Problem s kakanjem
Pozdravljeni, lepo vas prosim za vaš nasvet. Namreč pri mojem 2.5 let staremu fantku imamo problem s kakanjem…noče kakat in zadržuje blato. Ni zaprt. Ko ga mudi kakat priteče k meni, češ, da ga boli trebušček zato ga takoj posedem na kahlico vendar on močno zadržuje blato, šele, ko ga malo pomasiram po trebuščku, da sprosti mišice se vendarle pokaka. Ker ga je dostikrat bolel trebušček sem dala blato testirat na prebajivost in ne presnavlja maščob, beljakovin in vlaknin. Ker je ravno takrat imel trebušno virozo je pediatrinja rekla, da je izvid posledica te viroze. Je lahko to, da ne presnavlja maščob in vlaknin kaj povezano s tem, da ne more kakati ? Je bil izvid res tak zaradi viroze? Še to…da se pokaka včasih traja cel dan…ga non stop lovimo po sobi in posedamo na kahlico in vedno mu priteče malo tekočega blata. Ko mu vendarle uspe je blato normalno. Lepo se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Po opisu gre za resnejši problem z odvajanjem blata, še posebej je pomemben podatek o tekočem blatu po celodnevnem mučenju. Svetujem napotitev k pediatru gastroenterologu.
Izbrani pediater pred napotitvijo naredi osnovne preiskave (kri, urin, blato na kri, blato na parazite, UZ trebuha) in že po tem morda lahko izključi kakšne stanja.