Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Problemčki

Problemčki

Lep pozdrav.
Imam nekaj raznovrstnih težav, ter prosim da mi na njih poskušate odgovoriti. Se opravičujem, ker bo pismo preveč dolgo, samo imam strah pred zdravnikom (panika) in tam skoraj ne morem govoriti in spraševati, ker komaj čakam, da grem ven. Stara sem 35 let in dosti predebela, in razen ginekoloških problemov (izvenmaternična nosečnost, konizacije), ter kroničnega bronhitisa na splošno nimam težav.
Naj začnem:
1. Sinus tahikardija, to so mi ugotovili pri EKG, je to nevarno? Kaka je to povezava s tem da mam občutek včasih, da mi srce ne bije vredu, da včasih kot da udari v prazno. Tu bi pripomnila tudi, da imam višji tlak okoli 130/90, verjetno zaradi debelost. Se mi pa zelo poveča pri stresu in ko moram kaj narediti, kot npr. zdravnik, sestanek… Prav tako imam stalno visok pulz tudi v mirovanju okoli 100, ali je temu kriva debelost in neaktivnost? Zanima me tudi, če je mogoče krivo neurejen ritem spanja, saj imam tako delo, da se vstajam ob 3, enkrat na teden pa delam celo noč.
2. Sladkorna bolezen: v nosečnosti sem mela noseč. sladkorno, ali naj si naredim test, če jo imam še sedaj. Imam tudi ture, ali je to zaradi možnosti, da mam sladkorno?
3. Na levi roki imam občutek odrevenelosti mezinca in prstanca, je to res zaradi stalne prisiljne drže in vratu? To imam že skoraj več kot leto dni. Na isti roki na zgornji strani zapestja imam tudi bulo, ki so mi jo že enkrat punktirali ter tudi operirali, vendar se je čez mesec pojavila nazaj. Sedaj jo mam tudi že leto dni. Sama bula, razen lepotne napake me ne moti, samo me zanima če vpliva na to odrevenelost prstov in zadnje čase se mi občasno zgodi, ko nekaj primem, kot da težko dlan odprem nazaj.
4. Izcedek iz dojke: na desni dojki, sicer ne čutim otrdlin, razen da imam (na obeh) ture oz. podkožne mozolje na spodnji strani dojk, kjer se bolj potim, če stisnem za bradavico mi pride ven belo rumena kapljica. Ali je to lahko posledica zdravil Xanax in Zoloff? Prej tega nisem imela.
5. Kako se rešim turov oz. teh podkožnih mozoljev? Pojavljajo se ciklično tako kot menstruacija, samo pred njo.
6. Ali obstaja možnost kontaktiranja s psihiatrom preko telefona, ker kot sem povedala na vrhu mam strah pred zdravniki in dobim napad panike in vem da tam ne bom sposobna komunicirati.

Se opravičujem, ker vem da sem predolga in se zahvaljujem za vašo pomoč.

Spoštovani!

1. Sinus tahikardija ni nevarna. Kaka je to povezava s tem da mam občutek včasih, da mi srce ne bije v redu, da včasih kot da udari v prazno. To je zato, ker verjetno vmes srce resnično nekako udari »v prazno« – gre za izjemni utrip, ki ni v logičnem zaporedju. Samo po sebi to ni nevarno. Tu bi pripomnila tudi, da imam višji tlak okoli 130/90, verjetno zaradi debelost. Se mi pa zelo poveča pri stresu in ko moram kaj narediti, kot npr. zdravnik, sestanek… Prav tako imam stalno visok pulz tudi v mirovanju okoli 100, ali je temu kriva debelost in neaktivnost? – Precejšen del problemov je povezan z večjo telesno težo in slabšo telesno kondicijo, delno pa tudi z »živci« .Zanima me tudi, če je mogoče krivo neurejen ritem spanja, saj imam tako delo, da se vstajam ob 3, enkrat na teden pa delam celo noč. Samo toliko, kolikor vas to tudi psihično utruja.
2. Sladkorna bolezen: v nosečnosti sem imela noseč. sladkorno, ali naj si naredim test, če jo imam še sedaj. Prav je, da si zaradi nosečniške sladkorne bolezni krvni sladkor kontrolirate enkrat letno, ali vsaj na pet let. Imam tudi ture, ali je to zaradi možnosti, da mam sladkorno? Lahko, a ni nujno.
3. Na levi roki imam občutek odrevenelosti mezinca in prstanca, je to res zaradi stalne prisilne drže in vratu? DA. To imam že skoraj več kot leto dni.
Na isti roki na zgornji strani zapestja imam tudi bulo, ki so mi jo že enkrat punktirali ter tudi operirali, vendar se je čez mesec pojavila nazaj. Gre verjetno za ganglion, tj. za izbuhnjenje sklepne ovojnice – podobno balonu pri žogi. Praviloma ne povzroča odrevenelosti – ta je bolj verjetno zaradi sprememb v vratni hrbtenici.
4. Izcedek iz dojke: na desni dojki, sicer ne čutim otrdlin, razen da imam (na obeh) ture oz. podkožne mozolje na spodnji strani dojk, kjer se bolj potim, če stisnem za bradavico mi pride ven belo rumena kapljica. Ali je to lahko posledica zdravil Xanax in Zoloff? Prej tega nisem imela. Lahko, pa bi bilo vseeno potrebno preveriti z mamografijo.
5. Kako se rešim turov oz. teh podkožnih mozoljev? Za toliko turov bo najbrž potrebno jemati antibiotike.
6. Ali obstaja možnost kontaktiranja s psihiatrom preko telefona? Mislim, da ne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Tudi sam mam tak gagliom na zapestju enako punktiran in operiran in se je ponovil, je v velikosti 1cm, pri delu me ne moti, sicer se ob napornih ročnih delih poveča. Ga lahko pustim, ker me ne ovira al naj ponovim operacijo? Je možnost, da se iz tega lahko razvije kaj drugega?

Spoštovani!

Iz tega se ne more razviti nič drugega, izjemoma bi se lahko povečal, a za poseg tudi takrat ne bo prepozno. Zaenkrat pa lahko počakate.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close