Prosim , razlaga izvida
Pozdravljeni!
Stara sem 45 let in zaradi boleče roke in podpazduhe sem obiskala zdravnika. Sledili so pregledi in končno diagnoza- rak.
Bila sem operirana, odstranili so mi levo dojko in vse bezgavke. Prosim pa, če mi lahko na poljuden način razložite izvid, ki sem ga dobila. Hvala že vnaprej.
…Iz zunanjega spodnjega kvadranta pokaže invazivni duktalni karcinom tubularnega tipa, gradus I., mitoze I, premera 3 mm. V aksilarnih bezgavkah pa v 17/18 izoliranih bezgavk, stanje slabo diferenciranega edenokarcinima, največja metastaza meri 4,5 cm. Prisotna ECE, ELVE ter perinevralna invazija. Diferenciacija tumorja 2, mitize 2, hormonski receptorji ER pozitivni 95%, PR 60%, MIB-1 25%, HER-2 status negativen. Hormonski receptorji na karcinim dojke prav tako pozitivn ER 90%, PR 10%, MIB-1 1%. Izvid HER-2 sledi.
Potrebna je dopolnilna sistemska KT. Prejela bo 3x FEC-90, 3x Doce 100.
Spoštovani:
pri vas gre za dvojedrni rak dojke. Tubularni karcinom ima zelo dobro prognozo in tudi vaš je imel dobre karakteristike. Poleg tega pa imate še drug tip tumorja, invazivni duktalni, ki zahteva dopolnilno kemoterapijo ter dopolnilno hormonsko terapijo, saj je slabo diferenciran (3. malignostne stopnje), številni zasevki so prisotni v bezgavkah ter relativno visok je proliferativni marker MIB-1. Z dopolnilnim sistemskim zdravljenjem bodo vaše možnosti za preprečitev relapsa v bodoče bistveno zmanjšane kot so sedaj, kajti glede na vse te karakteristike obstaja trenutno verjetnost ponovitve velika.
Pozdrav
Gospa je napisala, da je tumor v bezgavkah slabo diferencirani adenokarcinom, ne pa invazivni duktalni karcinom. Prav tako niso karcinomi dojke edini, ki kažejo pozitivne hormonske receptorje – 40% adenokarcinomov pljuč ima pozitivne hormonske receptorje. Po mojem mnenju zaenkrat govorimo o “origo ignota” (neznanem izvoru zasevkov).