Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pritisk v ušesu, občutek otečenega obraza, občasne bolečine

Pritisk v ušesu, občutek otečenega obraza, občasne bolečine

Pozdravljeni,

 

Že kakšno leto in pol se ukvarjam z reševanjem problemov, katerim še ne vem točnega izvora.

Nekatera jutra sem se zbudila z občutkom, da sem otečena pod levim očesom (oteklina je rahlo vidna) in pojavljati se je začela občasna bolečina v zgornji čeljusti na levi strani. Zob 25 je bil posiven, endodontsko zdravljen cca 10 let nazaj. Odstranili smo karies, osebni zobozdravnik je zamenjal zdravilo 3x, nazadnje pustil zob odprt, da najbrž gre za cisto, RTG je pokazal večjo črno liso vrh korenine. Za tem so mi samoplačniško z laserjem endodontsko pozdravili zob in ga napolnili. Ker so težave še vedno vztrajale, na 2 tedna močne bolečine v čeljusti, sem dala zob izpuliti pa še vedno ni bilo vredu. Oralni kirurg je ocenil, da je bila tam cista, ki se je najbrž predrla ob puljenju. V dlesni je ostalo polnilo, ki načeloma naj ne bi povzročalo težav.

Po puljenju so se močnejše bolečine pojavile redkeje in manj intenzivno (ne rabim jemati tablet), vendar imam skorajda vsak dan čuden občutek v levi strani obraza. Imam občutek zamašenega ušesa, včasih kot da bi imela vnetega, včasih zaznam rahlo zamegljen vid na levo oko, če premalo pijem imam na levi strani občutek suhih ust do grla, občutek otečenosti pod levim očesom (se jo da videti). Ne vem ali je pravilno opisan občutek nekakšnega mravljinčenja v levem predelu glave od spodnje čeljusti, preko ušesa nekje do vrha senc. Intenzivnost niha od mravljinčenja do rahle bolečine, prav tako lokacije kjer zaznavam nekaj.

V vmesnem času sem bila na CT obnosnih votlin (bp), ORL pregled (bp), okulistični pregled (bp), nevrološki pregled (bp), MR glave (bp).

Zaskrbljena sem, da je karkoli narobe v samem požiralniku. Osebna zdravnica me na preiskavo ni želela napotiti, saj so me pogledali že na ORL pregledu – ampak tam niso pogledali požiralnika? Ker sem zelo zaskrbljena, bi želela opraviti ustrezno preiskavo samoplačniško. Katera preiskava je najbolj ziher?

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni,

hvala za zelo natančen opis težav. Žal z ORL strani ne znamo pomagati pri takih simptomih. Glede na vaš zapis gre za nevrološko težavo: nevralgijo ali hemikranijo. Prosim, če se obrnete na nevrologa.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Najlepša hvala za vaš odgovor. Pri nevrologu sem že bila, ravno tam so me poslali na MR glave, da se izključi multipla skleroza. Ker je bil izvid bp, bi morala jemati Amyzol (alternativa predpisan Tagretol ali Neurontin), s čimer se osebna zdravnica nekako ne strinja, zato me pošilja nazaj na kontrolni pregled (termin šele naslednje leto). Povezuje se s tem, da imam mravljinčenje tudi v levi nogi (mislim, da je to bolj išias kot kaj druga) in redko v levi roki. Imam sedeče delo, roke so veliko časa v mirovanju in pokrčene, občasno tudi med spanjem.

V ustih na levi strani zadnjega spodnjega zoba z jezikom zatipam nekakšno mrežo na sluznici, ki jih do sedaj nisem posvečala pozornosti. Glede na vse preglede pri specilistih, očitno ni preveč opazna. Mislim, da bi bilo potrebno za ziher preveriti tudi to?

Vsekakor si želim najti vzrok tem težavam, da jih lahko začnem aktivno reševati, če se seveda lahko rešijo.

Medtem ko čakate na kontrolni pregled pri nevrologu, vam svetujem redno telesno dejavnost, razgibavanje mišic vratu in hrbta, masažo vratu in hrbta, gretje mišic, za glavobole lahko tudi akupunkturo.

Spremembo na sluznici ob zobu pokažite zobozdravniku. Glede na vaš opis bi  lahko bil lichen planus, bele črte, povezane z materiali iz protetičnih nadomestkov in plomb. Taka sprememba ni nevarna.

Če pa je sprememba na sluznici  trda, privzdignjena, ima rano ali razjedo ali je kot bulica, je potrebno preveriti, da ne gre za kakšen tumorček.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close