Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Problem s kakanjem in močenje postelje

Problem s kakanjem in močenje postelje

Spoštovani

Hčerka je stara 2leti in 3 mesece. Že od meseca septembra/oktobra je brez pleničk doma in ponoči (nesreče se zgodijo zelo redko, skoraj nikoli), šele v decembru pa smo pleničke ukinili tudi v vrtcu. Hkrati pa smo približno ob istem času v prehrano ponovno uvedli KM. Problem se je začel pojavljati z odvajanjem blata. Dokler je bila brez plenič samo doma je včasih kakala v kahljico, včasih v vrtcu v plenico, skratka, redno je odvajala blato. S popolno ukinitvijo plenic pa čedalje poredkeje, na 3-4 dni. Poslužujem se raznih metod od namočenih suhih sliv, lanenih semen, občasno tudi Portalak (se ga ne poslužujemo vsakodnevno zaradi velike energijske vrednosti) – navedno pomagala, ampak kakat gre izključno takrat, ko jo v to nekaj prisili in čuti da pa zdaj res treba. Kot da bi jo bilo potrebno “prisiliti”, sama pa se ne spomni ali ne želi.
Glede na navedeno se vam zdi da gre za psihoški problem ali problem z odvajanjem kot takim? In kakšen je vaš nasvet za odpravo težave?

Drug problem, ki pa se je pojavil pred 10 dnevi pa je, da je hčerka ponovno začela močit posteljo ponoči, čeprav je že od oktobra tudi ponoči brez plenice in se je polulala v povrečju 2x /mesec. Naj jo ponoči zbujam ali naj ji začasno ponoči ponovno dam plenico? Se vam zdi, da sta opisani zadevi povezani ali zgolj naključje? Kako to, da je po tolikšnem času ponovno začela močit posteljo?

Hvala že vnaprej in lep pozdrav

Ali ima zaradi nevsakodnevnega kakanja kakšne težave? Če jih nima, blato pa odvaja na 3-4 dni in je normalne konsistence ter odvajanje brez bolečin, potem je to pač njen nov ritem odvajanja, ne pa bolezensko stanje.
Vsako odvajanje (tako lulanje kot kakanje) sta med seboj lahko povezana, vendar je potrebno opraviti preiskave urina, da se izključi vnetje sečil. ISicer je deklica še zelo majhna in nočna vzdržnost je v tej starosti dosežena le v redkem odstotku otrok. Nošenje otroka ponoči lulat odsvetujemo. Za vse je bolje ponovno dati plenico (samo ponoči!) in počakati na ponovno vzdržnost. Lahko je čisto nekaj prehodnega in se bo uredilo v tednu, dveh. Urin pa le priporočam pregledati.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close