Prisilne misli in dejanja
Pozdravljeni !
Pred 20-leti sem obiskoval kliničnega psihologa, saj sem imel patološki odnos za natančnost in red. Na koncu zdravljenja sem dobil kaseto z vajami za postopno relaksacijo vseh delov telesa. Žal te kasete nimam več.
Moje duševno zdravje je nekje 90 % zadovoljivo. Tistih 10 % pa predstavljajo prisilne misli in dejanja iz podzavesti, ki se kažejo v :
-preverjanju, če so vhodna vrata zaklenjena, ugasnjene avtomobilske luči;
-včasih je branje časopisa podobno borbi med podzavestjo in zavestjo, saj se moram prav načrtno sprostiti in dopovedati, da je nered nekaj najbolj normalnega.
Zanima me sledeče :
– kakšne so realne možnosti, da bi se skozi še kakšno drugačno terapijo rešil teh duševnih motenj
-ali obstajajo zdravila, ki bi učinkovito pomagala pri odpravljanju le teh
-ali mi lahko priporočite kakšno strokovno literaturo, kjer bi lahko analiziral mojo duševno motnjo
Na podlagi vaših odgovorov, se bom odločil za nadaljno ukrepanje.
Hvala za trud in pomoč.
LP
Spoštovani Marjan,
zoper prisilne misli in ravnanja obstajajo učinkovita zdravila, vendar je najboljši uspeh v kombinaciji s psihoterapijo.Oboje boste na emen mestu dobili pri psihiatru.Trenutno( ker sem še vedno na počitnicvah zunaj Ljubljane) nimam opri sebi naslova zadnjega najobsežnejšega dela s to tematiko,oglasite se čez kakšen teden, pa boste naslov tudi dobili.
Pozdravljen!
Glede na opis tvojih težav mislim, da gre za obsesivno-kompulzivno motnjo (angl. obsessive-compulsive dissorder, OCD). Zanjo so značilna razna preverjanja in rituali, kot je npr. preverjanje, če so vrata zaklenjena, če je štedilnik ugasnjen, če so luči ugasnjene, lahko pa tudi pretirano umivanje (npr. rok) in še mnogo drugega. Veliko literature o tej motnji je dostopne prosto preko interneta-poiščeš kar z npr. yahoo-jem,…Če so zate ta preverjanja preveč obremenjujoča, lahko jemlješ zdravila-za to so primerni določeni antidepresivi (npr.Zoloft in drugi).Seveda pa ti jih lahko predpiše le tvoj zdravnik. Skratka, če še ne obiskuješ psihiatra, bi bil obisk pri njem prav gotovo korak k olajšanju tvojih težav.Lep pozdrav, Tajka.
Pozdravljeni !
Ponovno se oglašam v želji, da bi dobil kakšen naslov strokovne literature, ki se ukvarja z “mojo” tematiko. Ker je moje znanje angleščine le pasivno, bi bi bila zaželjena kakšna knjiga v slovenščini.
Predvsem me zanimajo vzroki za razvoj takšnega vedenja (ali so pri vseh ljudeh v osnovi enaki ?) in pa seveda tehnike, ki omogočajo posamezniku, da se uspešno bojuje s to motnjo.
Glede na dejstvo, da so prisilne misli (po psihoterapiji pred 20-leti) pri meni samo še izjema in ne več pravilo kot prej, ter da smo pri analizi mojih sanj (kjer je v osnovi vedno neko bežanje) prišli do vzroka : t.j. moje matere, ki me ni vzgajala ampak “dresirala” me zanima sledeče :
– ali je sploh še mogoč kakšen kakovosten premik v smeri dobrega duševnega zdravja ?
– ali mi lahko splošni zdravnik predpiše kakšno zdravilo ter kakšne so nevarnosti odvisnosti od le teh ?
– pri psihoterapiji smo ugotovili, da svojo mater sovražim. Z njo tudi načrtno nimam več stikov. Tudi svojih otrok ne pustim k njej. Ali je moje ravnanje pravilno ?
Lep pozdrav !
Marjan
Spoštovani Marjan
se, da ste simbolične psihoterapoevtove formulacije vzeli preveč dobesedno, vendar,če ste ugotovili, da svojo mater sovražite, bi bilo logično nadaljevanje , da bi ugotovili, kako bi tak odnos spremenili.Da bi jo otrokom onemogočali srečati je popoln nesmisel, saj to omejuje tudi njihove pravice.Razmislite o tem.
Sodobna medicina pozna zoper prisilne misli več učinkovitih zdravil, ki pa jih mora predpisati in nad njihovim odmerjanjem bdeti psihiater, ker gre za relativno visoke doze.