priprava jedi in alergija
Pri hčerki je ugotovljena alergija na kr. mleko injajce, bicom pa je pokazal tudi sojo in vanili aromo med drugim. Kaj mi svetujete, kako naj mali pripravim riž ali polento. Pregomina in svojega mleka ne smem zavreti, po trgovinah pa ne najdem popolnoma naravnega riževega mleka brez arom. Vsa imajo okus vanilije. Sojinega mleka ne sme. Ali naj skuham riž, polento le na vodi ? Hvala
Simonca.
Pri nas imamo identične alergije. Mleko, jajca in soja.
EDINO RIŽEVO MLEKO, KI MU NISTA DODANA AROMA VANILIJE IN SLADKOR JE BIOLOŠKO PRIDELANO RIŽEVO MLEKO OD ALNATURE.
Dobiš ga pa le v DM-ju. Res je edino brez dodatkov.
Naj pa dodam še to, pri nas so se alergije nadeljevale dokler nismo iz jedilnika odvzeli tudi Pregomina, ki mu je prav tako dodana soja.
Polento mu skuham na riževem mleku in ji občasno dodam tudi naribano jabolko ali kakšen košček suhega sadja, to obožuje.
Drugače pa se oglasi v trgovini BIOS M, oni imajo zaposleno dietetičarko, ki ti zna enkratno svetovat kaj je za tvoje dete najbolje. Mi pri njih kupujemo razne kosmiče in žita, imajo pa tudi lastno pecivo in kekse, brez mleka, jajc, soje…v glavnem izbira je super. Imajo pa tudi svojo int. stran.
Njihovemu mleku je vanilija žal dodana, zato le pojdi v DM po Alnaturinega (v takem zelenem tetrapaku je).
Aja, glede riža. Alnatura ima riž, ki se fino kuha v mleku, mlečni riž piše gor, je tudi biološki, včasih mu pa le daj tudi basmati, dolgozrntega, ta je neoluščen. Pravijo sicer, da so za te naše alergike ti rižki malo težki, zato je dobro, da ga ne dobi prepogosto, morda 1xtedensko.
Enako velja za ajdo. V Bios m-u boš dobila kosmičke iz ajde, kot čokolino, za v mleko, tudi te je dobro da jih včasih dobi, ajda je polna zdravih beljakovin, še posebej za tiste, ki ne marajo preveč mesa – tak je naš pikec.
No pa še to…madonca sem se razklepetala, vem kako je ko človek ne ve kako se lotiti zadev in ko ne veš kaj dati otroku jest, zato sem se pa tako razpisala, morda ti kaj pomaga.
No, glede suhega sadja. Ponj je najbolje, da greš v trgovino Kalček na Trubarjevi. Rozine so najmanj alergene in če mu jih par skuhaš s polento mu bo le-ta super teknila, ker so sladke.
No, tako, res upam, da ti bo kaj pomagalo.
Drugače pa kar vprašaj, če te še kaj zanima.
LP
Pazite tudi kakšno polento boste kuhali, moji punčki so na bicomu ugotovili, da ji odgovarja samo ena bio, ki jo kupujem v Avstriji – zgleda, da ne sme biti hibrid, ker smo probali tudi tisto iz mlina, pa ni bila vredu. Ta bio polenta pa se kuha 20 min, tak da to kar traja. Tudi riž uncle benz ni dober, je pa vredu eden od hoferja iz Avstrije – na srečo navaden, ker sparov bio riž se kuha 45 min. razni linoti pa nam tudi ne odgovarjajo, čeprav piše, da je notri samo riž.