe (otročka je polno dojila).
Skratka, zakomplicirana je ta reč. Veseli pa me, da prihajam do spoznanja, da bomo slej ko prej spet morali vsi k naravi, in življenje bo bolj zdravo in lepše.
Lep vikend vam želim!
m
ekološki prašek se dobi tudi v DM.
poleg tega priporočam 2X spiranje vsega perila.