Najdi forum

Prolektinom

Lep pozdrav.Vesela bi bila,če bi dobila čim več informacij o bolezni imenovani
MAKROPROLEKTINOM oz. hiperprolektinom.Ima jo namreč moj prijatelj.
Vem,da je to hormonski tumor na HIPOFIZI ,oz. pod možgani v področju turškega sedla.Leto dni in pol je trajalo preden so ugotovili kaj je krivo,da se mu oža vidno polje na obeh očesih.Pri preiskavah krvi so ugotovili,da je vrednost prolektina narasla na 6161 Mikrogramov na liter,če je normalno največ 17 Mikrogramov na liter. Sedaj se zdravi z zdravilom imenovanim Bromergon in sicer jemlje 22,5 Miligramov tega zdravila na dan.Po 8 mescih zdravljenja mu je prolektin padel na 84 Mikrogramov na liter krvi,tumor pa se mu je zmanjšal za nekaj več kot polovico.
Njegov nevrokirurg in zdravnica endokrinologije pravita,da je to SUPER pa vendar bi rada slišala še od katerega drugega specijalista mnenje.
Kako naprej,kdaj bo lahko zmanjšal dozo tega zdravila,kakšne posledice lahko imajo ta zdravila,bo tumor izginil ali se bo samo zmanjšal…
Njegovo počutje je enkratno,vidi odlično,glavobolov nima skratka počuti se popolnoma zdravega

Draga pupa,

nič se ne sekiraj, tvoj prijatelj je v dobrih rokah in če ga kaj zanima, naj kar vpraša svojega zdravnika. Bolezen je pod kontrolo in po pričakovanjih bo dokončno ozdravel. Koliko te bolezni je v Sloveniji ne vem, ker nisem endokrinolog in se s tem ne ukvarjam.

Najlepša hvala za vspodbudne besede.Za kakeršnokoli informacijo o tej bolezni bom vaš dolžnik.Zanima me,če obstaja kakšna stran na internetu na kateri odgovarja specijalist – Endokrinolog?

Lep pozdrav: Pupa

Kolikor vem, za zdaj ne. Predlagajte to skrbniku strani, ki je k sodelovanju povabil mene. Večino informacij najdete v učbenikih interne medicine, če se znate prebiti skozi strokovne izraze in “našo siceršnjo latovščino”.

Predlog sem že oddala.Kako bo pa bom videla.
Nekaj malega bi še vprašala,če pa vam bom preveč tečna me pa kar ignorirajte.
Zanima me, če je izraz GALAKTOREJA povezan z to boleznijo?
Poizvedela sem tudi,da so povzročitelji prevelikega izločanja prolektina lahko nekatera zdravila, vzrok pa da je lahko tudi HIPOTIRODIZEM.Kaj je to?
Moti me tudi,da Zdravnica ni niti omenila operacije temveč je rekla,da se bolezen zdravi z zdravili,ki pa jih mora jemati redno in celo življenje.Morda ravno zaradi vzroka prevelike količine prolektina? Vzrok pa mislim,da so prijateljeve prsi,saj ima povečane v njih pa je zdravnica otipala tkivo ženskih dojk.
Proti koncu 8 mesca zdravljenja je imel dojke boleče občutljive vendar je sedaj že skoraj vredu.Te neporaščene,povečane dojke ima že vsaj 15 let.
Na vas se obračam ravno zaradi tega,ker ima moj mož preveč ženskega v oz. na sebi.

Pozdrav. Pa brez zamere….

Galaktoreja je pojav iztekanja mleka iz bradavice dojke. Pri ženski je to lahko normalno tudi kadar ne doji, če je zelo močno pa je običajno bolezensko. Pri moških ta pojav ni normalen in je vedno bolezenski znak. Seveda je povezan s tumorji hipofize in z drugimi tumorji, ki so hormonsko aktivni.
Res, tudi nekatera zdravila so lahko vzrok za galaktorejo oziroma za hiperprolaktinemijo vendar to ljudje, ki ta zdravila morajo jemati, vedo.
Lahko da gre pri možu še za kakšno drugo hormonsko motnjo, ne le za povečano hipofizo. Verjetno je v obravnavi pri endokrinologu, ki vedno obravnavajo pacijenta kompleksno, saj vedo, da včasih “odkritje enega vzroka” ni nujno hkrati “odkritje vseh vzrokov” in poskusijo izključiti ostale razloge za hormonske spremembe.

