Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija problem z ušeski

problem z ušeski

Spoštovani!

Lepo prosim še za Vaše mnenje, po takem stresnem dnevu ne vem več, kaj z vsem informacijami.
Danes dopoldan sem pri 4-mesečnemu sinu opazila gnoj iz desnega ušeska. Sin drugače ni imel vročine, ni jokal, ni bil neješč, ni se držal za uho, le prehlajen je že kar nekaj časa. Zdravnica je rekla, da je uho vneto in polno gnoja, ter da morava na sprejem v bolnišnico, ker tako malim dajo antibiotik kar v žilo in morava pač ostati tam. V bolnišnici na pregledu so rekli, da je desno uho res polno gnoja in da se ne vidi do bobniča. So rekli, da pri njih sicer lahko dobiva antibiotik, vendar je problem, ker v bolnici nimajo ORL specialista, ki bi mu uho ščistil. Tako smo dobili napotnico za specialista v drugi bolnici. Takoj se odpravimo tja, kjer pa specialist reče, da sumi kaj mu je, in če je to res, bo uho samo ščistil in mu predpisal kapljice, antibiotikov se pa tako malim tako ali tako sploh ne daje. Pogleda uho, mu ga ščisti, da recept za kapljice, ki so drugače za oko, predlaga redno čiščenje noska in pazljivost pri kopanju, da voda ne pride v uho.

Sedaj sem zelo zmedena…kako to, da bi ga zdravnica zadržala v bolnici na antibiotikih, specialist pa je dal samo kapljice?? Ali lahko poleg skrbi za noska še kaj storim, da se to ne bi ponavljalo?
Kako dolgo traja tako zdravljenje s kapljicami?

Najlepša hvala za Vaše mnenje

Spoštovani,

pri vnetju srednjega ušesa z gnojnim izcedkom se ORl specialist odloči za zdravljenje z antibiotikom na podlagi pregleda in splošnih znakov pri bolniku. Ker je bobnič predrt, tudi kapljice pridejo v srednje uho.

Nos čistite nežno s fiziološko po kapljicah ali z nežnim razpršilom. Ob zamašenem nosu – prehladu lahko tudi 5 dni aplicirate otroške dekongestivne kapljice v nos.

Če bi se vnetja srednjih ušes ponavljala, svetujemo ceplenje proti pneumokoku – to uredite pri pediatru.

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

moja 10 mesečna hčerka ima tretjič vnetje ušes. Tokrat ima v enem ušesu vnet bobnič. Dobila je amoksiklav 400 mg, voltaren svečke in calpol sirup. Čez 4 dni gremo na morje. Ali pomaga morski zrak kaj glede tega ali ne? Noska ji res nisem izpirala vsak dan, ampak samo ob prehladih. Je lahko to vzrok vnetij bobniča? Kaj mi svetujete glede morja? Čepke, vato? Namakala si bo samo nogice malo, do ušes je ne mislim namakat.

Hvala

Spoštovani,

Svetujem cepljenje proti pnevmokoku, ko bo otrok zdrav.

Vzrok tako pogostih vnetij srednjih ušes pri dojenčku sta ravna in široko odprta Evsthijeva cev (pri odraslih je kot peščna ura) in imunska nezrelost.

V vodi se lahko otrok kopa normalno, če se dobro počuti in nima vročine. Če voda butne v nos npr. pri pristanku z vodnega tobogana, lahko dobesedno potisne bakterije iz žrela (tam so vedno) v srednje uho preko Evstahijeve tube – sledi lahko vnetje srednjega ušesa. Enako je pri obilnem izpiranju nosu. Nos le vlažite po kapljicah, v primeru zamašenosti dekongestivne kapljice do 5 dni v nos.

Morje pomaga, ker smo več zunaj in manj izpostavljeni virusnim infektom, ki se širijo v vrtcih, nakupovalnih središčih itd. Morska klima je blagodejna za sluznico dihal.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.
Moj 22mesečni sin se je pred enim tednom začel prijenati za ušesa. To naredi nekajkrat na dan, včasih najprej začne vrtati po ušesih s prstki, nato pa z dlanmi pritisne nanje. Drugače je normalno razpoložen, igriv, ni jokav… Kakšna dva meseca nazaj je imel vnetje ušes in je jemal antibiotik, zato smo drugi dan tega početja šli k zdravniku, vendar pa ta ni odkril nič, tudi vročine ni bilo.
Včasih z roko seže za ušesa, ali pod ušesa, včasih zraven malo zamrmra, vendar pa to traja nekaj trenutkov, potem pa je naprej vse po starem. Vesela bi bila kakšnega napotka, ali mogoče lahko kaj naredimo doma, da to preneha, bi mogoče pomagalo, da bi nosil kapico, da mu bi bilo ves čas toplo? Zadnje dni tudi spi zelo nemirno, ves čas se obrača in nikakor se ne more namestiti.
V začetku meseca je utrpel lažjo poškodbo glave, pretresa ni bilo, me pa malo skrbi, če bi lahko ta težava bila kako povezana s to poškodbo…
Upan, da boste lahko kaj razbrali iz mojega navala podatkov, sem zaskrbljena mamica, in bi rada čim več povedala, pa nastane prolem vse skupaj dati v urejeno celoto.
Zahvaljujem se in Vas lepo pozdravljam.

Spoštovani,

Če se otrok igra z ušesi, ni to nič narobe. Možno je tudi, da ima ob pogostih virozah in po vnetju izliv v srednjih ušesih, kar občuti kot zamašenost. Če boste opazili tudi slabši sluh, prosite za napotnico za ORL specialista.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close