Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Priraščena kožica

Priraščena kožica

Pozdravljeni,

v iskalniku sem v tem forumu našla 6 let staro objavo o priraščeni oziroma zlepljeni kožici na lulčku, za katero pravite, da se zna ponoviti.
Imam 14 mesecev starega sina in od 3 različnih pediatrinj sem dobila 3 različna pojasnila, zato prosim še za vaše mnenje, ki se je vedno do sedaj v mojem primeru izkazalo za najboljše.
Prva pediatrinja mi je pri sinovi starosti 3 mesecev rekla, da naj pričnem vsak dan raztegovati kožico, a da je itak čas še 3 leta,da se zadeva uredi. Sem se sicer trudila, a glavice se niti videlo ni. Potem je ta pediatrinja šla drugam in na pregledu pri 9 mesecih je nadomestna pediatrinja vprašala, kako kaj zadeva napreduje in sem povedala, da nikakor, vsaj sama ne opazim napredka in je malo bolj močno potegnila kožico, da je glavica pogledala ven. Malo je sicer kožica popokala in je krvavelo, ampak nič hujšega, čez 2 dni ni bilo nikjer nič več videti. Naročila je, da naj vzdržujeva to stanje in pridno raztegujeva kožico vsak dan. In da če ne bo napredka, bo pri pregledu pri enem letu napisala neko kremo, ki tanjša kožo. Nekaj časa se mi zdi, da sva lepo vzdrževala stanje, morda celo malo napredovala in sem na sistematiki pri 1 letu vprašala novo pediatrinjo (zdaj že tretjo), kako kaže. Na hitro je pogledala in rekla da gre že kar dobro, a da se mora kožica popolnoma potegniti dol, vendar pa je čas za to do osnovne šole.
V zadnjih dveh mesecih pa opažam, da je kožica nekako priraščena na glavico (taka tanka prozorna plast), oziroma prilepljena, ali kako bi rekla. Ne zdi se mi preozka, pač pa zlepljena. Ne vem, ali tega prej nisem opazila, ali se zadeva res slabša (se mi zdi, da zdaj manj glavice pogleda ven kot 2 meseca nazaj). Je možno? In potem se sprašujem, če morda ne raztegujem dovolj. Ampak se je parkrat zgodilo, da je malo zakrvavel in ne upam preveč. Mislite, da sem prenežna in bi morala bolj? Se ponavadi tudi priraščenost uredi sama od sebe, ali to velja zgolj za preozko kožico? In če se ne uredi, ali priporočate kremo in v kateri otrokovi starosti?
Vsa ta vprašanja sem postavila tudi tej tretji pediatrinji zadnjič, ko sva bila na cepljenju proti klopnemu meningitisu, a je ves čas ponavljala samo, da je časa še dovolj.
Hvala za vaš trud in pojasnila.

Včasih so res svetovali že kmalu po rojstvu vleči kožico nazaj, kar je povzročalo nepotrebne bolečine, zatrganja, krvavitve in nepotrebno brazgotinjenje kožice penisa. Zdaj že več kot desetletje velja, da kožico samo toliko razmaknemo, da vzdržujemo higieno, ukrepamo pa po 3. letu starosti. Mažemo s kortikosteroidnim mazilom, ki kožico stanjša in odlušči.
Le v primeru, da urin zastaja, samo kaplja (ne pa lulanje v curku), je potrebno fimozo razrešiti takoj.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

ponovno se oglašam z istim vprašanjem. Minilo je 4 mesece in zadeva se definitivno slabša. Ni problem v preozki kožici (ko jo potegnem nazaj, vidim, da je še ni popolnoma napeta), ampak v taki tanki prozorni plasti, ki deluje kot da je kriva, da je kožica dobesedno prilepljena na glavico. In ta prozorna plast se širi po glavici. Pred pol leta je bil zgolj 1mm prozoren obroček, sedaj je ta obroč že vsaj 5mm in se širi od zunaj navznoter (od roba glavice proti sredini, torej odprtini). Sedaj sva imela pregled pri letu in pol in pediatrinja je ponovno rekla, da je za to še čas in bomo videli, kaj bo pri treh letih. Ampak, če bo šlo s takim tempom naprej, bo ta plast popolnoma prekrila glavico že v pol leta. Je res smiselno čakati tako dolgo? Ali ni bolje v takih primerih, ko se zadeva slabša, ukrepati prej, ko se da morda rešiti še brez operacije (npr. s kremo ali ambulantnim posegom)?