Oproščam se,ker sem vam vzela že veliko časa. Toda ti hormoni so zelo komplicirani.Z hormonskimi testi so že ob postavitvi diagnoze ugotovili tole:
mčno zvišana vrednost prolektina ter normalno oz. mejno znižane vrednosti TSH,FSH IN LH,ščitniška hormona T4 inT3 sta bila v mejah normale,funkcija suprarenalne žleze je bp. Tudi STH,prosti testosteron, IgF 1 je vredu.Kar se torej tiče ostalih hormonov bi bilo vredu.
Kaj pomeni : Dg:Prolaktinom
St, po holecistektomiji

Kako zveni tole:po 8 mescih zdravljenja je opravil rutinski MR,ki kaže za več kot polovico manjšega tumorja,ki ima cistično komponento.Je to v tem primeru dobro ali slabo?Uf….že spet vas mučim.Kar skregajte me.

Lep pozdrav: Pupa

Draga Pupa,

res ste “tečna stranka” ampak saj niste edini! Vaš mož ima hipofizni tumor, ki raste iz enega dela hipofize. Hipofiza ima sicer 3 dele z različnimi funkcijami in vsak del izloča druge vrste snovi, ki delujejo ali ne delujejo kot hormoni. Seveda tisti del ki raste in izloča “svoje hormone” to je prolaktin, 8zato ime prolaktinom!!!) pritiska na ostala dva dela, ki sta zato prizadeta in ne izpolnjujeta ali komaj še izpolnjujeta svojo funkcijo! Ciste rade nastanejo po “propadu tkiva” zato predvidevam, da je to dober znak. Tumor je zdaj pod kontrolo in se zmanjšuje, verjetno pa bo stvar izzvenela in se pozdravila do konca. Kaj bi še radi? Kot sem že rekel ste se za podrobno razlago bolezni obrnili na “slab” medij, ker nisem strokovnjak za to. To kar vam pripovedujem lahko preberete v vsakem povprečnem leksikonu.

Prav lepa hvala in prav lep pzdrav.

Najprej bi vas lepo pozdravila.Že dolgo se nisem oglasila, sem pa budno spremljala vaše odgovore predvsem o prolektinu in zdravilih, ki zavirajo izločanje prolektina .Zanima me pa tole:po enoletnem zdravljenju z Bromergonom je kazalo na najbolše, včeraj pa je prišlo do kar močne omotice in pa do popolnoma neritmičnega, nekontroliranega bitja srca, kar naju je zelo prestrašilo.Tudi krvni tlak je bil zelo nizek.Bolečin ali kakeršnihkoli drugih znakov ni bilo.Povprašala bi o tem njegovo zdravnico pa sva na pregledu bila prejšnji teden ( nič ni bilo narobe )
pa ne upam preveč sitnariti.Rezultate krvnih preiskav pa še čakava.
Stanje se je počasi umirilo – pritisk, utrip.Danes zjutraj je bil spodnji 103 ,zgornji 145 , utrip 90 :prav takšen kot je bil pri zdravnici.
Ker imate več izkušenj z zdravili Bromergon se obračam na vas.Je mogoče, da so temu kriva zdravila?V enem vaših odgovorov sem prebrala, da obstajajo tudi druga zdravila , ki so pravtako učinkovita toda dražja.Katera so ta zdravila in ali so njihovi stranski učinki manjši?

Z spoštovanjem vas pozdravljam:

vedno znova zaskrbljena Pupa…

Draga Pupa,

bromergon zna pri nekaterih uporabnikih povzročati slabosti in ga na splošno slabo prenašajo. Za tiste je nekako “rezerviran” Norprolac, ki pa po mojih informacijah ni registriran v Sloveniji in ga ima ginekološka klinika v svoji lekarni za tak slučaj. V okviru slabosti lahko Bromergon torej povzroči tudi kolaps in nizek tlak, da bi neposredno vplival na ritem srca pa ni znano. Glede na simptome, ki jih navajate bi sklepal, da je bila aritmija pri vas prva in padec krvnega tlaka le posledica.

Svetujem pregled pri zdravniku (splošnem), ki vas bo verjetno preusmeril do internista. Motenj srčnega ritma je neskončno veliko, imajo različne vzroke in se zelo različno obravnavajo.

New Report

Close