Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija pritisk v levem ušesu

pritisk v levem ušesu

Pozdravljeni,

že več mesecev imam občutek zamašenega levega ušesa. Gre pravzaprav za obučutek, ki se pojavi naprimer na letalu, uho se zamaši, pritisk izenačim, ampak se takoj zamaši nazaj. Včasih se mi celo zazdi, da lahko “diham” čez levo uho – če diham čez nosnici, gre zrak notri in ven tudi čez uho. Zadeva je neprijetna, ker v času trajanja zamašenega ušesa težko komuniciram, saj mi besede kar donijo v glavi, zato je zadeva izredno moteča. Stanje se izboljša, če se sklonim (prisitk se takoj izenači, ampak ko se dvignem, se uho spet zamaši).
Občutek je zjutraj normalen, po kakih 2,3 urah pokonci pa se uho čisto iz lepega zamaši in zadeva me potem muči toliko časa, dokler se za cca. pol ure ne uležem in počakam, da pritisk popusti. Potem je navadno spet ok. Drugi dan pa spet enako. V zadnjih dveh mesecih občutim tudi nekakšno šumenje v vratu, ki se ojača, če glavo zasukam v levo stran. Pri zdravnici sem zadevo omenila in mi je pregledala ušesa, vendar je rekla, da je vse videti čisto in da težave mogoče izhajajo iz vratne hrbtenice. Ne vem, ali je kakšna povezava med tem, da se že leto dni zdravim na očesni kliniki zaradi makularnega edema na levem očesu (vzroka, zakaj je nastal, ne najdejo) in jemljem kapljice Nevanac in tablete Acetozolamid. Stara sem 39 let, nekadilka. 2x dnevno jemljem tudi pol tablete Bloxana in en mali Aspirin.

ps: Edini teden, ko pritiska v ušesih nisem imela, je bil, ko sem bila prehlajena in imela zamašen nos – takrat je bilo z ušesi vse ok. (!?)

hvala za odgovor in lep pozdrav! NP

Spoštovani,

po opisu sodeč gre lahko za ves čas odprto Evstahijevo cev – ta bi se morala odpirati in zapirati.
Zaenkrat zdravljenja žal ne poznamo. Zelo moteča je avtofonija – odmevanje.

Za natančnejšo diagnozo je potreben pregled pri ORL specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor, zanima me zakaj do tega pride in ali lahko izzveni samo od sebe oz. zakaj se umiri kadar se uležem? So s tem povezani tudi – šumenje v vratu /ušesu)še posebej če obrnem vrat v levo (če glavo sklonim naprej, šumenje poneha. Občasno mi v levem ušesu tudi brni (kot zvok pralnega stroja) ampak ne vedno…

hvala, lp NP

Spoštovani,

vzrok je anatomija – zgradba Evstahijeve cevi, lahko tudi zarastline, brazgotine po operaciji, obsevanju, vnetju.

Tubo odpirajo in zapirajo mišice mehkega neba, ki se lahko ob stresu tudi zakrčijo. Te mišice slabo delujejo pri ljudeh z Downovim sindromom in pri tistih s shizami (razcepi) neba.

Šumenje ima mnogo vzrokov.

Kot sem že napisala, za kaj več bo potreben pregled pri ORL specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Lepo pozdravljeni!

Pred enim mescem me je začelo boleti levo uho, nakar sem dobila občutek zamašenosti in neprestanega pritiska v ušesu. Odpravila sem se do zdravnika, kjer sem dobila antibiotike in kapljice in ker se zadeva še vedno ni popravila sem šla nazaj do zdravnika, ki mi je prepisal še močnejše antibiotike in ker tudi ti niso pomagali, sem se odpravila še tretjič k zdravniku. Tedaj me je poslal na odvzem krvi in pokazalo se je da sploh ni bakterijsko ampak virusno. Torej mi ne preostane nič drugega, kot da čakam. Ampak čakam že dva tedna in ni nič boljše.. Neprijetno je ker imam neprestano občutek pritiska v ušesih (sedaj še v obeh) in tudi piska mi včasih v ušesih. Kaj mi priporočate da naredim? Naj se odpravim nazaj k zdravniku? Trenutno študiram in ne živim v svojem kraju, tako da si obisk zdravnika moram že vnaprej splanirat. Kako naj pospešim ozdravitev?

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

bakterijsko vnetje je najbrž bilo,ker vas je bolelo. Okužba je bila pozdravljena že s prvim antibiotikom. Tudi po ozdravitvi vnetja ostane lahko v srednjem ušesu še 4 tedne tekočina, ker Evstahijevi cevi ne prezračujeta ušes. Lahko pa tekočina vztraja tudi dlje, v tem primeru govorimo o sekretornem vnetju srednjega ušesa.

V nos je potrebno 7 dni aplicirati dekongestivne kapljice 3×2 (v lekarni brez recepta) in izenačevati pritisk večkrat dnevno. Zdravnik vam lahko predpiše še nosni glukokortikoid v pršilu (na recept), ki deluje protivnetno, stanjša sluznico v Evstahijevih tubah. Obe zdravili priporočamo že ob začetnih znakih zamašitve ušes – med virusno okužbo sluznice nosu in žrela.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close