Spoštovani! Stara sem 28 let. Že nekaj časa imam težave s prebavili. Pred 2 letoma sem bila na kolonoskopiji zaradi svežih krvavitev pri odvajanju. Vendar, po 6mesecih, ko sem sla na pregled se je stvar uredila in izvid je bil bp. Sedaj se je stanje ponovilo. Opažam vedno sluz na blatu, ki pa se je v zadnjem času povečala. Še posebej kadar sem zaprta se količina sluzi poveča, zraven se pojavi sveža kri (lahko tudi več). Proktolog je izpostavil sum na KVČB, kot pravi je 10 cm rektuma polno sluzi, črevo se razpira, krvavitve ni bilo videti, ostal del do 18 cm ni videti prizadet. Diagnoza je ulcerozni proktitis. Napotena sem na kolonoskopijo za opredelitev in potrditev diagnoze. Zanima me, ali se lahko pojavi proktitis tudi akutno? V katerih primerih? Lahko vpliva kaksna hrana na razvoj bolezni npr surova ribja hrana (bakterije?)? Lahko tedenska uporba sveck (glicerinske) vplivajo na razvoj ? Hvala.
Spoštovana,
Ulcerozni proktitis je ena od oblik kroničnih vnetnih črevesnih bolezni. Zahteva resno zdravljenje, ki je na žalost doživljensko. Pojavlja se lahko v zagonih s simptomi, ki ste jih opisali. Polek terapije katero vam bo predpisal vaš gastroenterologo je dobro upoštevat ditna navodila katere dobite na številnih forumih, vsekakor ni za vsakega pacienta enak pristop. Uporaba glicerinskih svečk ne bo naredila spremeb in ne vidim smisla v tej uporabi.
Lp