Problemi s sinom
Pozdravljeni!
Sem 70 letna mama, pri kateri živi 40 letni sin. Živi v svoji sobi, ki pa je popolnoma zanemarjena. On namreč ne čisti, praha je na policah ogromno, skoraj centimeter, tla umazana, tudi kakšne smeti so po tleh. Bojim se, da se bodo po hiši iz te sobe naselile pršice in še kakšna druga “golazen”.
Zanima me, kako vi gledate na to, kaj je za narediti?
Ko mu rečem, da naj počisti in pospravi, reče, da bo, potem pa ne.
Ne gre za to, da ne bi imel časa, saj nima službe in je tudi ne išče, ker dobiva podporo, pretežno pa ga preživljam jaz.
Mu naj počistim sobo, pustim, ali…?
Hvala za vaše mnenje
Spoštovana gospa,
glavno vprašanje vašega pisma ni v čiščenju sobe ali ne, temveč, kakšni so razlogi, da je vaš sin izgubil smisel svojega življenja. Njegov “zanemarjen” način življenja in razmišljanja, kot ga opisujete, kaže, da je že zdavnaj izgubil upanje v kar koli, nima volje, da bi se česar koli lotil, začel, počel, nima zanimanja za kar koli, temveč navzven izgleda, kot da se je vdal v usodo ali kot da mu je vseeno za vse. Bolj smiselno bi se bilo poglobiti v to, kako se vaš sin ob vas počuti, kaj doživlja in razmišlja. Kdaj se je njegovo življenje ustavilo in obstalo ter zakaj. Morda je bil v stvareh in idejah, ki jih je počel, večkrat zatrt, morda ni bil motiviran, morda ni nihče verjel vanj, da je sposoben in da mu bo uspelo, morda se je počutil nepomembnega, prezrtega, nesposobnega. Morda ste številne stvari urejali in naredili namesto njega in se tako ni imel priložnosti dokazati, se osamosvojiti, se veseliti nad svojimi dosežki, biti ponosen nase ipd. Vsekakor je bolje razmišljati v tej smeri, o razlogih, zaradi katerih je vaš odrasli sin obtičal v svojem življenju. Takšnega življenja si zagotovo ne želi, poti naprej pa tudi ne najde, saj tudi sam ne verjame vase in si ne zaupa, da bi mu uspelo. Morda se boste morali zamisliti nasploh o vašem dosedanjem življenju in odnosu z njim. Pogovor s sinom, pa naj bo takšen, da mu boste zares prisluhnili in ga poskušali slišati ter začutiti v njegovem doživljanju, vam bo razjasnil marsikatero vprašanje. Želim vam vse dobro.