Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Problem požiranja hrane

Problem požiranja hrane

Pozdravljeni
Sem nova na tem forumu, čeprav dokaj redno prebiram članke. Zanima me sledeče: imam staro mamo (86 let), ki je pred kakšnim letom dni začela težje požirati hrano. Vse to je ona in tudi mi pripisovala problemom z zobmi. V tem času je shujšala za cca 20 kg in postali smo pozorni. Pred kakšnim mesecem je bila na obisku pri nas in smo ji dosledno pripravljali tekočo – “zmiksano” hrano. Opazila sem, da npr. tudi pire krompirja ne more “spraviti dol”. Poklicala sem njeno zdravnico in ji prosila, da ji naredijo preiskave. Do danes je bila na nekaj pregledih (gastroskopija, nekakšno slikanje med tem ko je pila neko tekočino,), kar nekaj pregledov. Skrbi pa me to, ker je vse OK. Zdravniki pravijo, da je z grlom in požiralnikom vse BP.

Ali mogoče veste kaj bi še lahko bilo narobe, da enostavno ne more pojesti razen juhe ničesar drugega. Skrbi me, ker zaradi tega še vedno izgublja na teži.

Hvala za odgovor.

Spoštovana!

Če so vsi dosedanji izvidi v redu ( grlo, žrelo, požiralnik ), potem je možno tudi, da je težava nevrološkega izvora ( refleks požiranja …). Pri starejših je to možno in včasih je v tem smislu zelo težko to stanje izboljšati.

LP. drIB.

Hvala za odgovor. Danes ima stara mama prav nevrologa in kot vse kaže bo diagnoza resnično takšna kot ste napisali.
Zdaj pa me zanima kako naprej? Kako lahko nekdo živi samo od juhe, npr.? Ker če laično pomislim, bo stara mama umrla od podhranjenosti?? Kako se pomaga pri tej stvari?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana!

Upajmo, da do tega ne bo prišlo! Če ne gre drugače, takšne osebe dobijo cevko skozi nos do želodca in se skozi to cevko hrani z “zmiksano” hrano. Natančno pa bo seveda povedal zdravnik, ki pregleda vašo staro mamo.

LP. drIB.

New Report

Close