Moje drugo vprašanje pa se nanaša na pravilno raztegovanje kožice. Vsaka mamica mi pove malo drugače. Ene pravijo, da nič ne raztegujejo, druge ob vsakem previjanju, tretje zgolj po kopanju…sto ljudi, sto čudi. Kako je najbolj pravilno? Jaz mu vsak večer, ko ga tuširam, potegnem kožico nazaj, kolikor gre in ga umijem. Včasih celo malo kožica popoka in zakrvavi, ampak nič hujšega, saj niti zajavka ne. Je to prav, ali bi morala drugače? Ene mamice pravijo, da samo, ko je koža po kopanju bolj prožna, da je potrebno potegniti, držati nazaj 5 sekund in to ponoviti 10x. Samo jaz še vedno mislim, da ni problem v preozki kožici, ker na izgled ne deluje preozka, pač pa prilepljena s tisto prozorno plastjo.

Lepo prosim za vaš nasvet, ker res ne bi čakala in gledala, kako se zadeva slabša. Pravijo tudi, da večji kot je otrok, težje prenaša takšne in drugačne posege na spolovilu.

Hvala.

Odgovor na vprašanja je podan že zgoraj. To je stališče pediatrične urologije. Pediatrinja vašega otroka ravna pravilno in v skladu s sodobnimi smernicami.
Dokler otrok lula v lepem curku (in ne po kapljicah in boleče), kožice enostavno ne obravnavamo kot bolezensko zraščeno.
Pretirano potegoavnje, da se kožica celo zatrga in zakrvavi, povzroča brazgotinjenje. Skratka, ne na silo!

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za odgovor. Zanima me pa še, kako je s smegmo, ki se je zadnje čase začela nabirat pod kožo in se je ne da sprati? Kljub vsakodnevnemu umivanju lulčka se v zadnjih 4 mesecih smegma nabira pod kožo in to najbrž ni ok? Ne počnem nič drugače, že odkar samostojno sedi, torej že skoraj leto dni ga umivam na enak način, vsak večer, smegma pa se je pod kožo začela nabirati zadnje čase. Kar je nad kožo, vse lepo umijem, zato mi ni jasno, kaj počnem narobe, da se nabira spodaj. Me skrbi, da bo prišlo do vnetja. Bi bilo bolje, da bi sina kopala, namesto tuširala? Je sploh ok, da mu potegnem kožico nazaj in sperem s tušem lulčka? Ali je bolj pravilen kakšen drug način umivanja? Morda sploh ne pod tekočo vodo? Večkrat sem se že vprašala namreč, če mu lahko kaj škoduje, če mu voda steče v lulčka (ko potegnem kožico nazaj, se namreč luknjica malo razpre. Veliko je govora o pomembnosti rednega in pravilnega umivanja, vendar mi ni jasno, kakšen je pravzaprav pravilen način.

Pri umivanju kožico potegnite nazaj, kolikor pač gre, umijte z milom, dobro izperite z vodo, namažite z negovalnim mazilom in kožico potegnite vedno nazaj na svoje mesto.

Hvala. Milo je najbrž lahko tisto, ki ga uporabljam za celo telo? Kaj pa negovalno mazilo? Tega ne poznam. Je to kakšna posebna krema? Predvidevam, da se to namaže potem, ko je otrok že suh, preden ga oblečeš v pižamo. Ali je mišljeno, ko je še pod tušem? Najbrž neumno sprašujem, samo res ne vem,kaj in kako. Pa sama sem, brez partnerja in ga ne morem vprašati za moško mnenje.

Čim bolj naravno trdo milo.
Odmaknete kožico, kolikor gre. Namilite, izperete, osušite.
Negovalno mazilo: hladilno mazilo, ribje mazilo.
Pod tušem boste težko namazali.

New Report

Close