Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Prosim za mnenje

Prosim za mnenje

Spoštovani!

Stara sem 26 let. V družini smo precej obremenjeni glede srčnih bolezni. Oče ima arterijsko hipertenzijo in srčno popuščanje, prav tako njegov oče. Moja stara mama in stari oče po mamini strani pa sta prav tako doživela srčni infarkt.

Vem da se vse to lahko podeduje, zato me precej skrbi glede na to kakšne težave imam sama že tri leta. Imam visok krvni tlak, največ izmerjen je bil 165/105. Sem kadilka, če pokadim celo škatlo cigaret v enem dnevu se mi ustnice obarvajo modro, boli me cela leva roka, tudi do vratu in malo pod požiralnikom na obeh straneh. Vse je še huje če sem pod stresom, kar je zadnja leta bilo precej. Tudi kašljam precej. Včasih se mi ponoči zgodi kot da bi “pozabila” dihati in se nato zbudim ko že lovim sapo. Vsemu temu do zdaj nisem preveč posvečala pozornosti. Tudi zdravnici sem to že omenila, ampak mi ni rekla nič konkretnega.

Prosim vas, povejte mi ali naj grem zaradi teh težav k zdravniku ali pa to ni toliko resno da bi bilo te težave potrebno obravnavati.

Hvala za odgovor!

Lepo vas pozdravljam

Upam, da vam je poznana škodljivost kajenja. Škodljivost je hujša pri bolnikih z visokim krvnim tlakom in pri kadilkah. Morda je pri vas pogost kašelj že posledica kajenja. Ali so ostale težave posledica zvišanega krvnega tlaka in morebitnih sprememb na srčnih žilah bi lahko potrdili na osnovi izvidov preiskav (izvidi krvi EKG, UZ srca, rentgenski izvid srca).

Verjetno gre pri vas tudi za funkcionalne težave zaradi stresnega stanja (prebujanje ponoči z lovljenjem sape).

Svetujem vam, da čimprej opustite kajenje in da se pogovorite z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close